Medicii de familie din comunele bistriţene pierd sporul de rural
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătătate de a reduce sporul acordat medicilor de familie care activează în mediul rural. Parlamentarul social-democrat consideră că o astfel de măsură va însemna ca “oamenii din zona rurală să rămână fără medici”.
În fapt, printr-un proiect postat pe site-ul CNAS, se propun noi reguli pentru acordarea sporurilor medicilor din mediul rural, dorindu-se o uniformizare a criteriilor la nivel naţional. În prezent, medicii de familie de la ţară primesc pentru condiţii dificile de muncă un spor care variază între 10 şi 40 de procente. Reprezentanţii medicilor avansează chiar ideea că 90% dintre aceştia vor avea veniturile substanţial reduse. Aproape jumătate din cabinetele medicale din România sunt concentrate în mediul rural, adică peste 4.000, ceea ce reprezintă 41% din totalul cabinetelor. La noi în judeţ, din cei 143 de medici care au contract cu CAS Bistriţa-Năsăud, 84 îşi exercită profesia în mediul rural.
În prezent, sporul era acordat ţinându-se cont de suprafaţa localităţii, distanţa dintre cabinet şi cea mai apropiată unitate de primiri urgenţe (UPU), numărul de pacienţi înscrişi, condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea (infrastructură - drumuri impracticabile, canalizare etc.). Prin noua propunere, se limitează condiţiile pentru care se acordă aceste sporuri, astfel că distanţa dintre cabinetul medical şi pacienţi trebuie să fie mai mare de 15 km, iar cea dintre sediul cabinetului şi UPU să fie mai mare de 60 km.
Citiţi şi:
- Medicii de familie, în război cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii
- Protest al medicilor de familie în faţa Prefecturii. Află ce i-a scos în stradă?
- Ministrul Sănătăţii: 80-85% din problemele de sănătate ar trebui rezolvate de medicii de familie
- Oficial, suntem în valul 6 de Covid! 98 de cazuri confirmate, în Bistriţa-Năsăud
- Managerul Gabriel Lazany, despre timpii de aşteptare de la UPU: Peste 60% din cazurile care se adresează UPU sunt cazuri de urgenţe minore care pot fi rezolvate la medici de familie şi în ambulatoriu
Adaugă comentariu nou