27 martie – ziua Teatrului și ziua scriitorului Cornel Udrea
27 martie – este ziua Teatrului și ziua scriitorului Cornel Udrea. Nici nu se putea mai frumos. Un dramaturg născut exact de Ziua Mondială a Teatrului. Și scriu aceste rânduri, acum în prag de sărbătoare, amintindu-mi începuturile Festivalului de Teatru profesionist „ Liviu Rebreanu”. Au trecut anii dar sprijinul pe care Cornel Udrea mi l-a acordat, nu poate fi uitat. Ani la rând a venit la Bistrița marcând Gongul inaugural al Festivalului ce avea să devină încet, dar sigur și internațional. Am purtat multe discuții cu Cornel despre nevoia unui Teatru la Bistrița. Am întocmit scenarii, memorii dar totul s-a lovit de problema financiară. Într-un târziu am găsit o soluție ( pentru un timp) : Teatrul de proiecte. Ne-am apucat de lucru. Nu a fost ușor, așa cum nici azi nu este. Pentru un teatru este neaparată nevoie de un public permanent. Un public care să înțeleagă că teatrul trebuie sprijinit și nu poți să aștepți mari vedete zilnic pe scenă. Uitați-vă la București ! Joacă în fiecare seară Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele sau Marcel Iureș ? Toți actorii, regizorii trebuie sprijiniți și susținuți. L-am ascultat pe Cornel și am pornit la drum încercând primele legături cu Teatrele Naționale sau cele de Stat ( municipale) . Surprinzător este că am găsit multă deschidere și înțelegere la o serie de oameni de teatru care nu au prea avut tangențe cu Bistrița. Mă refer desigur la probleme financiare care vrând nevrând domină discuția, oricât de „drag” le-ar fi orașul natal. În ultimii cinci ani, am reușit să avem la Bistrița o stagiune permanentă cu cel puțin două spectacole pe lună, la care se mai adaugă efortul deosebit de stagiune al secției pentru copii și tineret. Meritul d-nei Cornelia Apostol – actor, regizor, scenarist este incontestabil în montarea și susținerea stagiunii pentru copii. Nu vreau să enumăr acum multitudinea spectacolelor susținute atât de teatru pentru copii cât și pentru adulți. Vreau doar să-i felicit pe cei care au avut grijă ca publicul bistrițean să nu simtă lipsa spectacolului de teatru. Că unii mai afirmă că n-au văzut, n-au știut , să facem și să dregem - este doar sloganul celor pe care în acești ultimi cinci ani, nu i-am văzut niciodată în sala de spectacole, fie că a fost vorba de Teatre Naționale, Municipale sau pentru copii. Sigur că loc de mai bine este oriunde și mă voi bucura să văd teatrul bistrițean și stagiunea pe trepte noi, chiar și cu aportul celor care azi susțin că au inventat mersul pe jos dar nu li s-a studiat proiectul și au fost învinși de „sistem” (!?)
Mare dreptate avea Umberto Eco : „ Rețelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care până acum își exprimau părerea doar în baruri, în fața unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunității. Camarazii lor îi reduceau imediat la tăcere. Dar acum au același drept la cuvânt precum un laureat al premiului Nobel”.
Azi, în zi de sărbătoare: La mulți ani, Cornel Udrea ! La mulți ani Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu” ! La mulți ani, tuturor oamenilor de teatru!
Citiţi şi:
- O săptămână de teatru profesionist, la Bistriţa
- Bistriţa-oraşul Teatrului Profesionist
- Ziua Teatrului Studenţesc la „Liviu Rebreanu”
- Daniela Vlădescu – evoluţie de excepţie pe scena bistriţeană
- Se dă gongul Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”. Debutează Teatrul Profesionist Bistriţa. Spectacolele se vor juca cu casa închisă
Adaugă comentariu nou