Modificări în medicina primară

Contractul- cadru pe 2011, în dezbatere publică

Proiectul privind normele metodologice ale contractului-cadru pe anul 2011 a fost finalizat de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi aduce modificări în medicina primară.

Cei care vor avea de pierdut de pe urma contractului-cadru pe 2011 vor fi medicii de familie care au pe listă mai mult de 2.200 de pacienţi. Cei care o listă mai mică nu vor pierde nimic, ba mai mult vor câştiga. Spre deosebire de contractul-cadru din 2010, când fondurile destinate medicinei primare au fost de 70% pentru ,,per capita” (venitul stabilit pentru un cabinet medical) şi 30% pentru ,,per servicii” (venit pentru numărul de consultaţii), pentru anul 2011 fondurile medicilor de familie au fost modificate.

Mai exact, au fost stabilite la 60% ,,per capita” şi 40% ,,per servicii”.În acest context vor fi avantajaţi medicii care au mai puţini pacienţi înscrişi pe liste, deoarece se pune accent pe serviciile oferite. Se va plăti pentru munca efectivă, pentru câte consultaţii se oferă.

Alte noutăţi aduse de noul contract-cadru se referă la programul de lucru al medicilor de familie. Mai exact, cei care au în evidenţă cel mult 2.200 de pacienţi trebuie să muncească 35 de ore pe săptămână la cabinet fără a fi incluse orele de teren la domiciliul bolnavilor cum era până acum.

Pentru medicii de familie ale căror liste depăşesc 2.200 de persoane, programul de lucru va fi prelungit peste cele 35 de ore stabilite săptămânal.

De asemenea, pentru perioadele de absenţă mai mari de 30 de zile lucrătoare, medicul de familie are obligaţia de a numi un alt medic de familie care să-i preia activitatea, altfel Casa de Asigurări de Sănătate va numi un înlocuitor.

Medicul de familie poate lipsi de la cabinet în caz de incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate, vacanţă pentru o perioadă de maxim 30 de zile lucrătoare pe an, ori pentru studii medicale. Proiectul se află momentan în dezbatere publică pe site-ul CNAS.

Comentarii

27/11/10 09:32
Vizitatormihail...

in cele 35 ore pe saptaminacite consultatii sunt platite ? tot ca in contractul din 2010?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5