Medalie oferită de episcopul Crihălmeanu primarului Anchidim Pavelea de la Runc
Credincioşii catolici din Năsăud au avut ca oaspete de onoare pe Episcopul de Cluj, Florentin Crihălmeanu, prezent la mai multe activităţi creştine la Năsăud, Runc şi Sângeorz Băi. La oficierea Sfintei Liturghii la biserica din Năsăud,au fost alături de Sfiinţia Sa preoţii din împrejurimile oraşului.
În acest cadru de excepţie, cronicarul Ţării Năsăudului, Ioan Mititean, la finele Sf.Liturghii, a adus salutul de respect din partea condeierilor năsăudeni şi i-a oferit Înaltului oaspete o carte cu caracter jurnalistic cu tematică religioasă intitulată: ”Biserica străbună, permanenţă şi eternitate". Autorul a dat citire articolului “La Năsăud, Episcopul Florentin Crihălmeanu ne-a întărit speranţa, credinţa şi iubirea” care tratează oficierea Sfiintei Liturghii de către Sfiinţia Sa, din 8 iunie 2000, de ziua Înălţării Domnului, când s-a sfinţit locul unde se va înălţa biserica năsăudeană. S-a pus piatra de temelie locaşului de închinăciune de azi, înălţat de urmaşii marilor corifei ai literaturii noastre, ai ştiinţei şi culturii naţionale, ce-şi trag obârşia de pe aceste meleaguri.”Să izvorască în continuare la Năsăud, spunea atunci Prea Sfinţitul, minţi luminate care să poată construi lumea de mâine, mai bună, mai prosperă , şi mai credincioasă, având drept călăuză Sf.Scriptură, seva credinţei noastre. A urmat un parastas pentru eroii neamului, pentru slujitorii bisericii de-a lungul anilor, pentru mărturisitorii în credinţă Iuliu Hossu, Bălan Frenţiu şi miile de preoţi şi călugări ce au slujit împreună cu dânşii, mulţi dintre ei au avut de suferit pentru dreptate şi tradiţie creştină. A fost o surpriză plăcută pentru Înaltul oaspete cât şi pentru enoriaşi, care s-au convins de rolul jurnalistului, a cronicarului în imortalizarea evenimentului zilei, în scrierea istoriei".
De la Năsăud, oaspetele s-a îndreptat spre Runc, unde în sala Căminului Cultural a susţinut conferinţa –“ Despre icoane, simbol şi semnificaţie”, conferinţă de talie academică, cu imagini expuse pe ecran, icoane pictate sau sculptate, înfăţişând divinităţi ce servesc ca obiect de ritual. Icoanele vorbesc şi sunt un mediu al dialogului între om şi Dumnezeu, o veritabilă ferestră prin care om şi Dumnezeu se pot privi faţă în faţă.
A doua parte a conferinţei de la Runc s-a desfăşurat în incinta bisericii din lemn, monument istoric, unde pictorii Dinu şi Cornelia Săvescu, restauratorii locaşului predispuşi la dialog, au adus în prim plan elemente noi din istoria mântuirii neamului omenesc, inspirate fie din Sf. Scriptură, fie din vieţile sfinţilor, prin icoanele expuse în Sfântul locaş aşezate pe acelaşi piedestal cu Sf.Scriptură, oferind o altă perspectivă a Cuvântului lui Dumnezeu.
În acest cadru încărcat de istorie şi credinţă străbună, Episcopul a oferit medalia "Iuliu Hosu" şi diplome de excelenţă unor slujitori devotaţi ai bisericii - primarului de Runc, un om al faptelor, Anchidim Pavelea, preotului paroh Claudiu Soroşan, restauratorilor Dinu şi Cornelia Săvescu ce dau lumină icoanelor şi tratează lemnul spre a mai dura în timp, meşterului constructor Vasile Moţoc, din Bistriţa, care a donat bisericii două icoane semnificative, cât şi primului corator Dumitru Marte, un bun gospodar şi om vrednic al Runcului. Acţiunile de slăvire a credinţei s-au continuat pe Valea Someşului pentru resfinţirea bisericii din Sângeorz Băi. Iată acţiuni creştineşti ce ne îndeamnă la dialog cu divinitatea şi răspund unei anumite nevoi de concret a omului.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei şi episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei vor sfinţi, alături de 80 de preoţi, Catedrala din Beclean
- Icoanele povestesc
- Sărbătoarea hramului Bisericii Greco-Catolice Buna Vestire
- Episcopul Florentin Crihălmeanu, la Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Bistriţa
- Runcul Salvei – in straie de sărbătoare
Adaugă comentariu nou