Florin Simionca: Cea mai importantă lucrare de la Budacu de Jos, introducerea reţelei de gaze naturale. Sun încrezător că vom obţine finanţare!
Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, susţine că una dintre cele mai importante lucrări pentru comuna pe care o administrează este realizarea de reţele de alimentare cu gaze naturale pentru toate localităţile din Budacu de Jos, respectiv Jelna, Monariu, Bundacu de Jos, Simioneşti şi Buduş.
„Noi suntem în ADI Gaze, la nivel de judeţ, dar şi într-o asociere de dezvoltare intercomunitară mai mică, cu comunele Dumitriţa şi Cetate. Consider că, dacă se va respecta Ghidul, în comuna Budacu de Jos, s-ar putea până în 2023, în prima etapă, să ajungă gazul. Dacă nu, vor mai fi şi alte sesiuni de depunere de proiecte şi vom depune pe alte surse de finanţare. Sunt convins că vom reuşi pentru că nu a fost vreo sesiune de depunere de proiecte pe fonduri europene unde să nu fi câştigat. Îmi pun mari speranţe că vom face acest lucru. Reţeaua de gaze va fi adusă de la intersecţia cu Staţia Lukoil, va ajunge la Monariu, peste pădurea Bistriţei, iar de acolo de va face distribuţie. Am făcut ridicările topo şi vom avea şi o discuţie cu proprietarii terenurilor pentru a trece reţeaua de gaze. A fost făcut studiul de oportunitate, apoi studiul de fezabilitate, urmând să obţinem şi aprobarea cetăţenilor pe unde va trece magistrala”, declară primarul Simionca.
Potrivit acestuia, uan dintre condiţiile de eligibilitate a proiectului, pentru a cumula punctaj, este ca cele trei comune - Budacu de Jos, Dumitriţa şi Cetate - să racordeze cel puţin 3100 de gospodării.
„La discuţia avută cu ceilalţi colegi primari, am stabilit că pentru comuna Budacu de Jos vom avea 1100 de avize favorabile pentru gospodării, iar celelalte comune în jur de 1000. Este o condiţie esenţială pentru proiect. Am evitat în această perioadă să mergem la cetăţeni să le cerem semnătura pentru a evita discuţiile cu campania electorală, ca să putem discuta lucrurile aşezat. Cred că vom reuşi să adunăm aceste semnături pentru că cerinţa este foarte mare şi cred că vom duce la bun sfârşit această lucrare. Cea mai mare problemă a locuitorilor şi mai invocată este racordarea la gaze naturale, mai ales că Budacu de Jos nu deţine foarte multă pădure, iar nevoile de lemn de foc sunt mari”, precizează Florin Sandu Simionca.
Edilul comunei menţionează că în această perioadă sunt aduse lemne de foc, distribuirea ţinând cont de ordinea de înscriere.
O altă investiţie majoră o reprezintă reţeaua de canalizare şi apă, acum lucrându-se în localităţile Budacu de Jos şi Buduş şi Monariu. „Urmează să începem lucrările şi în Simioneşti, până în luna august anul viitor trebuie finalizată lucrarea. Este o investiţie foarte importantă pentru comuna noastră, pentru că în proporţie de 80% lumea este racordată la reţeaua de apă şi nu au canal. Unii au fose septice, dar alţii fac deversarea cum o fac. La Jelna este finalizată şi-i rugăm pe locuitori să se racordeze la reţeaua de canalizare. Este obligatoriu, dacă tot am făcut această investiţie. Singura problemă pentru oameni este că trebuie să plătească. Vrem şi gaz, vrem şi canalizare, dar dacă ar fi preţul mai mic sau chiar deloc. Noi am predat reţeaua de canalizare la Aquabis şi acest serviciu va trebui plătit. Sunt convins că la Jelna nu vor fi probleme la racordarea la canalizare”, susţine Simionca.
Pentru modernizarea tuturor străzilor, a fost depusă o cerere de finanţare către CNI. „Avem studiu de fezabilitate şi sunt convins că vor intra în finanţare aceste străzi, inclusiv cele din Dealul Jelnei şi un drum care leagă Jelna de Ghinda. Lista de priorităţi a fost stabilită împreună cu Consiliul Local, cu reprezentanţi ai tuturor partidelor. Mulţi dintre cetăţeni ne roagă să rezolvăm şi problema trotuarelor, dar nu am putut-o soluţiona până nu au fost puse conductele de apă şi canalizare”, declară primarul comunei Budacu de Jos.
Cadastrea comunei rămâne o prioritate. „Consider că în următorul mandat se va finaliza „intabularea comunei”, atât la nivel de extravilan, dar şi intravilanul”, concluzionează primarul Sandu Simionca.
Citiţi şi:
- Budacu de Jos. Toţi locuitorii comunei, racordaţi la reţea de apă şi canalizare, cu finanţare guvernamentală
- Primarul Florin Simionca (Budacu de Jos): Avem câştigate patru proiecte cu fonduri europene pentru drumuri agricole, canalizare şi cămine culturale
- Florin Sandu Simionca: Am pregătit un portofoliu de proiecte europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020
- Vești bune la Budacu de Jos! 11 km de drumuri modernizate prin Programul "Anghel Saligny"
- Preşedintele Radu Moldovan: Felicitări Sandu Simionca! Vom continua proiectele județului și ale comunei Budacu de Jos
Adaugă comentariu nou