Mircea Gelu Buta a fost distins cu Medalia de argint a UBB Cluj-Napoca
În ziua de 10 mai 2016, în cadrul unei ceremonii academice organizate cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița, Acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a înmânat Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta medalia de argint a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, „pentru laborioasa activitate în cadrul specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială, pentru implicarea activă la dezvoltarea cercetării prin organizarea impecabilă a seminariilor interdisciplinare «Medicină și Teologie», ajunse în acest an la a XV-a ediție”.
Corpul academic a fost reprezentat de: Prof. Univ. Ioan Chirilă - Președintele Senatului Universitar, Prof. Univ. Vasile Stanciu - Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, Acad. Sorin Dumitrescu, Dr. Gheorghe Borcean - Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Univ. Dr. Dan Dumitrașcu - Prodecan UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Ioan Gherghina - UMF „Carol Davila” București, numeroși universitari din țară și străinătate.
Slujba de „Te Deum” a fost oficiată de ÎPS Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit, împreună cu protopopii Alexandru Vidican (Bistrița), Ioan Dâmbu (Năsăud) și Doru Zimveliu (Beclean). Răspunsurile au fost date de corul „Psalmodia Transylvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijor: Pr. Prof. Vasile Stanciu.
La eveniment au participat autorități județene și locale, în frunte cu Emil Radu Moldovan - Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ovidiu Teodor Crețu - Primarul Municipiului Bistrița, Col. Iulian Berdilă - Comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „G-ral Grigore Bălan” Bistrița.
Cu această ocazie, Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta a ținut următoarea alocuțiune: „ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, D-le Rector Ioan-Aurel Pop, D-le Președinte al Senatului Universitar, Ioan Chirilă, D-le Decan Vasile Stanciu, D-le Președinte al Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, D-le Primar Ovidiu Teodor Crețu, părinți protopopi, d-lor profesori, stimați invitați!
Ne întrebăm de 15 ani, în cadrul acestui Seminar, care ar trebui să fie atitudinea creștinului în fața suferinței și a morții. Ce fel de bioetică promovăm? Care este situația în țara noastră? Care sunt prioritățile și strategiile pentru a o face relevantă la nivel personal și social?
Într-o cultură a piețelor libere, metoda îndeobște acceptată pentru a produce calitate este cea a competitivității ofertelor, cererea operând critic în selecția acestora. Ceea ce lipsește însă liberalismului românesc și nu numai acestuia este tocmai libertatea piețelor, imposibilă fără cooperarea morală a oamenilor pentru menținerea onestității.
Mulți dintre cei pe care i-am îngrijit au murit. Am rămas noi, iar sarcina pe care o avem este de a prelua crucea, de a ne revizui atitudinile și de a nu lăsa uitarea să se întâmple.
Vă rog să puneți imaginea lui Mircea Vulcănescu, a medicului Vasile Voiculescu în inima dumneavoastră și să vă închipuiți că au fost mii, sute de mii și miliarde pe pământul acesta care au suferit total nevinovați din pricina unor semeni ai lor. Vă rog să transpuneți aceste exemple în sufletul românesc și să analizăm împreună care ne este atitudinea față de suferință și moarte și din această perspectivă.
Avem de ales între a-i uita, așa cum, de multe ori, suntem îndemnați să cădem în amnezie, să readucem și noi ceea ce se numește «coaliția tăcerii» în jurul suferinței semenului nostru și a poporului român, sau a le cinsti memoria, pentru că dacă ești creștin, nu poți să ai decât o atitudine mărturisitoare...
Seminarul de Medicină și Teologie de la Bistrița, nu doar ideatic, ci și material, adică și în dimensiunea patetică a vieții, încearcă să ofere celor ce se adună an de an o minimă comuniune, fără de care organogeneza unei comunități profesionale și a discursului nu este cu putință. Întruniți să își împărtășească ideile și să comunice ca persoane vii, medicii, teologii, istoricii, filosofii, juriștii și multe alte profesiuni atrase în discuție devin bioeticieni prin această opțiune, mai mult decât prin conformarea la obsedanta lozină «public sau dispar», atât de dragă unora.
În fapt, participanții sunt chemați să vorbească nu ex cathedra, ci ex professo, în virtutea vocației, din experiența afectării, a încercării de sine a vieții, în inima suferinței și morții...
Mă opresc aici, pentru că discuțiile vor continua în cadrul Seminarului. Vă urez tuturor: Bine ați venit la Bistrița, la cel de-al XV-lea Seminar Internațional de Medicină și Teologie!”.
Citiţi şi:
- AL XI-LEA SEMINAR DE MEDICINĂ ŞI TEOLOGIE, VEZI PROGRAMUL COMPLET
- Etica martirajului şi morţii martirice
- Dan Puric conferenţiază la Seminarul de Medicină şi Teologie Bistriţa
- Al zecelea Seminar Ortodox de Medicină şi Teologie aduce nume sonore la Bistriţa
- A XV-a ediţie a Seminarului de Medicină şi Teologie
Comentarii
Au fost doua zile minunate.,in care am constatat ca traim in planuri paralele.:o l
lume minunata a sensibilitatii prin cultura si cea grobiana mediocritatii si lipsei de bun simt.Felicitari !!!
Felicitari D-le profesor Mircea Gelu Buta .!!!
O manifestare de exceptie, devenita un brand al Bistritei. Felicitari organizatorilor si conferentiarilor, in special Rectorului de la „Babes”
Adaugă comentariu nou