Muzică cultă la Zilele Chiraleşului 2015

Noi românii am fost mereu un popor primitor şi ospitalier. Mulţi au fost cei care au venit pe meleagurile noastre şi pe toţi i-am primit cu prietenie şi curtoazie. Consider că prin aceasta am mărturisit lumii faptul că suntem un popor născut creştin şi a fi creştin, potrivit învăţăturii acestei religii, înseamnă să îţi dai chiar şi viaţa dacă e necesar în anumite condiţii pentru aproapele tău.
Oamenii din Chiraleş ştiu acest lucru; l-au ştiut dintotdeauna şi l-au arătat – mărturisit. Astfel în acest an, la fel ca în ultimii 10 ani, oamenii de aici au organizat Zilele Chiraleşului ediţia a X – a, 15 – 16 august 2015. Şi cum cetăţenii acestui sat cunosc înţelepciunea populară ei ştiu că “fiecare lucru al tău să-l începi cu Dumnezeu”. De aceea aceste Zile au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica satului de către părintele paroh Horaţiu Mureşan şi de către părintele protopop (pensionar) de Jibou Ioan Nuşfelean. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a săvârşit slujba parastasului în amintirea celui care a fost păstorul Chiraleşului părintele Ioan Mureşan. Potrivit tradiţiei s-a oferit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie o felie de cozonac, prăjituri şi răcoritoare. Atât localnicii cât şi “fiii satului” întorşi “acasă” au avut posibilitatea să schimbe idei şi să facă planuri de viitor.
Dar cum manifestarea populară a Zilelor Chiraleşului presupune şi prezentarea unui program artistic acesta a avut loc în incinta Bisericii Evanghelice din localitate, un edificiu cu o acustică deosebită care ar avea nevoie de lucrări de restaurare. Artiştii care au urcat pe scenă au fost membrii grupului Pro Opera a Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa, director domnul Gavril Ţărmure, un apropiat al Chiraleşului. Prezentatorul spectacolului a fost domnul Ciprian Moldovan, fiu al satului şi director al televiziunii Direct TV Bistriţa. Soprana Cristina Bălan, baritonul Bogdan Nistor şi tenorul Eugen Raita au prezentat un program deosebit naţional şi internaţional. Toţi aceşti artişti consacraţi au fost acompaniaţi la orgă electronică de către doamna XXX. A urmat apoi cantautorul folk Florin Săsărman care a prezentat atât piese de compoziţie proprie cât şi piese ale altor cantautori folk consacraţi ca Ducu Bertzi sau Vasile Şeicaru. Cel care a adus aminte spectatorilor că manifestarea are loc în ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului a fost părintele tenor Eugen Raita. Priceasna dedicată Maicii Domnului a fost apreciată foarte pozitiv de spectatori.
La ieşirea de la spectacol invitaţii şi spectatorii au fost întâmpinaţi de către parohul Horaţiu Mureşan şi de ceilalţi organizatori cu câte o felie de cozonac şi cu răcoritoare care au contracarat efectele caniculei. Cetăţenii Chiraleşului au plecat mulţumiţi la casele lor datorită faptului că şi această ediţie a Zilelor Chiraleşului a avut succesul scontat.

Ioan Sabin Mureşan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5