Mirela Parker: Cum să avem grijă vara de sănătatea noastră

Cumva, cumva, printre multe ploi şi alte capricii meteo,ne-am trezit că e vară, anotimpul mult aşteptat pentru tot ceea ce are de oferit: căldură, vegetaţie din abundenţă, fructe şi legume mult aşteptate, vacanţe. Fiecare anotimp, pune pe de o parte probleme specifice pentru sanatatea noastră şi, pe de altă parte, ofera oportunităţi specifice de a ne ameliora starea generală. Iată la ce ar trebui să ne gîndim pentru a avea o vară mai puţin capricioasă din punctul de vedere al sănătăţii!
Dieta.Păstraţi-vă sănătatea cu o dietă echilibrată şi care să conţină neapărat fructe şi legume.La consumul de apă de 2 litri pe zi, dieta bogată în legume şi fructe proaspete va aduce necesarul de oligoelemente şi vitamine, responsabile de starea de vitalitate.
Expunerea la soare se face cu moderaţie. Ea se face în două etape: dimineaţa, între orele 8.00 si 10.00, seara după orele 17.00. Indiferent de momentul zilei, păstraţi-vă corpul acoperit cu haine uşoare din ţesături naturale, în culori deschise şi lejere, care fac o protecţie a pielii şi in acelaşi timp îi permit acesteia să respire. Pe zonele descoperite, rămase în contact cu soarele se fac aplicaţii cu loţuni antisolare.Folosiţi factorul de protecţie potrivit tipului dvs. de ten.Aplicarea loţiunilor antisolare se repetă la fiecare 20-40 de minute pe toată perioada expunerii.
Pentru pielea foarte sensibila si pielea de bebeluş există creme dermato-cosmetice cu FP peste 40, respectiv 50, care pot fi aplicate, dar rămâne indicaţia timpului limitat la soare sub 2 ore şi păstrarea îmbrăcăminţii lejere, precum şi utilizarea pălăriilor de soare, ochelarilor de soare şi umbrelutelor care ajută la evitarea arsurilor solare.
Îngrijirea pielii se face atat printr-o hidratare corectă şi permanentă precum şi prin consumul de fructe si legume proaspete, dar şi prin folosirea de creme îmbogăţite cu vitamine şi minerale care combat efectul de deshidratare, pierderea elasticităţii, descuamarea excesivă, rezultate în urma expunerii la soare.Există creme cu aplicaţie înainte şi după plajă, special create pentru a reda pielii supleţe, catifelare şi strălucire – semne demne de o sanatate de invidiat. Folosiţi-le cu încredere!
Mersul pe jos.Se recomandă în orice sezon, 20 pană la 40 de minute de mers pe jos zilnic, seara după apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme, pe răcoare.Alegeţi parcurile sau zonele răcoroase şi cu multă verdeaţă, luaţi-văşi o cantitate de apă suficientă la dumneavoastră ca să preveniţi deshidratarea. Puteţi face chiar şi jogging, pentru întreţinerea musculaturii şi tonus muscular sau general neuropsihic, de trei ori pe săptămână. Acum avem un parc care favorizează pe cei care doresc să facă mişcare cu o alee specială pentru cei care au nevoie să-şi antreneze...inima:„Aleea Inimii”! La fel şi Pădurea Schullerwald care a fost încadrată oficial în 2007 ca zona de agrement.
Apa.Consumaţi cel puţin 2 litri de apă zilnic.În timpul verii pierderea prin transpiraţie este semnificativă, ca urmare a încălzirii excesive a aerului motiv pentru care se vor consuma minim 2 litri de apa pe zi. Astfel se pot evita senzaţiile de leşin, ameţeală, fatigabilitate nejustificată care apar ca urmare a deshidratării.
Atenţie la ochi!Folosiţi ochelari de soare certificati, cu un filru UV potrivit.Indiferent de varstă, odată cu venirea verii, ochelarii de soare sunt la mare căutare. Însă trebuie să ştiti că ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă, ei ne protejează ochii de razele ultraviolete nocive şi care ne pot provoca o serie de probleme oculare, de la cataractă la arsuri ale corneei.
Ţineţi cont de sfatul şi recomandările medicului oftalmolog atunci cand vă alegeţi ochelarii de soare şi achizitionatii numai din magazinele specializate. Altfel riscaţi ca sănătatea să vă fie afectată de produse care conţin dioptrii (în condiţiile în care ochii dumneavoastră sunt perfect sănătoşi ) sau dioptrii nepotrivite cu necesităţile dumneavoastră.
Dacă aveţi probleme cu supraponderabilitatea încercaţi să mai slăbiţi. În timpul verii este mult mai uşor să ţii o dietă ca urmare a diversităţii alimentelor de pe piaţă. Poate este momentul să apelaţi la un medic nutriţionist care să vă ghideze pentru a obţine silueta pe care vi-o doriţi.
Odihniţi-vă suficient.Fiţi consecvenţi cu programul vostru de somn şi încercaţi să dormiţi cel puţin 7 ore / zi. Fiinţa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită creşte semnificativ puterea de concentrare dar şi performanţele emotionale şi fizice pe timpul întregii zile!Somnul insuficient pe termen scurt duce la dereglarea treptată şi cumulativă a peformanţelor intelectuale, atenţiei şi comportamentului. În acelaşi timp creşte timpul de reacţie la evenimente, se reduce vigilenţa, gândirea devine înceată şi confuză şi creşte durata rezolvării problemelor.Somul insuficient pe termen lung generează şi agravează problemele de sănătate, scurtând astfel speranţa de viaţă”
Renunţaţi i la fumat! Este un lucru ştiut şi poate chiar un clişeu, dar fumatul chiar este dăunător! Vara este momentul optim să vă lăsaţi de fumat gasindu-vă alte activităţii compensatorii (jogging de exemplu). Apelaţi cu încredere la centrele antifumat!
Nu abuzati de consumul de alcool.Alcoolul deshidratează, face vasodilataţie la nivel tegumentar intensificând în felul acesta pierderea de apă prin piele. Este cunoscut şi efectul diuretic al alcoolului care creşte şi mai mult pierderea de apă. De aceea, consumaţi alcool în cantităţi moderate (de ex. un pahar de vin la masă), beneficiind doar de efectul lui terapeutic (prevenirea evenimentelor cardiovasculare), nu mai mult de 5 zile pe săptămână. Atentie, berea in cantitati excesive deshi-dratează şi îngraşă!!!

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5