Monade/ Monadi – prietenie literară româno-italiană, Melania Cuc şi Luca Cipolla

Lansarea cărţii de versuri Monade/ Monadi de Melania Cuc şi Luca Cipolla a avut loc la Librăria Casa Cărţii, întrunirea fiind moderată de scriitorul Virgil Raţiu.
„Monade” este o carte bilingvă, româno-italiană, care a fost scrisă de Melania Cuc în română şi tradusă de Luca Cipolla în italiană, poezie cu poezie. Aceasta are o soră în spate, cu o poveste specială: „Monadi” este cartea de debut a lui Luca Cippola, scrisă în italiană şi tradusă în română de acesta. Cele două cărţi se prezintă într-un singur exemplar remarcabil, publicat la Editura Karuna.
Volumul a fost prezentat mai întâi de către Tiberiu Irimia, directorul editurii Karuna, care a vorbit despre colaborările cu scriitoarea Melania Cuc de-a lungul anilor şi despre ce a însemnat publicarea acestei cărţi. S-au depănat amintiri din redacţia Răsunetul. Dar, iată cum contribuţia cotidianului amintit nu se opreşte aici, având în vedere că scriitorul Menuţ Maximinian, directorul ziarului Răsunetul, a vorbit liber despre carte (chiar dacă avea pregătită o amplă recenzie) şi a punctat date deosebite legate de activitatea publicistică a autoarei Monadelor, oferind şi un portret al poetei sărbătorite, realizat de Virginia Brănescu. Doamna Melania Cuc a împărtăşit cu naturaleţe şi entuziasm aspecte din colaborarea cu tânărul poet/ traducător italian Luca Cipolla, mulţumind cu căldură tuturor prietenilor prezenţi la eveniment.
O echipă, alcătuită din elevele Larisa Florea, Simina Bălan şi Ioana Ilinca Moldovan, de la Palatul Copiilor Bistriţa, coordonată de doamna profesoară Ionela-Silvia Nuşfelean, a susţinut un recital de poezie românească şi a primit un ecou italienesc din partea domnului profesor Ioan Sabin Mureşan. Acceptarea acestei invitaţii a fost motivată suplimentar cu ajutorul colaborărilor anterioare de bun augur între Palat şi poeta Melania Cuc şi ca o acţiune în Proiecul Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical”, coordonat de doamna profesoară Iulia Istrate, a cărui temă din acest an este „Prietenia Europeană”, cartea „Monade/ Monadi” fiind un bun exemplu de prietenie româno-italiană.
A fost o experienţă plăcută, care a întărit nevoia publicului de poezia autentică a scriitoarei Melania Cuc şi a trezit curiozitatea auditoriului faţă de literatura lui Luca Cipolla.

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VIII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5