Vasile Găurean, la finalul celor 7 mandate de primar la Galaţii Bistriţei: Am făcut tot ce a fost posibil să-i ajut pe oameni! Am realizat ce mi-am propus pentru comunitate!
- View the full image
- View the full image
-
View the full image
Şcoala
-
View the full image
Biserica Dipşa
-
View the full image
Biserica Dipşa
-
View the full image
Biserica Dipşa
-
View the full image
Inaugurare dispensar medical
-
View the full image
Inaugurare dispensar medical
-
View the full image
Canalizare
-
View the full image
Dispensar
-
View the full image
Cămin cultural
-
View the full image
Utilaje
-
View the full image
Utilaje
-
View the full image
Utilaje
Vasile Găurean este de loc din Şieu Măgheruş. Prin repartiție de stat, în 1977, a ajuns la CAP Herina. Inginer zootehnist şi preşedinte de CAP la Herina. Aşa l-au prins evenimentele din 1989. Bine, l-ar fi putut găsi primar, pentru că a fost ales în ’89, dar după şase luni şi-a dat demisia. A candidat în 1992, în 9 februarie, când a ieșit din primul tur.
Vasile Găurean este şi rămâne unul dintre cei mai iubiţi primari, chiar dacă nu a fost un om al locului. Are şapte mandate câştigate, toate din primul tur, iar cel mai mic procent a fost de 70%. Să nu credeţi că a candidat singur, ci avea câte 7-8 contracandidaţi.
„Am ajuns în Primărie când aveam 41 de ani şi de atunci au trecut alţi 28 de ani. Acum, la final de carieră de primar, le transmit locuitorilor comunei multă sănătate. Îmi cer scuze dacă i-am supărat în cei 28 de ani, pentru greşelile pe care le-am făcut, dar oricine munceşte şi greşeşte. Am făcut tot ce a fost posibil să-i ajut. Uşile Primăriei au fost mereu deschise. În 28 de ani nu am avut audienţe. La mine, audienţa a fost în fiecare zi, ba şi acasă. Dacă oamenii aveau nevoie de adeverinţe, la Herina, le duceam eu actele, eram un fel de curier al Primăriei. Nu am regrete pentru că tot ceea ce mi-am propus am făcut. Programul de lucru nu a fost de la 8 la 16, când erau situaţii dificile plecam la zece seara din Primărie. Am mers să verific toate lucrările, pentru a fi sigur că sunt de calitate”, ne-a dezvăluit primarul Găurean.
Prioritare pentru edilul comunei - căci a construit în aproape trei decenii- au fost introducerea apei, a reţelei de canalizare, a iluminatului public şi reabilitarea tuturor bisericilor din comună. „Am ţinut foarte mult şi mi-am propus să realizez în timpul mandatului meu o relaţie extraordinară cu educaţia şi oamenii ei. Reabilitarea şcolilor a fost o prioritate, ca să avem condiţii la standarde europene pentru copii şi profesori. Toate şcolile sunt autorizate ISU şi cu aviz de la DSP. Un vis de al meu a fost şi restaurarea Bisericii de la Dipşa, asta după ce, în 1996, am avut o mare realizare. De la mine a plecat reabilitarea Bisericii Evanghelice de la Herina, monument istoric atestat în 1214. Dacă nu eram eu şi domnul preşedinte Gheorghe Marinescu, biserica era dărâmată. Să nu uităm că am fost prima comună din Bistriţa-Năsăud care am încheiat acordarea titlurilor de proprietate pentru terenuri. Sunt doar câteva dintre proiectele de suflet”, ne-a spus primarul Vasile Găurean.
Primarul de la Galaţii Bistriţei a menţionat că, în 2016, avenit în faţa comunităţii cu o serie de proiecte, care s-au realizat, în cea mai mare parte.
„Reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale „Grigore Herinean”, obiectiv îndeplinit.
Am spus de construirea Centrului de Sănătate Publică din localitatea Galaţii Bistriţei – realizat.
Modernizarea şi asfaltarea drumului comunal Tonciu – Sângeorzu Nou – realizat.
Asfaltarea tuturor străzilor din localităţile componente. Am realizat 12 din cei 18 km, iar pentru diferenţa de străzi, din Galaţii Bistriţei şi Tonciu avem proiect depus la Ministerul Dezvoltării.
La proiectul de canalizare şi staţie de epurare execuţia este de 80%, dar termenul de dare în folosinţă este 1 noiembrie 2021.
Spaţii de joacă şi recreere pentru tineri – realizat.
Reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural din Galaţii Bistriţei – realizat (construcţie nouă).
Reabilitarea Bisericii Ortodoxe, monument istoric, de la Dipşa – realizat 90%”, a punctat Vasile Găurean.
La aceste proiecte, fără a face alte promisiuni, a reuşit să adăuge investiţii foarte importante. „Am realizat iluminatul public în toate satele comunei. Avem aprobat prin Compania Naţională de Investiţii construirea unui Cămin Cultural în Herina, licitaţia are loc luna aceasta. A fost reabilitat sediul Primăriei cu extindere de corp nou. Fără să facem promisiuni, prin fonduri europene, am achiziţionat şase utilaje pentru administrarea domeniului public prin GAL Progres Transilvan. În 2016, fără să facem promisiuni, am dat în folosinţă o grădiniţă nouă, construită de la zero, în localitatea Dipşa. În plus, până în 31 decembrie a.c., vom finaliza o capelă în Galaţii Bistriţei”, ne-a declarat primarul Vasile Găurean.
La toate acestea se adaugă proiectele realizate din bugetul local în perioada 2016-2020, care nu sunt puţine.
Câteva realizări din bugetul local 2016-2020, impozitul pe clădiri - 90 mii lei, impozit pe teren - 246 mii lei:
- Reabilitare cu extindere sediul primăriei.
- Asfaltare Str. Școlii din Galații Bistriței.
- Automatizare clopote la Biserica Ortodoxă Galații Bistriței.
- Automatizare clopote la Biserica Ortodoxă Herina.
- Încălzire centrală la Biserica Ortodoxă din Albeștii Bistriței.
- Acoperit cu tablă casa parohială Herina.
- Achitat contravaloarea sumei pentru geamurile din turnul Bisericii din Albeștii Bistriței.
- Clădire pentru centrala termică la Biserica Ortodoxă din Dipșa.
- Pod din beton peste pârâul Albești în zona „Creang” plus 2 km de drum pietruit până la pădurea Creang.
- Pod din beton peste pârâul Albești în zona Galați „Delnicioare”.
- Decolmatat 800m pârâul Tonciu.
- Pe distanța de 700m stradă neasfaltată la Tonciu săpat șanțuri plus podețe la fiecare imobil.
- Pietruit drum hotar ,,Valea Sângeorzului”.
- Podețe la terenurile extravilane aflate în prorietatea oamenilor, în număr de 10 bucăți din tuburi.
- Teren de sport la dimensiuni mari, inclusiv vestiare, în localitatea Dipșa plus susținerea echipei de fotbal cu plata arbitrilor și transportul.
- Asigurarea lemnelor de foc la toate instituțiile de pe raza comunei, numai la școli costul este de 40.000 lei pe sezon.
- Amenajare grădiniță copii în localitatea Galații-Bistriței.
- Plătit suma de 200.000 lei din bugetul local pentru reabilitarea școlii generale din Galații Bistriței.
- Decolmatare pârâu "Tăuță’’ în localitatea Herina pentru evitarea inundațiilor.
- Extinderi apă curentă în localitatea Herina și Galații Bistriței, inclusiv forări pe sub drumul național.
- Reparație capitală la Biserica Ortodoxă Herina (exteriorul în totalitate), plus montarea parchetului pe toată suprafața interioră a bisericii.
- Amenajare interior, exterior la clădirea fostei Cooperații din localitatea Tonciu , actualmente în proprietatea bisericii reformate Tonciu și schimbat geamurile la casa parohială.
- Demolarea casei parohiale vechi din localitatea Tonciu.
- Renovarea bisericii vechi de lemn din localitatea Albeștii Bistriței.
- Reparație capitală pentru exteriorul bisericii la Galații Bistriței, plus parchetarea în interior în aproximativ de 300 m², plus două uși.
- Renovarea în totalitate interior-exterior a casei parohiale din localitatea Dipșa, resființită de Inalt Preafericitul Părinte Andrei Andrecuț în anul 2017.
- S-au alocat sume din bugetul local pentru continuarea construcție bisericii catolice din localitatea Herina în valoare de 20.000 lei.
- Montarea unei punți pietonale de beton în localitatea Dipșa, peste pârâul Dipșa care face accesul copiilor la școală.
- Este întocmit şi înaintat la Consiliul Județean studiul de fezabilitate pentru întroducerea gazului în comună.
- Până în luna decembrie al acestui an, construirea unei capele în localitatea Galații Bistriței.
Citiţi şi:
- După 12 ani, viceprimar nou la Galaţii Bistriţei
- La Galaţii Bistriţei, proiectele îşi continuă parcursul. Primarul Găurean: Aşteptăm decontarea unor sume de către Ministerul Dezvoltării pentru a relua lucrările de canalizare!
- Lucrările de canalizare de la Galaţii Bistriţei continuă. Primarul Vasile Găurean: Decolmatăm pâraie, pietruim drumuri
- Vasile Găurean, de 28 ani ales primar la Galaţii Bistriţei: Am ieşit de şapte ori primar din primul tur. Analizez posibilitatea de a mai candida, avem proiecte majore!
- Primarul Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Drumul spre Tonciu va fi asfaltat în acest an cu fonduri guvernamentale
Adaugă comentariu nou