Mitropolitul Andrei la Sângeorz-Băi: Vă binecuvântăm astăzi și vă ungem să fiți misionarii Evangheliei Domnului Iisus Hristos
Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a fost prezent în duminica dinaintea Nașterii Domnului în mijlocul credincioșilor din parohia ortodoxă Sângeorz-Băi, din protopopiatul Năsăud. Ierarhul a oficiat, de la ora 9:30, în biserica parohială cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”, Sfânta Liturghie. Alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit un numeros sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte protopopul de Năsăud, Pr. Ioan Dâmbu.
În cadrul cuvântului de învățătură Înaltpreasfințitul Andrei le-a explicat credincioșilor prezenți la slujbă, evanghelia zilei și le-a vorbit despre întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhul le-a adresat la final și câteva îndemnuri părintești, credincioșilor prezenți în număr foarte mare la biserică. Înaltpreasfinția Sa le-a spus să își păstreze credința ortodoxă și să devină adevărați misionari ai Domnului Iisus Hristos: „Străduiți-vă să păstrați credința dată sfinților o dată pentru totdeauna, adică credința ortodoxă. Noi nu disprețuim nici cultele neo-protestante, nici alte credințe, dar am dori ca toți să fie ortodocși și la cunoștința Adevărului să vină. Așa că, pe dumneavoastră, mulțimea din biserică, vă binecuvântăm astăzi și vă ungem să fiți misionarii Evangheliei Domnului Iisus Hristos”.
Moment artistic prezentat la biserica din Sângeorz-Băi
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc în biserica cu hramul „SF. Nicolae” din Sângeorz-Băi un scurt concert de colinde. Au interpretat colinde tradiționale românești Corul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Ansamblul Coral „Păunița” al Casei de Cultură și Grupul vocal-instrumental „Doina” al Școlii Populare de Artă. Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, s-a organizat în biserică și o expoziție de pictură de icoane pe sticlă cu tema Sărbătoarea Nașterii Domnului. Icoanele au fost realizate de elevii participanți la atelierul de pictură al parohiei, ce se desfășoară sub coordonarea profesoarei Delia Șanta.
O scurtă istorie a bisericii din Sângeorz-Băi
Primele date legate de viața bisericească a Sîngeorzului le gasim în 17 martie1636 când Episcopul Ghenadie II a sfințit ca preot pe diaconul Miron din Sîngeorz, care a și făcut o mănăstire cu hramul „POCROV” așezată în „Runcul Mănăstirii”. Această mănăstire a fost refăcută din temelie în anul 1746 de către Ieromonahul Clement și sfințită de către Vlădica Misail de la Rădăuți, care a petrecut în această parohie 3 ani de la 1748 la 1751. Biserica „Sfântul Nicolae” s-a edificat între anii 1875 – 1882 din piatră și cărămidă prin contribuția credincioșilor sub conducerea preotului Simion Tanco. Înaintea acestei biserici a existat o altă biserică din piatră cu același hram care nu se știe când și de cine a fost edificată.
La proiectul noii biserici a început să se lucreze încă din anii 1869 de către arhitecții Filip Lindorfer și Alexandru Bărbat din Bistrița. Biserica a fost edificată în aproape 5 ani, astfel că în ziua „SfinteiCruci ”, pe 14 septembrie 1880, biserica a fost sfințită de către venerabilul profesor Grigore Moisil care în numele episcopului de Gherla urma să participe la acest mare eveniment.
Clopotele bisericii au fost comandate și turnate la Budapesta, cel mare prin donația credincioșilor, iar celălalt donat de preotul Simion Tanco. Valoarea bisericii era foarte mare de 19000 de floriniaur, iconostasul a fost comandat la Viena de către Contele Ziki, care a fost executat prin sculptură cu pastă de ulei de bronz grafitat și folie de aur, iar picturile sfinților au fost și ele realizate de către niște pictori vienezi de biserici. Același Conte Ziki a suportat transportul iconostasului și montatul lui în Sfânta biserică.
În anul 1961 a avut loc sfinţirea bisericii, după numeroase reparaţii. În ziua sărbătorii “Sfântul Dumitru” în prezenţa preoţilor locali în frunte având pe Preasfințitul Teofil Herinenu, al Clujului şi Protopopul Adrian al Năsăudului. S-au început lucrările de pictură ale bisericii, începând cu data de 1 mai 1997 şi s-au terminat pe 1 noiembrie 1997. Sub cupola acestei biserici în zilele de 15 august 1998, de marea sărbătoare a “Adormirii Maicii Domnului” a avut loc resfinţirea bisericii. Pictura este realizată în tempera grasă și a fost efectuată de pictorul bisericesc Constantin Bumbu din Dej. Slujba de resfințire a bisericii a fost săvârșită de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, înconjurat de un numerous sobor de preoți, din care au făcut parte preoții slujitori și protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei la Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi. Noua capelă, binecuvântată
- Regal de colinde tradiționale susținut de Corala Armonia, la Biserica Sfântul Nicolae din Sângeorz-Băi
- Sângeorz-Băi: Preotul Dacian Șanta şi primarul Roland Venig, distincţii de la Mitropolitul Andrei
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III
- Pr. Constantin Necula a conferenţiat la Sângeorz-Băi în cadrul unei seri duhovniceşti
Adaugă comentariu nou