CANICULA--UN PERICOL REAL

Se pare că vara şi-a intrat pe deplin în drepturi, luna lui cuptor a venit mai repede şi cu o mai mare putere, zilnic vedem la ştiri zeci de oameni căzuţi în stradă, răpuşi de căldură sufocantă. De aceea vrem să va mai reamintim câteva informaţii şi sfaturi cu privire la aceste zile călduroase.
Insolaţia se datorează contactului prelungit cu razele soarelui, care degaja căldură, ce se transmite oaselor capului şi creierului. Apare atunci când se stă mult timp în soare, cu capul descoperit. Poate însă apărea şi insolaţia pielii asociată cu arsură. Insolaţia se manifestă prin cefalee difuză, greţuri, vărsături, stări de leşin, toate fiind urmare a instalării edemului cerebral. Primul lucru care se face: bolnavul va fi transportat la umbră şi i se pun comprese reci în regiunea cervicală (ceafă).
Din cauza căldurii excesive, organismul transpiră mult şi, în acest fel, au loc pierderi mari de apa, 3-4 l, săruri minerale şi microelemente că: Mg, Na, K, Că etc. Persoanele prezintă astenie fizică marcată, stări de leşin, inapetenţă, somnolenţă. Este obligatoriu consultul unui medic, urmările insolaţiilor putând fi, uneori grave. Până atunci, ca tratament, se recomanda consum mare de apa minerală, sucuri de fructe şi fructe în cantităţi mari, pentru compensarea dezechilibrului apei şi al sărurilor minerale şi administrarea de antitermice, în special aspirina.
Persoanele cu risc ridicat la expunerea la căldură(sugarii şi copiii de până la patru ani,vârstnicii,supraponderalii,cei cu diverse boli şi în special cardiacii) vor face (sau vom face dacă ne sunt în îngrijire) tot posibilul pentru a limită expunerile la căldură şi de aici riscurile care decurg din această.
Trebuie să mai adăugăm că alcoolul sub orice formă,chiar şi ademenitor de rece sub formă unei beri apetisante de exemplu, este total contraindicat în această perioadă.

Gheorghe Puica
D.S.P Compartimentul de Promovare a Sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5