Profesorul Ioan Tebieș din Năsăud a trecut poarta veșniciei!
Incredibil, a plecat și profesorul Ioan Tebieș!
Incredibil, profesorul Ioan Tebieș, care-n 21 octombrie de-abia împlinea 73 de ani, pleacă prea grăbit dintre noi. L-am cunoscut în urmă cu vreo 40 de ani, la Liceul Industrial din Năsăud unde era director, apoi, ca un mare profesor de matematici la Colegiul Național „George Coșbuc” unde și-a dat măsura valorii sale predând matematica la sute de absolvenți care-i vor purta o frumoasă aducere aminte celui care le-a deschis calea spre un viitor cu elegante performanțe în viață.
Mi-a fost și director, am fost împreună consilieri locali ai orașului, unde venea întotdeauna cu probleme pertinente pentru mai bunul mers al urbei. L-a respectat întratât de mult pe profesorul de matematici Gavril Tulai că a inițiat un concurs de matematică cu numele acestuia, la nivel județean, apoi național, obținând pentru această personalitate a orașului titlul de Cetățean de onoare. A fost autor a zeci, poate sute de probleme pentru Gazeta matematică pe care o răspândea în liceu, mai ales la clasele unde preda matematica. A fost un bun metodist al Inspectoratului Școlar, îndrumând numeroase lucrări de grad pentru învățătorii de la sate și orașe, a editat numeroase culegeri de probleme și exerciții, la nivel gimnazial și liceal, a orientat pe fiecare elev pe care-l cunoștea de la matematică spre locul cel mai potrivit în cariera lui.
A susținut echipele și formațiile performante ale Liceului, în special formația de Călușari și Someșana, unde-și întâlnea elevii săi într-o postură nouă, cea de „artiști”, cum adesea îi răsfăța, mai ales că-n formație îl întâlnea și pe fiul său Cătălin, azi un reputat jurist al ținutului. A susținut activitățile Astrei, atât în calitate de director și membru al acesteia, cât mai ales în calitate de profesor al reputatului liceu, ce găzduia multe din acțiunile educative ale acestei societăți culturale. O parte din CV-ul său este cuprins în Dicționarul ASTREI (p. 374-375).
Ca un profesionist deosebit de activ avea o vorbă: „Regretele pentru ziua de ieri și grijile pentru ziua de mâine ne răpesc ziua de azi”.
Drum lin printre aștrii veșniciei!
Dumnezeu să-l odihnească-n pace. Sincere condoleanțe familiei.
Prof. Ioan Seni
Citiţi şi:
- A trecut un an de la plecarea profesorului IOAN TEBIEȘ
- Prof. dr. Gheorghe Pleş din Năsăud a trecut poarta veşniciei! Drum lin!
- De la Şcoala Generală Patru Fraţi
- Profesorul Voicu Stejerean a trecut poarta veşniciei!
- La Monor, sub semnul lui Paul Tanco, elevi din mai multe școli din județ s-au întrecut într-un concursul atipic de ştiințe
Comentarii
D-zeu sa-l odihneasca in pace , a ft.un om minunat si un profesor de nota 10.
Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe.
Condoleanțe pentru întreaga familie. A lăsat în urma sa,cu durere în suflet,soția,fiul Cătălin,avocat și fiica Mălina, judecătoare la Fălticeni. Pe toți ne așteaptă acea lungă noapte...
Condoleanțe pentru întreaga familie. A lăsat în urma sa,cu durere în suflet,soția,fiul Cătălin,avocat și fiica Mălina, judecătoare la Fălticeni. Pe toți ne așteaptă acea lungă noapte...
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Dumnezeu să-l odihnească-n pace! Sincere condoleanțe familiei!
Dumnezeu să așeze întru a Sa lumină și odihnă veșnică sufletul robului Său, Ioan, iar inimile încercate de durere ale celor dragi să le aline și să le mângâie. Vesnică pomenire!
„Pe cel ce vine la Mine, nu-L voi scoate afară”- spune Mântuitorul HRISTOS. Și către Marta la moartea lui Lazăr:„Cel ce crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi”(in.11.28). Plecarea noastră din ac. lume e doar o trecere spre o etapă superioară existențială, ce va precede Învierea. Poetic o spune Coșbuc în „Moartea lui Gelu”prin glasul sfetnicului bătrân ca vremea: „El nu e mort! Trăiește-n veci./ E numai duș.”
UN MATEMATICIAN PRINTRE INGERI-Un spirit deschis si direct , slefuia prin perseverenta minti iscusite dar crude ale elevilor de la tara! Iubea munca si chibzuinta elevului cu care lucra! nerabdator sa te ridici secunda de secunda la nivelul agerimii lui de "geniu al stiintelor exacte"! O secunda daca intarzia raspunsul replica lui era ZDROBITOARE!TOTUL TREBUIA SA FIE DIN INSTINCT!Acest exercitiu mi-a folosit in sala de operatie mai tarziu ca operator! ii multumesc mult ca a avut incredre in "surorile FRIJAN"! DUMNEZEU m-a iubit ca mi-a dat sansa sa am asemenea formatori in viata mea: BURCEZAN EREMIA, MARTIAN GRIGORE(m-au prevatit pt admiterea in liceu), apoi TEBIES IOAN, LUPOAIE ADRIANA, HAITONIC IOAN, SENI IOAN , BOZBICIU NICOLAE toti profesionisti desavarsiti care au adus COLEGIUL NATIONAL GEORGE COSBUC pe cele mai inalte culmi academice.SUNT MANDRA CA AM AVUT ONOAREA SA FIU ELEV INTRE ANII1994-1999, DR.Coseriu-FRIJAN TELCIU-CLUJ-SIBIU(va scriu in graba dintr-o sectie COVID dar sunt zbuciumata de vestea aceasta!Ai grija de noi din cer si sa ne socotesti de acolo din cer faptele bune1
Adaugă comentariu nou