Ministrul Economiei, despre „plecarea“ firmei austriece de exploatarea lemnului: Nu pleacă câinii de la măcelărie
Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, consideră că până la adoptarea Codului Silvic, aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Guvernul va trebui să adopte o serie de măsuri tranzitorii. Potrivit acestuia, nu există pericolul relocării fabricilor de către compania austriacă, pentru că „nu pleacă câinii de la măcelărie“.
„În ce măsură sunt aceste ameninţări ale operatorului că „domnule, noi închidem, plecăm“... Nu pleacă nimeni, nu pleacă câinii de la măcelărie, staţi liniştiţi. Dar evident, având bugete mari, pierzând cumva sume foarte mari, sunt foarte agitaţi“, a declarat ministrul Economiei.
Oficialul guvernamental a adăugat că dacă, totuşi, firma şi-ar muta afacerea din România, singurul efect ar fi că „rămân pădurile netăiate“.
„Dumnezeule, o să rămână lemnul netăiat, o să rămânem cu pădurile netăiate. Legea, Codul Silvic nu a fost făcut pentru o firmă sau împotriva unei firme. Vorbim de principii, de contingente, de procente. Cine se încadrează acolo, bine, cine nu se încadrează, asta e. Dacă avem 10 pomi de tăiat, nu vă închipuiţi că, dacă pleacă unul sau doi, pomii ăia rămân netăiaţi. Dar ăia 10, nu 11, şi nu cineva să îi taie pe toţi, monopol“, a mai spus ministrul Mihai Tudose.
În opinia sa, până la finalizarea procedurilor parlamentare care privesc adoptarea Codului Silvic, inclusiv posibilitarea atacării legii la Curtea Constutuţională, trebuie adoptate nişte măsuri cu privire la exportul de aterie primă lemnoasă, neprelucrată, de buşteni.
***
În context, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menţionat că, în cele 3 locaţii din România, firma austriacă are 2800 angajaţi, în timp ce numai la Bistriţa compania Leoni angajează 2500 persoane.
Citiţi şi:
- Ministrul Economiei, Mihai Tudose: Ar trebui găsită o altă soluţie de impozitare a bacşişului
- Ministrul Economiei, la Bistriţa: Produsele locale trebuie promovate pe pieţe pe care le-am ignorat
- Ministrul Deneş: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, paza pădurilor şi eliminarea blocajului în exploatare, principalele modificări aduse Codului Silvic
- Ministrul delegat Lucia Varga: Vrem să oprim jaful din pădurile României!
- Emil Iugan: Codul Silvic, o maximă urgenţă. În România, este monopol pe resursă!
Comentarii
Eu unul as dori sa aud la TV ori sa citesc in presa, ca NU MAI ARE CINE TAIA LEMNE DIN PADURILE TARII ... si ca efectiv, putrezesc "pe picior "... ca in Austria, Germania, Franta, Italia, Anglia sau mai stiu eu unde in aceasta Europa ... !
Adaugă comentariu nou