Cristina Iurișniți: De 8 martie, nu e vorba doar de flori si mesaje de apreciere. E vorba despre Ziua drepturilor fundamentale ale femeii!

Sărbătorim ziua femeii începând cu 1977, când ONU a stabilit acesta zi la nivel mondial ca fiind  Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale femeilor. În momentul de față, potrivit INS, aproximativ 52% din populația României sunt femei! La nivel mondial cifra e de 51% .
În fiecare an, de 8 martie nu e vorba doar de flori si mesaje de apreciere. E vorba  despre Ziua drepturilor fundamentale  ale femeii, despre statutul femeii in  societatea de azi, care, evident este tot mai digitalizată, mai informatizată. Violența împotriva  femeilor din mediul online și  în  special violența domestică care duce până la abuzuri grave sau crime, trebuie condamnată cu fermitate.
 
De asemenea, femeile nu trebuie sa fie remunerate discriminatoriu la competențe egale! În România, decalajul este de 10% in zonele de decizie sau în meserii, posturi în mod traditțonal masculine! 
Femeile nu sunt cetățeni de mâna a doua! 
Femeile reprezintă 52% din populația României, dar și a lumii. Ele trebuie să fie reprezentate conform structurii populației la nivel economic, social dar și politic, la nivelul deciziei.
 
Tema din acest an pentru Ziua Internațională a Femeii , „Conducerea femeilor: pentru un viitor egal în lumea Covid-19”, sărbătorește eforturile uriașe ale tinerelor, ale  femeilor din întreaga lume în lupta continuă împotriva discriminării  de orice tip,  pentru obținerea si recunoașterea drepturilor fundamentale, pentru egalitate de șanse între femei și bărbați. 
 
Pandemia Covid-19 evidențiază golurile care urmează a fi umplute. Participarea deplină și efectivă a femeilor și accesul acestora la poziții de conducere în toate domeniile vieții promovează progresul tuturor. Din păcate,  femeile rămân subreprezentate în sfera publică și în funcțiile de luare a deciziilor, așa cum arată recentul raport al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite.
 Femeile dețin doar 24,9% din funcțiile parlamentare naționale. 
In Romania avem în momentul de față  doar 17 % femei în Parlament față de 19% în  legislatura 2016-2020! 
În ritmul actual al progresului, vor trece încă 130 de ani până se va realiza egalitatea de gen în rândul șefilor de guvern. Femeile sunt, de asemenea, în fruntea luptei împotriva COVID-19, ca lucrători de front și profesioniști din domeniul sănătății, ca oameni de știință, medici și îngrijitori, totuși sunt plătite cu 11% mai puțin decât omologii lor de sex masculin la nivel global. 
 
Femeile trebuie să  lupte în continuare pentru drepturile lor, pentru respect, apreciere și susținere în orice domeniu al societății: social ,economic sau politic. 
Ele sunt artizanii armoniei, iubirii și  vieții! 
 
La mulți ani tuturor fetelor și femeilor din România și din lume! 
 
prof. Cristina Iurișniți
USR Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5