Minor agresat de tatăl său, la Piatra! Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru violenţă în familie

Polițiștii au intervenit duminică ca urmare a sesizării unei agresiuni în localitatea Piatra, de către mama unui minor.

„Ajunși la fața locului, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au constatat faptul că, un minor de 12 ani ar fi fost agresat de tatăl său, un bărbat de 40 de ani, din Mogoșeni. Cei doi se aflau în curtea imobilului în care locuiește minorul, în localitatea Piatra.

În urma celor constatate, pentru protejarea minorului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal de violență în familie, cercetările fiind continuate, iar cazul rămâne în atenția polițiștilor care îl monitorizează”, se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pentru a nu ajunge în situații care pot scăpa de sub control și deveni adevărate tragedii, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud vă oferă detalii legate de prevederile legale și pașii de urmat în astfel de situații:

În cazul conflictelor familiale, Poliţia poate acţiona în urma unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale, a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate.

Aveți în vedere faptul că acţiunea penală în cazul infracţiunilor sancţionabile la plângerea prealabilă a persoanei vătămate rămâne însă guvernată de principiul disponibilităţii: partea poate decide retragerea plângerii sau împăcarea cu făptuitorul, situaţie care stinge acţiunea penală începută în prealabil, chiar dacă aceasta a fost pornită din oficiu.

În ceea ce privește atribuţiile Poliţiei privind aplicarea ordinului de protecţie, potrivit prevederilor art. 23 din Legea nr. 217/2003 republicată și actualizată pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Pe lângă oricare dintre măsurile enumerate mai sus, instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

INFRACŢIUNI:   

Conform Codului Penal, dacă faptele prevăzute pentru anumite fapte (ex. lovirea sau alte violențe) sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime. În cazul unor  infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează de către echipa mobilă alcătuită din reprezentanţi ai serviciului public de asistenţă socială - SPAS, sau, după caz, de către reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – DGASPC.

ÎN CAZUL ÎN CARE IZBUCNEȘTE UN EPISOD CU VIOLENȚE FIZICE, RECOMANDĂM:

Sună imediat la 112  când ești în pericol!

Dacă nu poți să fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon și să suni la poliție! Dacă nu ai avut timp să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare pentru a putea fi auzită de către vecini sau deschide geamul și cere ajutor!

Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt cuțite și alte obiecte cu care agresorul te poate răni!

Dacă nu ai reușit să scapi de el, încearcă să-ți protejezi  de lovituri cele mai sensibile părți ale corpului-fața și capul.

Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere pentru a cere ajutor.

Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul încă  mai este în casă sau bănuiești că se întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur până ajunge poliția!

Dacă nu poți să ieși imediat din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliție, sună la 112 și vei fi ajutată de urgență!

În cazul în care ești rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical. Spune-le doctorilor ce ai pățit. Leziunile interne se pot agrava, dacă nu te tratezi și îți pui viața în pericol!

Până cercetează poliția locul unde ai fost agresată, nu atinge niciun obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

Adresează-te instanței de judecată, pentru emiterea unui ordin de protecție!

Alte aspecte  importante de avut în vedere pentru victimele sau martorii unor situații specifice violenței domestice:

Prezentați-vă la Serviciul Județean de Medicină Legală pentru eliberarea unui certificat medico-legal care să probeze agresiunea.

Dacă sunt implicați copii, adresați-vă Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

Aveți în vedere solicitarea unui Ordin de Protecție Provizoriu, ce poate fi emis de polițistul prezent la fața locului sau/ și a unui Ordin de Protecție emis de instanță.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5