O săptămână de teatru profesionist, la Bistriţa
Ideea unui festival de teatru profesionist, la Bistriţa, a avut-o, în urmă cu 6 ani, profesorul Dorel Cosma, un lider de necontestat al culturii bistriţene, naţionale şi nu numai. Au existat chiar pesimişti care se întrebau: cum s-ar putea susţine un asemenea festival într-un oraş care nu are teatru?! Dar, iată că, la Bistriţa s-a putut şi se poate consuma teatru de calitate, dacă oamenii implicaţi în acest demers sunt de calitate, iubitori ai culturii. Şi în vremea regimului comunist au existat încercări de a se înfiinţa un teatru profesionist la Bistriţa. Propunerea a primit din partea liderului comunist judeţean de atunci următorul răspuns: „Nu-i destul că avem ziarişti, ne mai trebuie şi artişti, să ne creeze atâtea probleme?!”
Revenind la ediţia a VI-a, desfăşurată în perioada 22-27 noiembrie 2010, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, să spunem că a fost o adevărată stagiune de sărbătoare, oferind publicului spectacole de înaltă ţinută, de calitate, interpretate de actori profesionişti. În cele şase zile au putut fi vizionate producţiile cu piesele: „Oameni de nimic” de A.P. Cehov, regia Ovidiu Lazăr – Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi; Teatrul Independent „Ararat” Baia Mare cu piesa „Bigudiuri” de Mimi C. Brănescu, regia Claudiu Pintican; Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău cu piesa „Bigamul” de Ray Cooney, regia Cristian Ioan, şi acelaşi teatru a prezentat piesa lui Cornel Udrea „Vişinata de afine”. De asemenea, Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa a prezentat piesa „Văduva veselă” de Franz Lemar.
Prezenţa în fiecare seară a unui public numeros, cu sala mare arhiplină, a dovedit, încă o dată, că Bistriţa şi bistriţenii au nevoie de un teatru permanent. Scriitorul Nicolae Băciuţ îşi exprima regretul că încă nu s-a ajuns la materializarea acestui deziderat, dramaturgul Cornel Udrea nutrea speranţa în concretizarea acestui proiect, iar profesorul şi directorul Dorel Cosma crede că în viitorul nu prea îndepărtat Bistriţa va deveni o gazdă teatrală permanentă. În ultimii ani, Bistriţa s-a înscris ca o veritabilă capitală a culturii, Centrul nostru de judeţ înseamnă ceva în cultura naţională şi europeană (Festivalul de folclor, poezie, folk, teatru etc.). Publicul bistriţean, prin prezenţă şi aplauze, a demonstrat că iubeşte acest gen artistic, el crede în ideea de teatru cu stagiune permanentă. Ediţia din acest an a avut şi unele premiere. Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa a încântat pe cei prezenţi, apoi, „s-a bătut palma” pentru o stagiune permanentă a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău. Săptămâna de teatru de la Bistriţa, cu lansări de carte, expoziţii, întâlniri cu actori, scriitori şi regizori, a fost posibilă datorită implicării directorului Dorel Cosma, un mentor al culturii naţionale. Cei prezenţi au răsplătit cu minute întregi de aplauze (în timpul spectacolelor, vorba umoristului Udrea, nu s-au mâncat seminţe şi floricele), evoluţia de excepţie a artiştilor prezenţi. Au lipsit lideri politici locali (doar primarul Ovidiu Creţu a onorat cu prezenţa), probabil ei gustă un alt gen de teatru sau circ. Absentând tocmai aceia de care ar depinde înfiinţarea cât de repede a unui teatru profesionist. După o săptămână de spectacole teatrale la Bistriţa, se cuvin adresate felicitări organizatorilor, în frunte cu directorul Dorel Cosma, şi mulţumiri artiştilor şi regizorilor, care s-au ostenit şi au venit la noi, bucurându-ne acum, în preajma sărbătorilor de iarnă.
Adaugă comentariu nou