Mitropolitul Andrei a binecuvântat Parohia Mititei. Parohul Călin Imbuzan, hirotesit iconom. Diaconul Olimpiu Vidican, hirotonit preot la Nimigea de Sus
De la ora 10:00, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la pilda Întoarcerii Fiului risipitor, acesta a afirmat că „singura noastră salvare este pocăință”, cel mai concludent exemplu fiind fiul risipitor.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Olimpiu-Ioan Vidican, pe seama Parohiei Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, chiriarhul l-a hirotesit iconom pe parohul Călin Imbuzan, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.
Marele filantrop Emanoil Gojdu, pomenit astăzi în toate bisericile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat o slujbă de pomenire pentru marele filantrop și mecenat ortodox Emanoil Gojdu (1802-1870), la împlinirea a 150 de ani de la trecerea la Domnul și în contextul Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români.
Emanoil Gojdu s-a născut în data de 21 februarie 1802, în Oradea, și a trecut la Domnul în data de 3/15 februarie 1870, în Budapesta. El a devenit un apreciat avocat în Budapesta, iar la finalul vieții a lăsat întreaga avere Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei, din care s-a creat o fundație în vederea acordării de burse tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria, distinși la învățătură și lipsiți de mijloace materiale. Între 1871 și 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puțin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Dumitru Stăniloae și alții.
În 1990 Fundația s-a reînființat, dar întâmpină dificultăți în recuperarea averii ei, aflată în Budapesta.
Tot astăzi, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială din Mititeni, construită pe vatra vechii case parohiale, și a dăruit familiei părintelui Imbuzan o icoană cu Maica Domnului.Lucrările la casa parohială au început în anul 2016 și s-au realizat cu sprijinul credincioșilor parohiei, precum și al altor binefăcători.
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1881-1886, din piatră, în formă de navă, pe locul fostei biserici de lemn. Între anii 1989-1991, biserica a fost pictată la interior în tehnica frescă, tot atunci s-au făcut ample lucrări pentru consolidarea exteriorului. Drept urmare, la data de 22 august 1993, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, paroh fiind preotul Grigore Fontul. Din anul 2015, credincioşii din Parohia Mititei sunt păstoriţi de preotul Călin Imbuzan, sub coordonarea căruia a fost ridicată noua casa parohială.
Citiţi şi:
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Căianu Mic
- Mitropolitul Andrei, la Biserica „Sfânta Treime” Bistrița. Camelia Tabără- Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, Stelian Dolha- Ordinul „Mihai Vodă”
- Întru mulţi şi binecuvântați ani, părinte Călin Imbuzan, preot paroh la Mititei!
- Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările de renovare de la biserica din Caila și de la casa parohială din Șieu-Sfântu. Parohul Adrian Datu, hirotesit iconom stavrofor
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea din Delureni. Au fost sfințite capela și casa parohială
Adaugă comentariu nou