Sărbătoarea Măluţului
Ediţia din acest an a tradiţionalei sărbători a Măluţului, organizată de Fundaţia „Daciana” – preşedinte ing. Gavril Mureşan, şi Primăria comunei Braniştea a debutat cu intonarea „Imnului Măluţului” de către copiii şi tinerii satului. De asemenea, corul de aici a interpretat şi Imnul Europei, ca o dovadă că localitatea de sub Râpă este conectată la spaţiul european.
Serbarea din acest an a avut de toate, mai puţin cireşe, care datorită vitregiilor timpului din primăvară au cam lipsit de pe tarabele amenajate în perimetrul „Grădinii lui Matei”. Au fost înmânate diplome şi premii în bani unui număr de 19 cetăţeni ai satului: Celui mai în vârstă cetăţean – Oprea Vasile, 95 ani; Celei mai în vârstă femeie – Corăbean Maria – 98 ani, Veteranilor de război: Oprea Vasile şi Joo Andrei (să facem precizarea că în anul 1914, în Măluţ trăiau 104 bărbaţi, dintre care 102 au fost mobilizaţi). Au căzut pe front în cele două conflagraţii mondiale 36 de măluţeni, alţii au rămas necunoscuţi pentru totdeauna pe câmpurile de luptă ale Europei. De aceea, Fundaţia Daciana şi alţi sponsori se gândesc ca în anii viitori să ridice un monument spre cinstirea acestora. Au fost acordate, de asemenea, diplome şi premii văduvelor veteranilor de război, celor care şi-au sărbătorit nunta de aur. Nu au fost uitaţi din cuvântul jurnalistului Traian Săsărman nici cei care au plecat la cele veşnice în ultimul an, menţionând aici pe cunoscutul poet Pop Pompei Măluţanu (autorul Imnului Măluţului) şi finanţistul judeţului, Taloş Iacob.
Organizatorii au instituit, începând cu această ediţie, un premiu „Măluţanul anului”, premiu acordat domnilor ing. Gavril Mureşan („Unul din acei oameni rari care n-a încetat niciodată să rămână un măluţan bun”) şi Cornel Săsărman („Primarul nostru”).
În continuare, d-nul Valer Câmpan, cel care s-a străduit mult pentru reuşita manifestării, a prezentat formaţiile şi interpreţii de muzică populară care au evoluat pe scena special amenajată în Grădina lui Matei. Cu aplauze au fost primiţi dansatorii din satul Cociu (instructor Băban Silviu) şi interpretul Daniel Raţiu. De asemenea, formaţii ale Centrului Cultural Municipal Bistriţa, prin amabilitatea directorului Dorel Cosma, care au oferit un spectacol cu totul excepţional (dansuri populare din diferite zone ale ţării, interpreţi cunoscuţi), iar „Cununa de pe Someş” a fost şi aici la înălţime. Au primit aplauze Olimpia Deneş, Petre Petruse, Ionela Lechinţan, Dorina Grad, Elena Rusu, Cristina Scurtu, Adina Băieşiu. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra condusă de Elvira Botoş.
Spectacolul s-a încheiat în uralele şi aplauzele sutelor de măluţeni prezenţi, care au admirat-o pe cunoscuta interpretă de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, devenită, iată, o prezenţă la Măluţ. Deja organizatorii au invitat-o pentru ediţia din anul viitor, doamna cântecului românesc simţindu-se la Măluţ ca şi acasă.
Începând cu ora 23.00, s-a desfăşurat un fastuos spectacol de foc de artificii, spre admiraţia sătenilor.
Întreaga manifestare de la Măluţ a fost posibilă prin implicarea Fundaţiei „Daciana”, a Primăriei comunei Braniştea şi a sponsorilor Sorin Corăbean (administratorul unei cunoscute unităţi de panificaţie) şi Vasile Corăbean (administratorul unei societăţi de produse metalice).
Citiţi şi:
- În „Grădina lui Matei”, la Serbarea cireşelor, Sava Negreanu Brudaşcu, propusă Cetăţean de Onoare al Măluţului
- Sărbătoarea cireşelor de la Măluţ, sub semnul Centenarului Marii Uniri. Sava Negrean Brudaşcu, preşedintele Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ, alături de măluţeni
- Măluţul în sărbătoare
- Sărbătoarea cireşelor
- Fiecare măluţan cu Măluţul lui
Adaugă comentariu nou