Muzeu al Satului, inaugurat de Arhiepiscopul Irineu şi preşedintele IGF, Dorel Cosma

Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” a participat la Festivalul Cântecului Popular Patriotic la Oarba şi la Iernut, alături de colegii de la Ansamblul profesionist Mureşul. Peste 30 de artişti din întreaga ţară au susţinut recitaluri cu cântece patriotice. Bistriţenii au prezentat un program în cadrul căruia artiştii Petre Petruse, Mărioara Sighiartău, Cornelia Hoha, Tudorica Brumă, Teodora Simionca, Anton Todică s-au bucurat, alături de invitaţii ansamblului – Alexandru Pugna, Ioan Dordoi, Vasile Conea, Marius Ciprian Pop - de o primire deosebită. Apoi, artiştii de la Palatul Culturii, alături de managerul Dorel Cosma, au fost prezenţi la slujba oficiată de ÎPS Irineu de la Alba Iulia la Sânmartin, în faţa a mii de credincioşi.
A urmat binecuvântarea de către Înaltul Ierarh al Muzeului Satului din Sânmartin, realizat de către artistul Nelu Şopterean care include, pe lângă prezentarea unei case cu o arhitectură tradiţională specifică aceste zone şi obiecte de artă populară de o valoare inestimabilă.
În acest cadru, managerul Palatului Culturii şi preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, a avut un discurs în care a punctat importanţa unor astfel de obiective care pot intra în circuitul turistic pentru a arăta frumuseţea zonelor etnografice româneşti. De altfel, acest muzeu va fi parte a preocupărilor Federaţiei Naţionale de Folclor care-l va include pe agenda sa în toate evenimentele.
Întâlnirea artiştilor bistriţeni cu cel care poartă numele de ierarh – ÎPS Irineu Pop Bistriţeanul – a fost una deosebită, managerul Dorel Cosma felicitându-l pentru bogata activitate culturală şi pentru sprijinul acordat artiştilor neamului, asigurându-l că este deosebit de iubit şi de apreciat şi în rândul bistriţenilor, unde este aşteptat cu mare bucurie. De altfel, i-a fost făcută invitaţia de a participa la dezbaterile literare şi religioase care vor avea loc în noiembrie la Festivalul „Liviu Rebreanu” şi i-a fost acordată „Monografia Palatului Culturii”, care l-a impresionat în mod deosebit, declarând că va fi aşezată la loc de cinste în biblioteca Sfinţiei Sale
„A fost o întâlnire deosebită, ÎPS Irineu transmiţându-le bistriţenilor mesajul că-i poartă în suflet şi că întotdeauna vorbeşte frumos despre aceste locuri încărcate de credinţă”, ne-a declarat dr. Dorel Cosma.
A urmat un spectacol artistic în care, alături de Ansamblul „Cununa de pe Someş” au cântat artişti deosebiţi, amintind aici doar pe Nelu Şopterean şi pe Mărioara Precup.
Bucuria întâlnirii cu Ansamblul „Cununa de pe Someş” a continuat duminică, la Iclănzel unde, alături de artiştii noştri, pe afiş s-au găsit şi Ionuţ Langa, Ioan Dordoi, Nicolae Mureşan, Cristian Pomohaci, Ciprian şi Mihaela Istrate. Conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Demeter şi coregrafia lui Teodor Puşcaş.
Îi felicităm pentru modul în care promovează cultura şi folclorul din Bistriţa-Năsăud, dovedindu-ne faptul că „Cununa de pe Someş” este purtată cu cinste la evenimente frumoase din viaţa comunităţilor din judeţul vecin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5