Mişcarea literară în laboratorul revuistic naţional
A patra ediţie a Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură de la Arad s-a constituit într-o manifestare esenţială de dezbatere a problemelor actuale din publicistica literară românească. Iniţiat acum patru ani de poetul Vasile Dan, redactor-şef fondator al revistei Arca, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, Colocviul se dovedeşte a fi unul dintre proiectele majore girate de USR.
În organizarea Consiliului Judeţean Arad, a Centrului Cultural Judeţean Arad, a USR Arad şi a Revistei Arca, dezbaterea s-a derulat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Arad, fiind moderată de preşedintele USR, criticul Nicolae Manolescu. Colocviul a reunit redactori ai celor nouă publicaţii literare ale USR – „România literară”, „Luceafărul de dimineaţă”, „Viaţa Românească”, „Proza 21”, „Orizont”, „Steaua”, „Convorbiri literare”, „Apostrof”, „Ramuri”, dar şi jurnalişti ai altor reviste care apar sub egida USR – „Familia”, „Arca”, „Discobolul”, „Mişcarea literară”, „Poesis”, „Conta”, „Hyperion”, „Scriptor” etc.
Colocviul a avut tema: Ce fel de revistă de cultură (ori literară) scoatem? (1. în linia tradiţiei câştigate a revistei?, 2. revistă generalistă, doar cu accent literar?, 3. revistă generaţionistă, cu un program exclusiv literar?, 4. o revistă în acord, în reflex cu personalitatea liderului ei sau a unui întreg corp redacţional?, 5. revistă tematică, axată pe câte o temă mereu înnoită de la o ediţie la alta?, 6. revistă-antologie literară, pe gen – proză, poezie, critică, eseu, traduceri etc.?, 7. revistă locală, centrată exclusiv pe tradiţii şi valori locale?).
Dezbaterea a fost una efervescentă, s-a axat pe direcţiile menţionate, în ea integrându-se scriitorii: Nicolae Manolescu, Vasile Dan, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Voncu, Gabriel Chifu, Simona Vasilache, Cornel Ungureanu, Daniel Cristea Enache, Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Ioan Moldovan, Gheorghe Schwartz ş.a., dar şi Olimpiu Nuşfelean, directorul Revistei „Mişcarea literară”, care a punctat aspecte esenţiale din programul redacţional al publicaţiei pe care o coordonează. De asemenea, s-au oferit exemplare din „Mişcarea literară” nr. 1/ 2017, cu un dosar de autor Titu Maiorescu, număr în care se găseşte şi o recenzie la cartea „Lentila de contact”, de Vasile Dan, Editura Mirador, 2015, prezentare semnată de Adrian Iliuţă.
Un aspect subliniat de foarte mulţi dintre cei care au opinat în cadrul Colocviului a fost şi acela că partenerul numărul 1 al revistelor de cultură, adică omul educat, se află într-un fel de criză, de amorţire culturală. Aproape unanim s-a remarcat faptul că sistemul de educaţie nu e suficient de receptiv la actele de cultură/ literatură contemporană, carenţele acestea căscând distanţe uneori greu de recuperat.
În ziua precedentă Colocviului, în Piaţa Reconcilierii din Arad, s-a lansat volumul de poeme „Salutări din Piaţa Reconcilierii”, de Gheorghe Mocuţa, Editura Mirador, 2016, prezentat de poetul Vasile Dan. Peter Puskel a clarificat, din punct de vedere istoric-cultural, semnificaţia monumentului libertăţii din Piaţa Reconcilierii, spaţiu care l-a inspirat pe Gheorghe Mocuţa şi în care autorul a susţinut un expresiv microrecital. Publicul a beneficiat şi de lectura publică a unor importanţi poeţi actuali: Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Olimpiu Nuşfelean, George Vulturescu, Gheorghe Pârja, Andrei Mocuţa, Daniela Şontică, Ioan Matiuţ, Petru M. Haş ş.a. (Unele fotografii ale intervenţiilor bistriţene la Arad sunt realizate de tânărul prozator Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu.)
Pentru mine, participarea la Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură a fost un privilegiu, reuşind să percep frământările şi pulsul efectiv al „industriei” revuistice literare. Am valorificat suplimentar această oportunitate arădeană, făcând o diseminare a Concursului Regional literar şi artistic „Scrisori de Mai”, derulat în acest mai, de Palatul Copiilor Bistriţa, stabilind colaborări. Am propus unor manageri de reviste literare, spre publicare, creaţii – proză, poezie, teatru, eseu – realizate de elevi performeri ai Palatului, bineînţeles, în măsura în care vor trece de „sita” critică.
Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură de la Arad este o experienţă esenţială pentru viaţa literară a ţării, iar iniţiatorul şi coordonatorul Colocviului, poetul Vasile Dan, merită toate aprecierile.
Citiţi şi:
- Mişcarea literară la Colocviul revistelor literare de la Arad
- În prezenţa preşedintelui USR, Nicolae Manolescu, Olimpiu Nuşfelean şi Ioan Pintea la Colocviul Național al Revistelor de Cultură din Arad
- Olimpiu Nuşfelean, alături de Nicolae Manolescu. Mişcarea literară la Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură
- Revista Mișcarea literară, invitată la Salonul revistelor de cultură nord-transilvane, prima ediție
- Premiul Revista anului pentru Mișcarea literară
Adaugă comentariu nou