Proiectul Codului Silvic (re)intră în dezbatere la Bistriţa

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, organizează o dezbatere pe marginea proiectului de cod silvic şi a legislaţiei subsecvente. Întâlnirea este programată sâmbătă, începând cu ora 10.00, la Hotelul Metropolis.

      La eveniment vor fi prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean  - Radu Moldovan, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură - Adriana Doina Pană, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva - Adam Crăciunescu,  preşedintele  Asociaţiei Administratorilor de Păduri - Gabriel  Stanciu şi preşedintele ASFOR România  - Nicolae Ţucunel.

          Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan Ivan, la dezbatere participă primari, şefi do ocoale silvice de stat şi private, antreprenori din zona exploatării lemnului.  

          Proiectul noului Cod Silvic a fost aprobat în decembrie de Senat şi a ajuns în Camera Deputaţilor. De atunci, ministrul a fost schimbat şi probabil şi filosofia acestui act normativ.

***

          În 2013, pe când ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură era Lucia Varga, alte două dezbateri de acest fel au avut loc în prezenţa oficialului guvernamental, la Bistriţa şi la Sângeorz-Băi. De fiecare dată au fost multe voci care au reclamat că noile prevederi încurajează doar firmele mari, că s-ar putea ajunge la un monopol în domeniul exploatării lemnului  etc. Mai mult, introducerea unei noi verigi

          Proiectul prezentat de Lucia Varga îşi propunea “introducerea unor practici europene în exploatarea durabilă a fondului forestier”. Spus mai pe româneşte, proiectul propunea să nu se mai vândă lemn pe picior, ci doar din depozite; o altă direcţie viza înăsprirea pedepselor, astfel ca furtul de arbori să fie sancţionat prin prevederile Codului Penal, iar nu doar prin sancţiuni contravenţionale. De asemenea, se popunea interzicerea  transportului de material lemnos pe timp de noapte. O prevedere îi  viza şi pe silvicultori, pentru care se vroia reintroducerea autorizaţiei de practică, Nu în ultimul rând, ministerul propunea stimularea agenţilor economici din domeniu, astfel ca România să nu devină doar un exportator de …buşteni, ci să dezvolte şi o industrie de prelucrare a lemnului, fapt care ar conduce la crearea de locuri de muncă şi la un plus valoare pentru economie.

          Era viziunea ministrului Varga, care a creat multe polemici, aceasta fiind contrazisă inclusive de ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, care menţiona că “filosofia Codului Silvic trebuie schimbată”.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5