Monumentul „Grănicerului Năsăudean” – în Piaţa Unirii din Năsăud
Legislativul local năsăudean, întrunit în şedinţa lunară ordinară la sfârşitul lunii februarie (28) şi-a dat acordul de principiu pentru amplasarea unui monument reprezentativ pentru Ţara Năsăudului, în Parcul central din Piaţa Unirii, în vecinătatea Monumentului Eroilor.
Este vorba despre „Grănicerul Năsăudean”, care va fi edificat pe locul unde trona, până în aceste zile, Obeliscul metalic – ridicat în jurul anilor ’80 la iniţiativa secretarului de atunci al Consiliului Popular al oraşului Năsăud, jr. Raus Pompei (preşedintele de mai târziu al Judecătoriei Năsăud).
Obeliscul a fost executat şi montat de SC Somplast, după un proiect al ing. Ovidiu Maghiar (care a fost mai târziu – 2000-2004 şi 2008-2012 viceprimar al oraşului, iar actualmente este consilier local), fiind al treilea asemenea monument din Europa acelor ani. În vârful obeliscului era amplasat un glob cu diametrul de un metru, care se învârtea în jurul axei sale la adierea vântului. Tot pe obelisc erau amplasate difuzoarele ceasului muzical (unicat la nivel de ţară) care era adăpostit la parterul Primăriei, alcătuit dintr-un ansamblu mecanic şi altul electronic care se declanşa la anunţarea orei exacte, cântând melodia „Noapte de vară” compusă de prof. Emil Catarig, după versurile lui George Coşbuc. Melodia era amplificată prin difuzoarele amplasate, cum spuneam, în vârful obeliscului. Mecanismul cu lamelele care scoteau melodia a fost opera profesorului Emil Catarig, iar motorul şi reductorul care acţionau tamburul au fost donate de SC Somplast, soclul fiind turnat de Primăria oraşului, iar montajul a fost făcut cu macaraua Somplastului, sub supravegherea proiectantului Ovidiu Maghiar. În acei ani, Obeliscul era atracţia şi monumentul reprezentativ al oraşului.
De-a lungul anilor s-a degradat, mecanismele s-au deteriorat, globul şi ceasul au dispărut; în locul globului a fost amplasat un „mănunchi” de patru steaguri, iar în perioada de iarnă obeliscul ajuta la pavoazarea parcului cu ghirlande multicolore.
Actuala conducere administrativă a urbei a hotărât înlocuirea obeliscului, care a devenit un potenţial pericol din cauza uzurii, cu un monument care să reprezinte „Grănicerul Năsăudean”. Acest obiectiv va fi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean – Centrul Cultural, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului emis de Ministerul Culturii. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de viceprimarul oraşului Năsăud, Niculai Găitan, fiind avizat de secretarul oraşului, cons. jr. George Pop, în şedinţa CL Năsăud, prezidată de consilierul local, ing. Pentru Mihai Drăgan.
Adaugă comentariu nou