Medicii de familie, în război cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii
Patronatul Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia de Medicină de Familie BN va recomanda tuturor medicilor de familie din judeţ să nu semneze nici un contract de furnizare de servicii medicale, dacă anumite prevederi ale Proiectului de contract-cadru pe anul 2011 nu vor fi modificate. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele PMF BN, dr. Gabriel Munteanu, şi de către preşedintele APMF BN, dr. Simona Rus, în cadrul unei conferinţe de presă în care s-au prezentat implicaţiile acestui act normativ asupra medicinei primare. Potrivit acestora, contractul-cadru pentru 2011 limitează oferirea de servicii medicale, atât ca număr, cât şi ca tip de serviciu medical, cadrele medicale fiind obligate să asigure zilnic doar 20 de consultaţii. Forma propusă pentru contractul-cadru din 2011 va determina şi o scădere a venitului cabinetelor medicilor de familie, prin modificarea procentului alocat per capita/per serviciu la 60, respectiv 40 procente. Mai mult, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate doreşte introducerea unui buget orientativ pentru medicii de familie, similar „plafonului” impus farmaciilor. „Ţi se dă o sumă, iar dacă o depăşeşti, te trezeşti cu un control de la CAS BN. Nimeni nu doreşte un astfel de control pentru că te scoate din circuit în ziua respectivă, deci nimeni nu-l va depăşi”, a precizat dr. Simona Rus, menţionând că nimeni nu are dreptul să le impună doctorilor să opteze pe cine să consulte şi pe cine nu, cui să elibereze reţete compensate etc.
„Ne delimităm hotărât de măsurile pe care CNAS şi Ministerul Sănătăţii, prin proiectele de contract-cadru şi normele aferente, vor să le ia împotriva intereselor pacienţilor prin distrugerea medicinei de familie, nedorind să fim părtaşi la dezastrul ce ar urma”, au menţionat reprezentanţii bistriţeni ai medicilor de familie.
Chiar dacă medicina de familie este considerată o prioritate potrivit ministrului Cseke Atilla, realitatea este cu totul alta. În 2011, banii alocaţi pentru medicina de familie (1,077 milioane lei) sunt sub pragul repartizărilor din acest an. Medicina de familie rezolvă peste 70% din cazurile prezentate la medic, fiind cel mai puţin costisitor segment şi cel mai eficient în prevenţie.
În Bistriţa-Năsăud, activează 147 medici de familie, dintre care peste 90 au cabinete în mediul rural. Foarte probabil, medicii de familie din comune vor rămâne fără sporul de rural, în condiţiile în care nu mai pot îndeplini criteriile de clasificare. Pe fondul crizei din sistem, deocamdată doar doi medici de familie din judeţ au plecat în străinătate, însă situaţia s-ar putea acutiza în perioada următoare.
Citiţi şi:
- Contractul- cadru pe 2011, în dezbatere publică
- Medicii de familie, la un pas de …privatizare
- Marți, 23 ianuarie, medicii de familie din județ vor protesta în fața Prefecturii! Care sunt revendicările
- Camelia Ilişuan (CJAS BN): Dacă tot vor să protesteze, medicii o pot face în mod inteligent
- Noul contract de servicii medicale intră în vigoare din 1 iunie
Adaugă comentariu nou