Vasile Găurean, de 28 ani ales primar la Galaţii Bistriţei: Am ieşit de şapte ori primar din primul tur. Analizez posibilitatea de a mai candida, avem proiecte majore!
Primele alegeri locale, din România, după Revoluția din decembrie 1989, au avut loc în februarie 1992, în zilele de 9 (primul tur de scrutin) și 23 februarie (al doilea tur de scrutin), fiind, totodată, primele alegeri locale libere după mai bine de jumătate de secol (după 1937).
După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, şi Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, care mai au şi astăzi această demnitate.
Vasile Găurean s-a născut la Şieu Măgheruş. În 1977, a venit prin repartiţie guvernamentală la CAP Herina. Inginer zootehnist şi preşedinte de CAP la Herina. Aşa l-au prins evenimentele din 1989. Bine, l-ar fi putut găsi primar, pentru că a fost ales în ’89, dar după şase luni şi-a dat demisia. „Pe mine m-a făcut primar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Dl. Zegrean a insistat, a venit la ferma din Herina şi a încercat să mă convingă”, îşi aminteşte Vasile Găurean. După aceea, totul a fost de la sine, a candidat la fiecare patru ani, şi a câştigat din primul tur cu 80%. „Am intrat şaten pentru prima dată în primărie, după al doilea mandat am albit”, ne-a spus primarul din Galaţii Bistriţei, aflat la al şaptelea mandat.
***
O nouă candidatură la alegerile din acest an, este încă în analiză. „Nu sunt hotărât încă, dar nu mi-e totuna să rămână la conducerea comunei un nepriceput în administraţie. Sincer vă spun, am învăţat administraţie din al doilea mandat, după cinci ani am ştiut cu ce se mănâncă primăria. Recunosc, m-am îmbolnăvit aici, dar cea mai mare recompensă e respectul oamenilor. Din păcate, de la 1 ianuarie, viceprimarul s-a întors în mediul privat pentru că nu suportă „mocirla politică”. Venise tocmai să înveţe administraţie şi cu condiţia să mă schimbe pe mine, dar nu a rămas”, ne-a declarat primarul Vasile Găurean.
Avem proiecte majore pentru comunitate
La finele anului trecut, au fost finalizate o sumedenie de proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală. În primul rând este vorba despre proiectul de asflatare străzi, în cadrul ADI Valea Dipşei, pe care l-a implementat împreună cu Lechinţa, în valoare de 2 milioane euro. De asemenea, din fonduri europene, a fost achiziţionat un utilaj pentru situaţii de urgenţă şi nu numai. Tot anul trecut s-au încheiat şi lucrările de reabilitare a Căminului Cultural din Galaţii Bistriţei, care a fost reconstruit din temelii. La acestea se adaugă şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Grigore Herinean”, cu bani de la Guvernul României.
Şi pentru anul acesta sunt proiecte majore în derulare. „Avem două proiecte extrem de importante în infrastructura de apă uzată, mai exact canalizare. Prin fonduri europene, ne propunem să extindem canalizarea la Galaţii Bistriţei şi la Dipşa, inclusiv cu staţie de epurare. Aici lucrările sunt realizate în pondere de 80%. O altă investiţie, tot de extinderea canalizării, finanţat prin PNDL, este în execuţie pentru Herina şi Tonciu, stadiul fizic depăşind 60%. Ne zbatem să găsim soluţii de finanţare şi pentru Albeştii Bistriţei”, explică primarul Vasile Găurean.
De asemenea, un alt proiect major vizează restaurarea Monumentului istoric de categoria B, Biserica Ortodoxă din Dipşa, cunoscută drept „Biserica Scroafei”. „Am fost prima comună care am obţinut fonduri în acest domeniu. Sper ca la finele anului aceste lucrări să se încheie”, a spus primarul din Galaţii Bistriţei.
Proiecte de viitor
Pentru comuna Galaţii Bistriţei nu a fost uşor să implementeze atâtea proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală, pentru că, dincolo de scrierea şi acceptarea la finanţare, trebuie să asiguri cofinanţarea. „E foarte greu să asigurăm resursele de cofinanţare. Să vă dau un exemplu, staţia de epurare cuprinsă în proiectul european este neeligibilă şi trebuie să o plătim noi, adică aproximativ 8 miliarde lei vechi. Comparativ, veniturile comunei sunt de circa 6 miliarde lei vechi. Avem multe proiecte şi pentru viitor şi sperăm să găsim surse de finanţare. Avem deja proiectul pentru asfaltarea a 7 km de străzi laterale, unde a fost deja introdusă şi canalizarea. Va trebui să aşteptăm exerciţiul financiar european viitor. Avem nevoie şi de capele funerare, în prima etapă la Galaţii Bistriţei şi la Dipşa, unde avem şi terenul pregătit. Sunt multe alte exemple de obiective propuse”, ne-a declarat Vasile Găurean.
O veste bună se aşteaptă şi de la CNI, acolo unde construirea unui cămin cultural la Herina a fost acceptat la finanţare, urmând să fie demarată procedura de achiziţie publică.
Citiţi şi:
- De 26 ani, primar în satul său! Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Va fi bucurie vieţii mele să-mi închei mandatul cu toate proiectele finnalizate!
- Vasile Găurean, de 27 ani ales primar: Avem şapte proiecte în derulare pe care le încheiem în acest an. Dacă va candida viceprimarul, eu nu mai candidez
- După 12 ani, viceprimar nou la Galaţii Bistriţei
- Vasile Găurean, la finalul celor 7 mandate de primar la Galaţii Bistriţei: Am făcut tot ce a fost posibil să-i ajut pe oameni! Am realizat ce mi-am propus pentru comunitate!
- Primarul Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Drumul spre Tonciu va fi asfaltat în acest an cu fonduri guvernamentale
Adaugă comentariu nou