Monica Miclea: Peste un sfert din beneficiarii fondurilor europene prin PNDR sunt femei antreprenor

Prim-vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat Liberal, Monica Miclea, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că 25-30% dintre beneficiarii din judeţul nostru ai proiectelor cu finanţare europeană din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală sunt femei. Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, femeile antreprenor din judeâul nostru nu au optat doar pentru ferme zootehnice, ci şi pentru cabinete stomatologice, abatoare, sere etc. De altfel, femeile şi tinerii sunt încurajaţi să acceseze aceste fonduri, primind un punctaj suplimentar.

La nivelul judeţului, staff-ul OF PDL BN derulează un proiect care îşi propune dezvoltarea antreprenoriatului feminin prin prisma fondurilor europene, în special în mediul rural. Demersul nu este rezervat doar membrelor PDL, a explicat Miclea. Deja au avut loc mai multe întâlniri pentru prezentarea programelor cu finanţare europeană, ultima chiar la Bistriţa Bârgăului, câteva dintre participante solicitând ulterior sprijin şi consultanţă în demararea unor afaceri locale.

„ Scopul acestei acţiuni este de a informa ceea ce presupune înfiinţarea unei afaceri, managementul acesteia şi cu prioritate accesarea fondurilor europene. Cine are o fermă de subzistenţă poate primi 1.500 euro timp de cinci ani, pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, mai poate primi suma de 25.000 euro, chiar 40.000 euro, sub rezerva aprobării de către Uniunea Europeană, tot pentru dezvoltarea unei ferme. Este un capitol la care judeţul nostru stă foarte bine, pe Măsura 141, unde avem în prezent 2600 de contracte semnate, dar şi pe Măsura 112 (n.n. – Instalarea tinerilor fermieri) unde avem 90 de contracte în implementare şi alte 150 de proiecte în evaluare. Cine doreşte să-şi înfiinţeze o fermă sau să-şi cumpere utilaje agricole, că este vorba de fermă vegetală, animală sau mixtă, poate primi fonduri nerambursabile de până la 50% prin Măsura 121 (n.n. – Modernizarea exploataţiilor agricole). Pentru a-şi face un abator sau o fabrică de lapte se poate accesa Măsura 123. Foarte important şi foarte bine primită în mediul rural este Măsura 312, înfiinţarea unei microîntreprinderi. Este o măsură prin care se pot construi şi dota un coafor, un service auto, un cabinet stomatologic. Cine doreşte să-şi contruiască o pensiune, o agropensiune sau să facă investiţii în activităţi recreative în mediul rural sau în trasee turistice poate accesa Măsura 313 şi poate primi între 50 şi 70% fonduri nerambursabile”, a explicat Monica Miclea, parte din temele abordate în cadrul acestei campanii de informare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5