Metaforele ştirilor de pe canalele televiziunii
În ultima vreme, telespectatorul a devenit un mare consumator de informaţii puse pe bandă rulantă la majoritatea emisiunilor noastre de televiziune. Multe titluri afişate în partea de sus şi de jos a ecranului sunt adesea confuze, greu de înţeles, mai ales atunci când, în structura lor există expresii care nu au rolul de a sugera, ca în literatură, frumuseţea exprimării, ci de-a provoca o stare greu de definit, ori aşa cum spun prezentatorii emisiunilor, ceva care ,,te poate afecta emoţional’’. Preocuparea de a avea o audienţă cât mai mare şi de a stârni curiozitatea telespectatorilor, metaforele sau expresiile folosite în cele mai sintetice formulări, te duc cu gândul la evenimente nedorite. Termenii care definesc de pildă războiul, precum, asalt, rafale, tunuri, bombe, lovituri, explozii etc, au intrat în construcţia unor asemenea sintagme: ,, Războiul dintre cele două tabere ale coaliţiei’’, ,, Nicolae Ciucă a detonat bomba’’, ,,Document bombă’’, ,,Bombele din dosarul lui Piţurcă’’, ,,Tunurile lui Marcel Ciolacu…, Exploziile lui Victor Ponta…’’, X …aruncă în aer informaţii …’’sau : ,, cutremur în vârful puterii’’ ,,ştiri incendiare’’, ,,rafale de ştiri’’, ,,lovitură în instanţă’’, ,,asalt asupra băncilor’’, ,,misterul Covidului’’, şi exemplele ar putea continua la nesfârşit. Sunt titluri pompoase, ieşite din comun, creatoare de senzaţie, dar şi de stress, de teamă şi nesiguranţă, nepotrivite pentru a fi asociate cu suferinţele umane care au loc înjurul nostru : războiul din Ucraina, cutremurul devastator din Turcia şi de ce nu, marile neajunsuri cotidiene.Timp de două luni, pensionarii au fost năuciţi cu interminabilele dezbateri tv despre procentul de majorare a pensiilor, despre recalcularea pensiei, despre ajutoarele sociale şi mai ales despre ,,Ordonanţa trenuleţ’’a Ministerului de Finanţe. Şi aici s-a găsit o metaforă cu rezonanţă amară. Dar toate au acoperire sub umbrela protectoare a politicului. Mă mistuie însă şi o întrebare retorică: de unde sunt atâţia bani pentru câştigătorii concursurilor de la tv ? ,,Jocul cuvintelor’’, ,,Cel mai bun preţ’’, ,,Primii câştigă’’, ,,Bate palma’’, ,,Câştigă România’’ş.a. Dar câte nu ar mai fi de spus, şi bune şi rele despre ceea ce vedem şi ceea ce auzim pe toate canalele şi lungimile de undă.
Comentarii
DOMNULE PROFESOR,
În hățișul știrilor de la tv. este greu, dacă nu imposibil, să găsești adevăruri din diferite domenii, așa că unii renunță să mai caute.
Nedumerit sunt și eu, de unde provin atâția bani pentru premiile, uneori astronomice, acordate la concurenți, oare nu și-ar găsi acești bani altă destinație ?. Mă consolez, zicându-mi în gând ... „nu cerceta aceste legi / că ești ...
Adaugă comentariu nou