NE ASTEAPTA ZILE DE FOC

Prognozele meteo ne avertizeaza despre din ce in ce mai multe zile caniculare ce vor veni. In sudul tarii este deja canicula, si nici noua,aici mai in nord nu ne este foarte racoare. De aceea vrem sa va mai reamintim cateva informatii si sfaturi in vederea acestor zile calduroase care ne asteapta

Insolatia se datoreaza contactului prelungit cu razele soarelui, care degaja caldura, ce se transmite oaselor capului si creierului. Apare atunci cand se sta mult timp in soare, cu capul descoperit. Poate insa aparea si insolatia pielii asociata cu arsura. Insolatia se manifesta prin cefalee difuza, greturi, varsaturi, stari de lesin, toate fiind urmare a instalarii edemului cerebral. Primul lucru care se face: bolnavul va fi transportat la umbra si i se pun comprese reci in regiunea cervicala (ceafa).

Din cauza caldurii excesive, organismul transpira mult si, in acest fel, au loc pierderi mari de apa, 3-4 l, saruri minerale si microelemente ca: Mg, Na, K, Ca etc. Persoanele prezinta astenie fizica marcata, stari de lesin, inapetenta, somnolenta. Este obligatoriu consultul unui medic, urmarile insolatiilor putand fi, uneori grave. Pana atunci, ca tratament, se recomanda consum mare de apa minerala, sucuri de fructe si fructe in cantitati mari, pentru compensarea dezechilibrului apei si al sarurilor minerale si administrarea de antitermice, in special aspirina.

Persoanele cu risc ridicat la expunerea la caldura (sugarii si copiii de pana la patru ani,varstnicii,supraponderalii,cei cu diverse boli si in special cardiacii) vor face (sau vom face daca ne sunt in ingrijire) tot posibilul pentru a limita expunerile la caldura si de aici riscurile care decurg din aceasta.

Dar tinand seama de recomandari,sa speram ca vom ajunge in toamna cu bine, si fara evenimente neplacute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5