La Galaţii Bistriţei, proiectele îşi continuă parcursul. Primarul Găurean: Aşteptăm decontarea unor sume de către Ministerul Dezvoltării pentru a relua lucrările de canalizare!

Proiectele  de investiţii de la Galaţii Bistriţei continuă, în mare parte, problemele venind, pe alocuri, doar din zona guvernamentală, care prin birocraţie, mai pune piedici.

 Sunt două proiecte de extindere a canalizării în comună, unul din fonduri europene, altul din fonduri guvernamentale.

„În ceea ce priveşte canalizarea, lucrăm la proiectul care este finanţat din fonduri europene, care vizează extinderea canalizării la Galaţii Bistriţei, inclusiv cu staţie de epurare. Din păcate, cealaltă investiţie, tot de extindere a canalizării pentru Herina şi Tonciu, este oprită. Încă din noiembrie am depus o cerere de rambursare către Ministerul Dezvoltării, însă am fost nevoiţi să o refacem de mai multe ori, cu rost şi fără rost. Firma, neprimindu-şi banii, este vorba de aproximativ două miliarde lei vechi, a sistat lucrările. Am făcut şi toată instalaţia la staţia de epurare, sper să putem plăti şi acolo manopera”, ne-a declarat primarul Vasile Găurean.

         O veste bună vine pentru locuitorii din Albeştii Bistriţei. „Au început ridicările topo şi vom elabora un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de canalizare. Vom încerca să găsim sursa de finanţare, fie la nivel guvernamental, fie în următorul exerciţiu financiar. Este singura localitate una nu avem reţeaua de apă uzată”, ne-a precizat edilul comunei.

         Pentru a veni în sprijinul comunităţii, a fost promovat şi un proiect de extindere a reţelei de apă la Herina. Atunci când a fost construită reţeaua, oamenii nu s-au branşat, pentru că fiecare avea o fântână. Acum, apa a secat din fântâni şi autorităţile trebuie să intervină. A fost obţinut avizul de la Aquabis şi vastfel va fi dusă conducta spre cele 10 gospodării, inclusiv se vor vom amenaja căminele.

***

         Drumuri pietruite, capelă funerară din bugetul local

         Cu fonduri de la bugetul local, autorităţile locale au pietruit un drum de hotar, pentru ca fermierii să aibă acces mai facil spre terenurile lor.

„Am încheiat şi lucrările de decolmatare pe pârâul Tăuţ şi pe pârâul Tonciu, tot cu fonduri din bugetul local. Ne preocupă, tot din bugetul local, să realizăm un pod la Albeşti, investiţie care va face ca la posibile inundaţii, apa să nu se reverse 15+20 de hectare.  

În plan avem şi construcţia unei capele mortuare la Galaţii Bistriţei, lângă cimitir. O astfel de investiţie este solicitată de cetăţeni. Au fost multe persoane de la Herina care şi-au adus morţii la capela din Bistriţa, iar apoi au revenit, în ziua înmormântării, în localitate”, ne-a explicat primarul Vasile Găurean.

Lucrările de restaurare a bisericii de la Dipşa, sistate!

        „O problemă majoră o avem şi la proiectul de restaurare şi consolidare a bisericii monument istoric de la Dipşa. Firma care şi-a adjudecat licitaţia are un subcontractor. Noi suntem cu plăţile la zi faţă de compania mare, însă aceştia nu şi-au onorat obligaţiile către subcontractanţi. Muncitorii nu au mai revenit de la Paşti. Am încercat să luăm legătura cu ei, vom apela şi la consultant pentru că acest proiect trebuie dus la bun sfârşit în perioada imediat următoare.  Este un proiect finanţat din fonduri europene pe care trebuie să-l ducem la capăt”, a adăugat primarul Găurean.

Căminul cultural de la Herina, blocat din faşa licitaţiei

       Prin Compania Naţională de Investiţii, la Herina urmează să fie construit un cămin cultural. „Noi am făcut toate demersurile, am predat şi amplasamentul către CNI, dar proiectul este blocat de patru luni la Departamentul Achiziţii, care nu a urcat pe SICAP caietul de sarcini. Am tot discutat cu directorul general al CNI şi avem promisiuni că se va soluţiona, noi am fi vrut să începem anul acesta lucrarea, pentru că în două-trei luni s-ar şi putea încheia”, a menţionat edilul din Galaţii Bistriţei.

Fermierii, sprijiniţi să-şi depună cererea unică

          În această perioadă,  ne preocupă şi sprijinirea fermierilor care trebuie să depună cererile către APIA, ne-a dezvăluit primarul Vasile Găurean. Astfel, persoanele care nu au modificări la suprafeţe, la efective de animale etc. faţă de anul trecut se prezintă la primărie, unde un funcţionar le face o copie la actul de identitate şi transmite mai departe la APIA Teaca.  

„În cazul fermierilor în vârstă, ne-am deplasat noi la casele lor şi le-am făcut o poză la actul de identitate şi la extrasul de cont, date pe care le-am furnizat la APIA Teaca. Ne ocupăm şi de cadastrare. Am primit de la Guvern suma de 150 de mii de lei şi avem prinse în lucru vreo 10 sectoare, în colaborare cu OCPI”, a concluzionat primarul Vasile Găurean.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5