Rotonda Academicienilor vs. Monumentul Martirilor

În urma deciziei executivului de a demola turnul din metal din mijlocul parcului central care, la începuturi, avea în vârf un glob rotitor, execuţie a ing. Ovidiu Maghiar, după o schiţă a regretatului sculptor Nichifor Someşan (de la care ne-au mai rămas şi alte lucrări de artă pentru care administraţia locală a găsit spaţii noi de expunere) s-a hotărât să se facă o dezbatere publică pentru ca cetăţenii „Oraşului Academicienilor” să-şi poată exprima părerea şi dorinţa de a înlocui acest turn cu o altă operă sau monument.
Aceasta, după ce s-au primit două propuneri, şi anume: 1. un monument al grănicerilor năsăudeni şi 2. unul al martirilor năsăudeni. Consilierul Ovidiu Maghiar a venit cu o a treia propunere, şi anume: edificarea unei rotonde cu academicienii năsăudeni, ţinându-se cont că şcolile urbei au dat ţării cel mai mare număr de academicieni, de unde şi numele de „Oraşul Academicienilor”.
Prima propunere pică deoarece consilierii, prin Ioan Boţan, au fost de părere că Biserica Ortodoxă poate găsi alt loc pentru amplasarea monumentului propus.
Cel de-al doilea, aşa cum s-a exprimat consilierul Petru Drăgan, poate fi amplasat la Muzeul Grăniceresc Năsăudean sau în alt loc, ţinându-se cont că aceşti martiri nu au fost din Năsăud ci din împrejurimi (Salva, Bichigiu, Mocod şi Zagra)?
S-a propus, în final, un concurs de idei, o dezbatere publică prin care să se hotărască care monument să fie cel mai reprezentativ pentru oraşul Năsăud şi merită amplasamentul central.
Aşadar, dragi cetăţeni ai Năsăudului, în special intelectualitatea, oamenii de cultură, sunteţi rugaţi să luaţi propunerile în serios şi să vă exprimaţi părerea.

Comentarii

09/07/13 16:19
Elena Catarig

In calitate de buna cunoscatoare a originii obeliscului, va aduc la cunostinta ca ideea construirii si amplasarii acestuia in parcul central ii apartine regretatului profesor Emil Catarig, sotul meu, autor si al ceasului muzical pentru care detine brevet de inventie.

10/07/13 08:56
Vizitator

Pastrand proportiile, turnul metalic din parcul central al Nasaudului, seamana cu binecunoscutul "Space Needle" din Seattle (statul Washington, SUA). Prin urmare el reprezinta un simbol pentru orasul Nasaud. Pe de alta parte este o prostie sa demolezi ceva ca sa pui in acelasi loc altceva. La fel a facut si primarul Cretu la Bistrita cu mutarea statuilor. Prin asta nu se adauga nimic in plus la zestrea orasului. Dimpotriva, se creaza confuzii ca in cazul mutarii statuii lui Cuza de la IJP in Piata Unirii (numele pietei se revendica de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic de-a face cu Cuza), sau asocieri neinspirate ca in cazul monumentului sub forma de SULA amplasat langa Prefectura (exact pe locul ocupat inainte de statuia lui Petru Rares), vrand parca sa dea sens material sintagmei "SULA SI PREFECTURA". Si la Nasaud se poate gasi alt loc pentru noile monumente planificate, pastrandu-le pe cele existente. Astfel orasul isi va imbogati zestrea edilitara cu noi elemente de for public.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5