Medicii de familie, la un pas de …privatizare
Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud au protestat, printr-un marş al tăcerii, în ultima zi de contract cu Casa de Asigurără de Sănătate Bistriţa-Năsăud, dorind să arate că relaţia dintre cei care asigură asistenţa medicală primară şi decidenţi – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – a devenit o boală grea. Practic, de astăzi, asiguraţii depind de bunăvoinţa medicului, pentru a beneficia de consultaţii gratuite, reţete compensate etc.
“În acest moment, noi suntem în ultima zi de contract încheiat cu Casa de Asigurări. Începând cu ziua de 1 Iunie nu vom şti ce facem. Nici nu am fost anunţaţi că se vor încheia acte adiţionale pentru contractul pe 2010, nici nu au apărut în Monitorul Oficial normele de aplicare ale contractului pe 2011 şi nicio modificare a contractului pe 2011 care a fost promisã de către decidenţii noştri. Vom asigura pacienţilor consultaţii gratuite, în semn de ajutor pentru domniile lor, poate până vineri, iar de luni vom intra în sistem privat total. Acest sistem privat înseamnă că nu vom mai elibera niciun act în contract cu Casa de Asigurări. (...) Noi suntem falimentari în cazul în care semnăm, prin urmare nu pierdem nimic”, a declarat dr. Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud.
În fapt, medicii de familie bistriţeni şi nu numai impută ministerului de resort şi CNAS anumite prevederi legislative, dar şi nerespectarea dialogului instituţional şi a termenelor legale de adoptare. “La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului –Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin HG nr. 1389/2010. Forma modificată a contractului-cadru nu a fost încă finalizată, motiv pentru care solicităm semnarea unui act adiţional la actualul contract, până la publicarea documentului în Monitorul Oficial. Suntem nemulţumiţi şi de proiectul de norme de aplicare a contractului – cadru 2011-2012, publicat pe site-ul CNAS. Aşteptăm publicarea lor în Monitorul Oficial. În cazul în care normele metodologice ale noului contract-cadru nu vor fi publicate în Monitorul Oficial în forma negociată cu medicii de familie, nu vom semna noul contract”, a precizat dr. Gabriel Munteanu, preşedintele Patrinatului Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud.
Medicii de familie bistriţeni susţin, de asemenea, că finanţarea asistenţei medicale primare nu poate fi inferioară procentului de 9% din capitolul “cheltuieli materiale şi prestări servicii cu caracter medical” din bugetul sănătăţii. “Contractul cadru se semneaza în 2011 pe o perioadă de 2 ani, fără a şti ce sumă se va aloca pe anul 2012; adică, semnăm un cec în alb pentru anul viiotor”, reclamă aceştia.
Modificarea raportului per capita/per serviciu de la 70% / 30% la 50% / 50% şi scăderea drastică a valorilor punctului per capita şi per serviciu nu permit susţinerea financiară pentru majoritatea cabinetelor, apreciază medicii bistriţeni. Aceştia se plâng şi de prevederea potrivit căreia “furnizorii de servicii medicale” trebuie să asigure internet de banda largă, calculatoare, imprimante, sisteme de back-up (salvarea datelor), retelistică (pentru reţea de calculatoare) şi tot ce mai este necesar (printre care şi “cititoare” de carduri) pentru implementarea eRomania, eSanatate, SIUI online, card, reţetă electronică, fişă electronică a pacientului. “Aceste prevederi impun medicului o activitate care nu îi aparţine şi cheltuieli aberante, care în niciun caz nu aparţin medicilor şi care, în condiţiile scăderii veniturilor cabinetelor, nu vor putea fi suportate sub nicio formă”, precizează reprezentanţii celor două foruri profesionale ale medicilor de familie.
Citiţi şi:
- Contractul- cadru pe 2011, în dezbatere publică
- Noul contract de servicii medicale intră în vigoare din 1 iunie
- Medicii de familie, în război cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii
- Marți, 23 ianuarie, medicii de familie din județ vor protesta în fața Prefecturii! Care sunt revendicările
- De anul viitor, reguli noi pentru sănătate
Adaugă comentariu nou