Năsăudeni la SEATTLE, orașul cu locuitorii cei mai culți
Orașul SEATTLE, din America de Nord, port și centru industrial, este cel mai mare oraș al statului Washington, cu o economie mereu înfloritoare, un oraș energic și orientat spre viitor în fruntea inovării. Un oraș american cunoscut în lume ca orașul culturii și a unui stil de viață ușor, este și capitalul de cafea american, cu un bar de espresso pe aproape fiecare colț.
O excursie măcar de o zi în acest oraș ne îndeamnă la o plimbare cu barca sau feribotul precum și atractii distractive cum ar fi Great Ferris Wheel. Orașul se mândrește cu un cadru magnific de munte, având la est Piramida de Gheață a Parcului Național Muntele Rainier, care se ridică din Munții Cascade. Spre vest ne apar vârfurile parțial acoperite de zăpadă ale Parcului Național Olympic, unde ne încântă pădurea Hoh Rain, o comoară a naturii.
Atracțiile turistice proliferează zona, inclusiv aventurile muzicale din cadrul proiectului Experience Music, precum și lucrări de artă impresionante ca de exemplu Grădina și sticla Chihuly. Ne continuâm activitatea cu cartea, vizităm librăriile și bibliotecile, căutând cartea românească. Ne-a impresionat Biblioteca Centrală, un Centru Cultural de excepție cu structura din oțel și sticlă.
Orașul, așezat pe malul Puget Sound, în traducere Golful Puget al Pacificului se află la 174 km de granița cu Canada și are peste 500 mii locuitori, unde plouă foarte des, fiind numit de americani și orașul ploios sau orașul ploii.
Românii spun că se trăiește în Seattle destul de bine de vreme ce aici își au sediul cele mai renumite companii ale lumii moderne-Microsoft-ul, Amazon-ul, Boeing-ul și multe altele ce asigură traiul atător oameni din toate colțurile lumii.
Centrul orașului e tare compact și este înconjurat de zgârie nori, este bine sistematizat, te orientezi rapid, nu te poți pierde și găsești cu ușurință orice adresă. Sistemul de transport urban e genial de simplu. Călătoriile nu se plătesc tocmai spre a determina cetățenii să lase mașinile, pentru un oraș mai verde, degajat și nepoluat. Am călătorit cu cel mai vechi tren din lume (monorail), un tren aerian cu o singură stație și costă doar doi dolari. Ne plimbăm prin patria starbucks-ului și la fiecare colț putem servi o cafea bună și ieftină, în drumul nostru spre obiectivul dorit, spre simbolul orașului turnul Space Needle, unde de la înălțimea de 160 m admirăm orașul având un restaurant rotitor la 150 m cu o vedere atât de largă încât vedem nu numai majoritatea orașului, dar și împrejurimile -Muntele Rainer, Muntele Baker, Elliot etc, ce-ți oferă amintiri de neuitat.
Trăim cu credința că suntem meniți să explorăm pământul, să descoperim noi locuri, să învățăm despre lumea ce ne înconjoară. Plimbarea noastră prin acest oraș este asemenea unei călătorii inițiatice în care vom afla mai multe despre viață dar și despre, locuitori fiind orașul cu cel mai rapid ritm de extindere, cu o economie solidă, ocupând locul 12 dintre orașele americane dezvoltate din punct de vedere economic. Datorită politicilor autorităților și a măsurilor de încurajare și susținere a economiei verzi este considerat cel mai deștept oraș american.
Ne-am încărcat memoria pe lângă Turnul Space Needle și cu alte obiective turistice cum sunt: Piața Pike, o piață publică cu vedere la Golful Elliott, deschisă la 17 august 1907, locul unde își desfășoară afacerile micii fermieri, Farul Alki, un turn octagonal construit în 1913, prevăzut cu un dispozitiv luminos, care semnalizează pe timp de ceață, Acvariul din Seattle, deschis în 1977, ce aparține de Departamentul de Parcuri și Agrement, Grădina Zoologică din Seattle ce se întinde pe o suprafață de 37 ha și deține 1090 exemplare de animale, Cartierul Fremont din Seattle, un orășel separat, anexat la Seattle în 1891, denumit "Republica Populară Fremont", Parcul Occidental din Seattle ce se extinde pe o suprafață de 2400 mp și este situat în Piața Pioneer, creată în anul 1971, plin cu oameni de afaceri, porumbei și turiști, Centrul Odysseu ce găzduiește expoziții permanente, Parcul Green Lake, o rezervație naturală pentru sute de specii de copaci și plante și o pistă de alergare de 2,8 km precum și celebra Universitate ce o vom vizita într-o altă zi, la fel și muzeele, colecțiile de artă rafinată cu piese de pe tot cuprinsul globului, Muzeul de Artă Asiatică, expoziția de artă și cultură dedicată regiunii Asia Pacific, plus cele 18 parcuri și grădini importante răspândite prin tot orașul.
Orașul Seattle, cu pasiunea sa pentru VERDE, atrage prin diversitatea sa etnică și culturală, prin oportunitățile oferite de zecile de mega -aspirații ce își au sediul aici dar și prin galeriile de artă, sălile de concerte și restaurantele prestigioase de aici, cât și prin politețea cetățenilor, gradul de cultură și arta culinară. In 2005 Seattle a fost considerat orașul cu locuitorii cei mai culți printre care și un mare număr de români. Se spune că orașul ploii, este unul dintre puținele orașe din America unde OAMENII CHIAR GÂNDESC, minte multă, diferită, pusă să facă ceea ce știe mai bine.
Ioan și Lucreția Mititean
Adaugă comentariu nou