ZILE DE FOC

Traim efectiv niste zile de foc, zilnic vedem la stiri zeci de oameni cazuti in strada, rapusi de caldura sufocanta. De aceea vrem sa va mai reamintim cateva informatii si sfaturi cu privire la aceste zile calduroase.

Insolatia se datoreaza contactului prelungit cu razele soarelui, care degaja caldura, ce se transmite oaselor capului si creierului. Apare atunci cand se sta mult timp in soare, cu capul descoperit. Poate insa aparea si insolatia pielii asociata cu arsura. Insolatia se manifesta prin cefalee difuza, greturi, varsaturi, stari de lesin, toate fiind urmare a instalarii edemului cerebral. Primul lucru care se face: bolnavul va fi transportat la umbra si i se pun comprese reci in regiunea cervicala (ceafa).

Din cauza caldurii excesive, organismul transpira mult si, in acest fel, au loc pierderi mari de apa, 3-4 l, saruri minerale si microelemente ca: Mg, Na, K, Ca etc. Persoanele prezinta astenie fizica marcata, stari de lesin, inapetenta, somnolenta. Este obligatoriu consultul unui medic, urmarile insolatiilor putand fi, uneori grave. Pana atunci, ca tratament, se recomanda consum mare de apa minerala, sucuri de fructe si fructe in cantitati mari, pentru compensarea dezechilibrului apei si al sarurilor minerale si administrarea de antitermice, in special aspirina.

Persoanele cu risc ridicat la expunerea la caldura(sugarii si copiii de pana la patru ani,varstnicii,supraponderalii,cei cu diverse boli si in special cardiacii) vor face (sau vom face daca ne sunt in ingrijire) tot posibilul pentru a limita expunerile la caldura si de aici riscurile care decurg din aceasta.

Trebuie sa mai adaugam ca alcoolul sub orice forma,chiar si ademenitor de rece sub forma unei beri apetisante de exemplu, este total contraindicat in aceasta perioada.

Gheorghe Puica

D.S.P Compartimentul de Promovare a Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5