Ministrul delegat Lucia Varga: Sper ca noul Cod Silvic să fie aprobat până la finele anului
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură crede că proiectul noului Cod Silvic va fi adoptat de Parlament până la finele acestui an. Potrivit acesteia, principala modificare vizează introducerea unei practici europene în exploatarea durabilă a fondului forestier.
„Codul Silvic este acum în dezbatere parlamentară la Senat. A fost discutat în Comisia de administraţie, în Comisia juridică, iar acum a ajuns la Comisia de agricultură. Săptămâna viitoare vor dezbate anexele la Codul Silvic. Sper ca noul Cod Silvic să fie aprobat până la finele anului. O modificare majoră a acestui Cod Silvic este interzicerea vânzării lemnului pe picior, o procedură funcţională în Europa. O altă modificare este acordarea dreptului de preempţiune de care vor beneficia, într-o primă fază, fabricile de mobilă, urmând să fie extins şi în alte zone”, a declarat ministrul Lucia Varga.
Ministrul Varga a menţionat că modificările care vor fi aduse acestui act normativ vizează stoparea defrişărilor necontrolate.
„Văzând că fenomenul tăierilor ilegale este unul de proporţii, din pădurile proprietate publică au fost furaţi 200.000 mc lemn, fără să se vadă acest lucru, am început, în luna martie, o dezbatere amplă pentru a aduce modificări clare la noul Cod Silvic cu un principal obiectiv de a diminua tăierile ilegale. Îmi propun să nu mai avem tăieri ilegale şi să valorificăm masa lemnoasă pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a adăugat aceasta.
Oficialul guvernamental a participat vineri, la Sângeorz Băi, la o dezbatere pe tema noului Cod Silvic cu reprezentanţii instituţiilor publice, ai autorităţilor judeţene şi locale, ocoalelor silvice, dar şi ai patronatelor din domeniul silviculturii şi prelucrării lemnului.
***
Vizita de lucru în judeţul nostru a debutat cu trecerea în revistă a pepinierei Ocolului Silvic din Lunca Ilvei, o investiţie începută acum şase ani, exclusiv din fondurile autorităţilor locale. Începând cu 2012, investiţia a trecut pe profit. Ministrul delegat Lucia Varga a fost însoţită de prefectul Ioan Ţintea, vicepreşedintele CJ – Dorin Popescu, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa – ing. Gheorghe Ivan, parlamentarii PNL – Stelian Dolha şi Ioan Deneş, dar şi de administratorii unor firme de profil – Emil Iugan şi Traian Larionesi.
Ulterior, ministrul Pădurilor a vizitat fabrica Silvania Internaţional din Lunca Ilvei, din cadrul companiei MIS Grup, deţinută de Emil Iugan.
„Aici am văzut un bun exemplu de folosire a resursei locale pentru dezvoltarea locală. E un model de dezvoltare pe care trebuie să-l implementăm în România. Marea provocare a noului Cod Silvic este să-i punem împreună pe cei care au astfel de depozite cu cei care valorifică lemnul”, a declarat Lucia Varga.
Pe agenda zilei a figurat şi o întâlnire cu cei care îşi desfăşoară activitatea în fabrica „Frasinul” din Ilva Mică, firmă patronată de Traian Larionesi.
Citiţi şi:
- Lucia Varga: Nu va creşte preţul lemnului. Se va ajunge la un preţ real
- Lucia Varga, despre o eventuală amânare a dezbaterii Codului silvic în Senat: Vom vedea deciziile PSD-ului şi vom merge mai departe.Trebuie să continuăm această bătălie
- Ministrul delegat Lucia Varga: Vrem să oprim jaful din pădurile României!
- Ministrul Lucia Varga, în vizită de lucru în judeţ
- Lucia Varga despre Codul silvic: Dacă este o temă de campanie electorală înseamnă că pădurile din România mai au o şansă
Adaugă comentariu nou