Ministrul delegat Lucia Varga: Vrem să oprim jaful din pădurile României!

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, la Bisttriţa, în cadrul întâlnirii cu primarii şi şefii coalelor silvice de stat şi private, că modificările aduse Codului Silvic au rolul de a stopa defrişările necontrolate. Aceasta a menţionat că este decisă să meargă până la capăt şi că există voinţă politică la nivelul Guvernului pentru aceste modificări radicale, lucru garantat şi de premierul Victor Ponta.
Oficialul guvernamental a anunţat că draf-ul acestui proiect legislativ va fi prezentat, pentru o primă lectură, în şedinţa de Guvern de miercuri, iar apoi va sta în dezbatere publică pentru o lună, timp în care sunt aşteptate toate propunerile factorilor implicaţi (autorităţi locale, administratori, sindicate, patronate, medil academic, ong-uri). Şi ideile bune din cele cinci-şase iniţiative legislative înregistrate la Parlament vor fi „culese” în actul normaiv pregătit de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
„Principala cauză a producerii inundaţiilor, a producerii alunecărilor de teren, a colmatării cursurilor de apă sunt tăierile necontrolate, defrişările ilegale din pădurile României. Avem la nivelul Guvernului, al ministerului voinţa politică pentru a clarifica acest Cod Silvic, pentru a-l modifica astfel încât să avem un cadru legislativ cât mai bun pentru a gestiona durabil pădurile din România”, a precizat ministrul delegat Varga.
Potrivit acesteia, noul Cod Silvic este gândit pe patru direcţii clare. În primul rând, se doreşte introducerea unor practici europene în exploatarea durabilă a fondului forestier, în sensul că „nu se va mai vinde lemn pe picior”, ci doar „de la drum, din depozite”. „Comerciantul nu se duce în pădure, ci doar firmele care exploatează, acestea îl predau administratorului (n.n. – ocolul silvic privat) care îl identifică şi îl pune în vânzare”, a explicat Lucia Varga, spre nemulţiumirea primarilor şi şefilor de ocoale bistriţeni.
O altă direcţie vizează înăsprirea pedepselor, astfel ca furtul de arbori să fie sancţionat prin prevederile Codului Penal, iar nu doar prin sancţiuni contravenţionale. De asemenea, va fi interzis transportul de material lemnos pe timp de noapte. O prevedere îi va viza şi pe silvicultori, pentru care se va reintroduce autorizaţia de practică, iar în caz de nerespectare aprevederilor legale, acestea pot fi retrase. Adică pădurarul nu mai calşcă prin pădure vreo şase luni.
Alte prevederi fac referire la gestionarea mai bună a micilor proprietăţi. „Sunt mici proprietari care nu îşi asigură paza, care nu plătesc, nu au un contract, iar o pădure nepăzită este la îndemâna hoţilor. Unii nu pot să-şi plătească această pază, nu au venituri, iar aceştia pot să dea în administrare unui administrator privat sau de stat pădurea, pe o perioadă de 10 ani, iar în schimb primeşte o sumă de bani sau 2-3 metri cubi de masă lemnoasă. Pentru cei care nu vor să-şi plătească paza, care sunt indiferenţi, pentru aceia vom introduce un impozit de neadministrare a proprietăţii, iar dacă acest impozit nu este plătit, se poate trece la o executare silită”, a explicat Lucia Varga.
Nu în ultimul rând, ministerul propune stimularea agenţilor economici din domeniu, astfel ca România să nu devină doar un exportator de …buşteni, ci să dezvolte şi o industrie de prelucrare a lemnului, fapt care ar conduce la crearea de locuri de muncă şi la un plus valoare pentru economie.
Ministrul Varga a adăugat că ce a fost bun în actualul Cod Silvic va fi menţinut, inclusiv exploatarea prin amenajament sau formele de administrare a fondului forestier.

***
Lucia Varga a menţionat că, în ciuda nemulţumitilor exprimate de primari şi de silvicultorii din ocoalele silvice private, va duce acest proiect până la capăt.
„Modificările la Codul Silvic sunt modificări majore, radicale, care vor duce la scăderea cu cel puţin 60-70% a furtului de lemn. Este de aşteptat ca cei care au fost – direct sau indirect – implicaţi în acest furt de lemn să spună cp nu este bun. Mă aştept ca tot mai multe persoane să spună că nu e bun Codul Silvic. (…)
Sunt decisă să merg până la capăt, doresc să avem de exploatat raţionmal şi noi şi generaţiile viitoare. Dacă vom continua în acest ritm, în 15-20 ani nu vom mai avea ce exploata. (…)Suntem mai mulţi cei care vrem modificările Codului Silvic decât cei care strigă împotrivă.
Am pus pasiune, poate e bine sau nu, pentru că atunci când pui pasiune mai faci şi greşeli. Eu sunt decisă să schimb lucrurile, să nu mai tolerăm ca instituţii ce se întâmplă în România. Această voinţă politică mă încurajează să facem aceste modificări şi să oprim odată jaful acesta din pădurile din România”, a precizat ministrul delegat.

***
Până la un nou Cod Silvic, vin controalele încrucişate, cu echipe mixte de la IRTSV, Jandarmerie şi Poliţie. Se va merge în amenajamentele silvice pentru verificarea respectării prevederilor legale pentru ultimii 5 ani. Echipe de control din Bihor vor merge la Suceava, de la Neamţ la Bistriţa, pentru a se elimina posibilele „frăţii” locale.

Comentarii

15/06/14 14:40
Anda

http://www.youtube.com/watch?v=lM0dpDhexVE

Ingrozita de ceea ce se intampla in Romania am realizat acest video… impreuna cu un italian, scarbit si el, de ce sunt in stare sa faca conationalii lui in tara noastra, dar si politicii nostri…

Daca cineva dintre voi, cunoaste cum se poate face, chiar si din punct de vedere legal sau nu, vreo modaliatte prin care putem oprii vanzarea tarii noastre va rog sa ma contactati ([email protected] sau [email protected])

trebuie neaparat sa facem ceva
inainte sa fie prea tarziu pentru tara noastra

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5