NĂSĂUD- JOSENI, UNIRE ȘI PRIETENIE PRIN CULTURĂ

De peste un deceniu astriștii năsăudeni participă la Colocviile de la Joseni, un semn de aleasă colaborare, un schimb de idei culturale și istorice, ce s-au statornicit între cele două localități în timp, prin școlile Năsăudului, respectiv Școala Normală și Liceul Grăniceresc, care au pregătit mulți elevi de pe Valea Bărgăului.

Suntem mândri când auzim vorbele frumoase ale dascălilor: „Și eu am făcut școala la Năsăud!”, „am făcut la dumneavoastră practica pedagogică”, „mi-am luat diploma la această şcoală” etc. La întâlnirea de sâmbătă, ne-au întâmpinat cu aceste vorbe soția primarului, la origine din Poiana Ilvei și soția doctorului veterinar, pe care o felicit că a scris cartea „Serbările școlare”,  ce se așază lângă cartea dăscăliței sale, Lucreția Mititean, cu titlul „Atelierul fanteziei”, carte ce a fost prezentată în acest mediu cultural, din biblioteca școlii, bine dotată și amenajată, iar de la un an la altul este tot mai primitoare datorită interesului depus de doamna director Măjeru, un dascăl cu reale calități pedagogice și manageriale, precum și de întregul colectiv didactic, care prin forme și metode adecvate ridică prestanța școlii.

Stimă și prețuire educatorilor care fac din școală o familie unită!

Prezent la  întâlnirile astriste de la Joseni a fost și de data aceasta, primarul comunei,  Nicolae Vrâncean, omul ce se implică în viața culturală a comunei ce cu onoare o păstorește, care a expus pe larg atâtea proiecte pentru modernizarea comunei, proiecte ce au trecut pragul de început, fiind în prag de finalizare, după care toți factorii din administrația locală  și-au expus realizările și gândurile de viitor - școala, sănătatea, circa veterinară, muzeul, deci realizari și perspective.

A fost prezent și fostul primar de la Prund, profesoara Holbură, care a vorbit desprte  martirii de pe Bârgău, doamna prof. dr. Purchel și alți cărturari astriști legați de sat prin intermediului cercului Astra Joseni, un cerc astrist cu bune intenții, coordonat  de  Pavel Stirbu și Mihai Bâltag, cerc ce întărește prestanța Despărțământului Năsăud, președinte Ioan Seni, prezent și în acest an la Colocviile de la  Joseni cu un grup de astriști năsăudeni: Ioan și Lucreția Mititean, care și-au prezentat cărţile „Lumea românească” și „Atelierul fanteziei”, Romulus Berceni – „Există o soartă”, președintele Astrei, Ioan Seni a prezentat revistele Astrei Centrale și Astra Năsăudeană, exemplificând numele astriștilor din Joseni, iar col. r. Ion Boțan, a făcut un scurt istoric al  drapelului tricolor. Aprecieri privind unitatea astristă au făcut și năsăudenii: Ovidiu Maghiar, Puiu Cleja și Liviu Buhai, reprezentantul cercului Rebrișoara. La Joseni, la început de iulie a fiecărui an ne aflăm în compania  bârgăoanilor, cu care facem front comun în folosul ambelor localitați și a Societații Culturale pe care cu onoare o slujim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5