Mici poeți creștini ai Chiraleșului
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În Parohia Ortodoxă Română Chiraleș, în postul Sfintei Marii, s-a derulat o școală literară de vară, în parteneriat cu Palatul Copiilor Bistrița. Grupa de Poezia Credinței, inițiată în anii precedenți la Palat la sugestia profesorului Ioan-Sabin Mureșan, grupă aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, poet, ocrotitor al bibliotecilor, a căpătat astfel, în acord cu Parohia, o rezonanță aparte. S-au organizat, la casa parohială și la biserica din sat, ateliere de creație literară pentru copii, părinți, bunici și alte neamuri, participanții, între 4 și 70 de ani, fiind copii din Chiraleș și apropiați ai lor, o mână de voluntari de la Palatul Copiilor, dar și nepoți bistrițeni/ europeni ai bunicilor din localitate. Din programul școlii poetice, menționăm exercițiile și jocurile creative: Mingea cunoașterii, Mingea pasiunii, Filar – Fotbal literar, Cuvinte la cuptor, Scenarii rumenite, Spic de grâu, Poezia pâinii, Gustar literar, Scene neconvenționale, Aprecieri de taină, „Rugăciunițe”. Ca o încununare, la Biserica din Chiraleș, într-o seară, după Paraclisul Maicii Domnului, copiii implicați au susținut un microrecital din rugăciunițele create de ei. Fiecare participant a primit din partea parohiei câte o agendă pentru idei și un creion stelar.
De Adormirea Maicii Domnului, după Liturghie, o parte dintre micii poeți ai Chiraleșului au adus la Bistrița, din lanurile satului, spice binecuvântate de grâu și gladiole, depunându-le cu prețuire la Bustul poetului Mihai Eminescu, împărtășind fiecare, cu emoție, gânduri și versuri. E cunoscut faptul că, marele nostru poet Mihai Eminescu are două poezii deosebite închinate Maicii Domnului: „Răsai asupra mea..” și „Rugăciune”. Alexandra Rusu a lecturat poezia eminesciană „Răsai asupra mea...” iar părintele paroh Horațiu Mureșan a interpretat priceasna „Rugăciune”, pe versurile „poetului nepereche”. Prietenii lui Eminescu din Chiraleș, alături de două reprezentante de la Palat, au distribuit în Parcul Mihai Eminescu 40 de exemplare cu poeziile eminesciene amintite, închinate Fecioarei Maria, o iconiță și bomboane pentru sufletul Poetului. Și, cum copilăria și vara țin, firesc, și de dulciuri răcoritoare, toți participanții au savurat și globuri de înghețată preferată de la toneta din Piața Eminescu, la care cofetară era o poetă a Palatului, eminesciană și ea: Roxana Resvanță.
Unul dintre coordonatorii atelierelor, profesoara Ionela-Silvia Nușfelean, ne-a mărturisit: „La școală literară de vară, în satul meu natal – Chiraleș, pe lângă copii lirici în sine, prințese de 4-5 ani, nelipsite de la aventurile creative, părinți devotați, bunici grijulii și jucăuși, mătuși/ unchi simpatici, am descoperit și mari fotbaliști, care îndrăgesc poezia, elevi pasionați de ciclism, dans, mecanică, gastronomie, muzică populară, arzând și pentru metaforă. Sinceră să fiu, nu intuiam că va fi o coeziune atât de bună între cei prezenți. Țin în continuare legătura cu o parte dintre participanții la ateliere, câțiva fiind deja membri la Palatul Copiilor. M-a bucurat că, în prima zi de septembrie, am primit o frumoasă poezie de toamnă de la una dintre fetele din sat, Denisa Iușan, cu mențiunea: «Vreau să mă încriu la Palatul Copiilor!». Denisa e cea care a ținut candela mereu aprinsă încă din 19 martie a.c., când, la ziua de naștere a nepoțelului Luca Mureșan, pasionat de fotbal și de poezie, ne-a venit ideea să creăm, în vacanța de vară, un mic cerc literar la Chiraleș. De atunci, din ajun de Buna Vestire, Denisa m-a răsfățat cu o poezie creată de ea și de Florii, de Paști, de Rusalii, amintindu-mi mereu de propunerea noastră primăvaratică. Experința, cel puțin pentru mine, a fost o încântare. Pe lângă nota literară a lucrurile, cuvintele au căpătat o transfigurare, o schimbare la față întremătoare. Evident, și inocența, binecuvântarea, rugăciunea au mijlocit o armonie în toate. În atelierul de «rugăciunițe» – termen brevetat de poetul Virgil Rațiu –, ținut în Biserică, am învățat, de la copii, că nu ne putem începe Poezia fără rugăciune. Poezia și Credința fac o casă foarte bună. De fapt, nu pot fi despărțite.”
Adaugă comentariu nou