Niculae Gheran, în Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”

Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a avut, zilele trecute, o discuţie cu scriitorul Niculae Gheran asupra prezenţei manuscriselor acestuia în noua instituţie ce va fi inaugurată anul viitor la Bistriţa, Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu.
În vizita pe care Ioan Pintea a avut-o la Bucureşti, acasă la cunoscutul rebrenolog, alături de un grup de bistriţeni (criticul Andrei Moldovan- preşedintele Asociaţiei Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, Alexandru Câțcăuan- directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Olimpiu Nușfelean-directorul revistei "Mișcarea Literară") s-a vorbit despre proiectul prin care Biblioteca Judeţeană va aşeza la loc de cinste manuscrisele lui Niculae Gheran. Niculae Gheran şi-a dedicat peste 40 de ani cariera literară în slujba promovării operei lui Liviu Rebreanu, printr-o ediţie critică integrală unică în peisajul românesc, Opere – Liviu Rebreanu, în 23 de volume („monumentală în toate privinţele” – Şerban Cioculescu) a primit pentru munca sa Premiul Uniunii Scriitorilor (1981), Premiul Perpessicius (1981şi 2005) şi Premiul Academiei Române (2002).
Amintim faptul că seria de donaţii de manuscrise a fost începută de Nicolae Manolescu ce a făcut un gest de mare onoare pentru judeţul nostru donând peste 14.000 de file de manuscrise Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Manuscrisele textelor pe care noi le-am citit în „Istoria critică a literaturii române”, „România literară”, „Steaua” „Ateneu” şi subiecte care au trezit interesul iubitorilor de cultură, din „Arca lui Noe”, „Cititul şi scrisul” se află de acum în colecţia Bibliotecii Judeţene.
Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu va funcţiona în clădirea de pe B-dul Independenţei, nr. 24. Casa, construită în 1912, în care şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, Matei Eminescu, va aparţine de acum Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Clădirea este destinată unei biblioteci specializate cu săli de expoziţii, săli de cercetare, carte veche, dar şi cele mai recente apariţii. Vor fi săli destinate pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Nicolae Manolescu, Nicolae Balotă, Mircea Zamfir, Dorin Tudoran, Zaharia Sângeorzan). Nu lipsesc publicaţiile şi cărţile cu autografe de la mari personalităţi culturale.
Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul nostru (Liviu Rebreanu, Andrei Mureşanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera. Instituţia va fi nu doar o bibliotecă cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta, elevii şi studenţii putând face lucrări de specialitate, dar şi o instituţie ce va intra în circuitul turistic, astfel încât toţi doritorii vor putea intra în contact cu toate obiectele de patrimoniu expuse aici.
Despre colecţia de manuscrise şi cărţi ale Bibliotecii Judeţene au apărut aprecieri în toate revistele culturale importante ale ţării, amintind aici doar „România Literară” „Luceafărul”, „Steaua”, „Neuma” ş.a. Iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi a managerului Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, de a acorda o casă acestor lucrări de patrimoniu, cu o valoare care nu se poate cuantifica, merită salutată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5