Lucia Varga, despre o eventuală amânare a dezbaterii Codului silvic în Senat: Vom vedea deciziile PSD-ului şi vom merge mai departe.Trebuie să continuăm această bătălie

Jurnalist: Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, azi, că dezbaterea parlamentară pe fond privind modificarea Codului silvic ar trebui amânată astfel încât să se dea posibilitatea specialiştilor să facă propuneri şi să depună amendamente la acest proiect de lege, precizînd că filosofia Codului Silvic este cea legată de evoluţia economică şi nu se ţine cont de aspectele politicilor de mediu şi sociale.


Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: În primul rând, Codul silvic a fost aprobat de către Guvern ca proiect de lege, a fost semnat atât de mine, cât şi de către doamna ministru Rovana Plumb şi de alţi 13 colegi de-ai mei din Guvern, a fost trimis de Guvern pentru a fi dezbătut în regim dce urgenţă în Parlament. El a fost deja dezbătut în Comisia de administraţie şi Comisia juridică şi în Comisia de agricultură, urmând să finalizăm anexele la acest act normativ. Nu văd de ce nu am putea continua dezbaterile chiar în Parlament. Aceste dezbateri, de asta există Parlament, să fie realizate în cadrul Parlamentului, în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament. Toţi specialiştii care mai au de adus amendamente la acest Cod silvic pot să o facă în cadrul dezbaterilor parlamentare. La fel, el va intra în Camera Deputaţilor care este cameră decizională. Dezbaterile parlamentare sunt necesare pe acest act normativ, însă trebuie resprectată procedura parlamentară şi un act normativ înaintat de către Guvern în această procedură parlamentară nu poate fi retras.


În al doilea rând, vreau să vă spun că din luna martie suntem în dezbateri publice cu acest act normativ, că acest act normativ a fost supus dezbaterii în cel puţin 20 de localităţi din întreaga ţară, că am avut întîlniri, inclusiv cu Academia Română, am avut întîlniri cu specialişti de la universităţi, cu administratori de păduri private, cu administratori de păduri ale statului, cu ONG, cu primării şi am fost în toate grupurile parlamentare, Putere, Opoziţie, încă înainte de a depune proiectul, am fost în comisiile reunite de agricultură, astfel încât cred că este un act normativ care a beneficiat de o largă dezbatere publică.


Jurnalist: Şi de ce, acum, a ieşit ministrul Rovana Plumb cu această declaraţie?


Lucia Varga: Nu ştiu, nu am văzut declaraţiile doamnei ministru, dar sunt convinsă, că cei care mai vor să aducă îmbunătăţiri actului normativ o pot face în dezbaterile parlamentare care au loc acum.


Jurnalist: Doamna ministru, dacă PSD ia decizia, sâmbătă dimineaţa, să amâne pe fond această dezbatere în plenul Senatului, lucrurile se vor tărăgana şi mai mult. Unde veţi ajunge cu acest act normativ al Codului Silvic? Veţi mai reuşi ca noul Cod silvic să fie aprobat până la finele anului, aşa cum aţi spus la începutul vizitei la Bistriţa?


Lucia Varga: Eu pot să vă fac precizarea doar în ceea ce priveşte PNL. În PNL s-a luat o decizie, a fost votată în unanimitate, o rezoluţie de susţinere a acestui act normativ şi a principiilor care stau la baza lui. În rest, vom vedea ce va hotărî PSD şi vom vedea paşii următori. Noi suntem decişi să facem dreptate în continuare, să facem ordine în păduri, să facem o gestionare durabilă a acestor păduri, şi de asemenea suntem decişi să folosim resursa de lemn pentru dezvoltarea locală şi pentru crearea de locuri de muncă.


Jurnalist: Şi dacă PSD nu mai susţine acest proiect?


Lucia Varga: Vom vedea. Nu ştiu, eu vă spun, că în mod normal trebuie să continuăm această bătălie, pentru că dacă nu avem un Cod silvic nou care să ne permită prin măsuri administrative să luptăm împotriva distrugerii pădurilor, vom asista în continuare la furt de lemn, ceea ce în acest moment nu se mai poate tolera. Eu nu pot vorbi în numele PSD.


Jurnalist: Veţi mai rămîne alături de Rovana Plumb?


Lucia Varga: Nici nu am văzut aceste declaraţii... Încă o dată, le vom analiza, vom vedea deciziile PSD-ului şi vom merge mai departe.


Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, azi, că dezbaterea parlamentară pe fond privind modificarea Codului silvic ar trebui amânată astfel încât să se dea posibilitatea specialiştilor să facă propuneri şi să depună amendamente la acest proiect de lege


Ea a făcut aceste declaraţii la dezbaterea "Protejarea mediului şi stimularea creşterii economice verzi" din cadrul celei de-a treia ediţii a "Atelierelor viitorului" organizate de PSD, care se desfăşoară la Parlament.


"Au apărut aceste probleme legate de Codul Silvic şi va trebui să luăm o decizie politică, în sensul de a nu intra pe dezbatarea pe fond, care ar trebui să aibă loc marţea viitoare în Parlament, deoarece specialiştii şi colegii mă informează că nu s-au depus toate propunerile care au fost făcute şi de faptul că filosofia Codului Silvic este cea legată de evoluţia economică şi nu se ţine cont de aspectele politicilor de mediu şi sociale", a spus Rovana Plumb. Ea a menţionat că o eventuală decizie de amânare a dezbaterii în plenul Senatului ar putea fi luată sâmbătă dimineaţă. "Eu credeam că toate dezbaterile au fost făcute. Dacă aş fi ştiut că nu este aşa, am fi făcut rapid o întâlnire. Dacă mai sunt propuneri şi amendamente în afară de cele pe care le-am primit în această dimineaţă pe Codul Silvic... atunci este o decizie politică şi o voi discuta astfel încât cel puţin mâine dimineaţă să vedem dacă cerem amânarea dezbaterii pe fond pentru a putea organiza o întâlnire fulger cu dumneavoastră (cu specialiştii din domeniu – n.r.), pentru că, în acest moment, eu înţeleg că trebuie schimbată toată filosofia Codului silvic", a mai spus Plumb.


Proiectul de lege de modificare a Codului silvic a fost dezbătut, marţi, de membrii Comisiei pentru agricultură din Senat, în prezenţa ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga. Tot marţi proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei juridice a Senatului, senatorii jurişti constatând că acest proiect încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece modifică mai mult de jumătate din corpul legii Codului silvic care este în prezent în vigoare. Aceştia au apreciat, ţinând cont de amploarea modificărilor propuse de Executiv, că iniţiatorul ar trebui să prezinte, în schimb, nu un proiect de modificare a Codului silvic, ci un nou Cod silvic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5