“N. Steinhardt cu timp şi fără de timp -lecturi critice, evocări”
Pe 29 iulie 2013 s-a împlinit un an de la centenarul naşterii lui N. Steinhard şi, cum în fiecare an la sfârşitul lui iulie gândul mă duce la prietenul pe care l-am iubit şi admirat, îi cinstesc şi anul acesta memoria printr-un articol. Întâmplarea face ca să fi cunoscut acum doi ani – din cărţi şi corespondenţe - pe un alt mare iubitor şi admirator al lui N. Steinhardt, Nicolae Băciuţ. Interesantă coincidenţă de nume. Ba mai mult, interesantă coincidenţă de vervă şi talent, de respect pentru literatură şi artă, de iubire pentru locurile natale.
D-l Nicolae Băciuţ are o activitate extrem de bogată: redactor şef al revistei lunare “Vatra veche” din Târgu Mureş, conducător al editurii “Nico” din acelasi oraş, organizator a numeroase manifestări comemorative –cum a fost cea a centanerului N. Steinhardt anul trecut, iniţiatorul unor cenacluri de poezie cu tineri poeţi din toată ţara, cum este cenaclul “Ana Blandiana” care se ţine anual la Brăila, este un neobosit cultivator al frumosului, un îndrăgostit de poezie şi, însfârşit –poate chiar cel mai important- un poet de mare talent. Nu-i citisem poeziile, dar N. Steinhardt i le citise si îi plăcuseră. Nicolae Băciuţ a scos recent un volum de poezii, dar astăzi nu despre acest volum voi vorbi, ci despre cel dedicat lui N. Steinhardt cu ocazia centenarului.
Cu pasiunea şi verva care-l caracterizează, dar şi cu răbdarea şi meşteşugul adevăratului cărturar, Nicolae Băciuţ a adunat în volumul “N. Steinhardt cu timp si fără timp” apărut la editura Nico în 2012 o serie de lecturi critice şi evocări ale unor oameni care fie l-au cunoscut personal pe N. Steinhardt, fie i-au citit şi recenzat opera. Metarialele pe care autorul le oferă cititorilor sunt adunate printr-o muncă asiduă de cercetare. Nicolae Băciuţ a fost la Rohia, unde N. Steinhard fusese “Monahul Nicolae”, cu ani în urmă stătuse de vorbă cu el, acum a discutat cu cei care l-au cunoscut, a fotografiat chilia în care a trăit călugărul, a făcut interviuri, a publicat cronici ale cărţilor lui N. Steinhardt.
Volumul începe cu un mic cuvânt introductiv al autorului după care urmează un emoţionant interviu luat de N. Băciuţ lui N. Steinhardt cu ani în urmă, când autorul l-a vizitat la Rohia. Textul e presărat cu fotografii şi facsimile ale scrisorilor lui N. Steinhardt către Nicolae Băciuţ.
Cartea are două părţi. În prima sunt articole critice referitoare la scrierile lui N. Steinhardt precedate, fiecare, de o succintă prezentare a autorilor respectivi, în număr de peste 25. Cum era de aşteptat, nu lipsesc materialele despre botezul în închisoare al lui N. Steihnardt şi despre relatarea episodului în cartea considerată ca una din cele mai reprezentative ale secolului 20, “Jurnalul fericirii”. Mircea Moţ, Cezar Boghici, Sorina Mirela Hancearuc, Monica Began, Lăcrămioara Solomon, Geo Constantinescu, Cristian Stamatoiu, Nicolae Munteanu îşi expun comentariile pe marginea acestui “fenomen” unic în literatura română. Tot în prima parte găsim şi texte referitoare la credinţă şi la semnificaţia ei în viaţa lui N. Steinhardt, despre care scriu Daniel Mureşan, Aurora Iuga, Valentin Marica, Anda Laura Silea, DRD Stelian Gomboş, Prof. Claudia Vaşloban, Anda Laura Silea. Nu lipsesc nici priviri genarale asupra literaturii închisorilor sau a celorlalte scrieri ale lui N. Steinhardt date de Ana Maria Radoveanu, Cătălina Georghe, Valentin Marica, Loredana Tuchilă.
Prima parte se încheie cu materiale informative despre unele manifestări omagiale care au avut loc în ţară cu ocazia centenarului scrise de A.I. Brumaru, Valentin Marica. Victor Nicolae ne prezintă un text publicat în “New York Magazine nr. 633 din 2 septembrie 2009, bazat pe lucrarea lui Nicolae Băciuţ “Între lumi: convorbiri cu Nicolae Steinhardt”, apărută deja în trei ediţii la Editura Dacia.
Partea a doua a cărţii, la fel de fascinantă ca prima, e intitulată “Amintiri cu N. Steinhardt”. Găsim în ea emoţionante evocări ale celor care l-au cunoscut personal pe N. Steinhardt. Ecaterina Ţarălungă adaugă la amintirile ei facsimile cu scrisul lui N. Steinhardt, iar Dumitru Velea, Valentin Marica şi Georgiana Jungheatu dedică poezii monahului de la Rohia. Cornel Cotuţiu scrie despre întâlnirea lui cu N. Steinhardt la Beclean şi citează din spusele lui. Mi-a plăcut în mod deosebit această evocare pentru că în ea l-am recunoscut pe Nicu, bunul meu prieten, despre care am şi eu un material la sfârşitul cărţii. Iată citatul reprezentativ pentru Nicu: “Sunt două verbe definitorii pentru destinul acestui neam, unul în suferinţă, altul în efervescenţă. Pentru generaţia mea, definitoriu a fost verbul a răzbi, pentru oamenii de acuma este a te descurca”. Călin Emilian Cira oferă un interviu cu Marcel Lupşe, care l-a cunoscut personal pe N. Steinhardt şi care i-a desenat şi câteva portrete, dintre care unul este publicat în carte. Alexa Gavril Bâle îşi aminteşte de părintele Nicolae de la Rohia într-o evocare al cărei titlu este tot o vorbă pe care o auzeam des la Nicu: “Citeşte orice, numai citeşte..”
A trecut un an de când a apărut această carte remarcabilă, dar mărturiile care se află în ea îi dau aceeaşi permanenţă istorică, artistică şi literară ca a celor scrise de însuşi cel care este evocat în ea, N. Steinhardt.
Adaugă comentariu nou