Ioan Turc: Indiferent de efort, vom reabilita clădirea fostului cinematograf „23 August”!

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Local Bistriţa că imobilul fostului cinematograf de pe Bulevardul Republicii va fi reabilitat şi va primi destinaţia de sală de teatru.

„N-am spus niciodată că vom demola clădirea fostului Cinematograf Omnia, am spus că vom face o dezbatere publică, că vom expertiza, că lucrurile se vor desfăura pur și simplu obiectiv, în funcțiede starea clădirii, dar e adevărat că în urma solicitărilor care s-au făcut în spațiul public am liniștit lucrurile, afirmând foarte limpede că indiferent de efortul pe care va trebui să-l facem, vom reabilita clădirea fostului Cinematograf Omnia și-i vom da destinația de teatru.

Am avut discuții la București pentru ca transferul să se facă cât mai grabnic către municipalitate, ținând cont de starea avansată de degradare a acestei clădiri și să sperăm că vom identifica și soluții pentru finanțarea reabilitării din bani europeni”, a declarat Ioan Turc.

De altfel, Consiliul Local Bistriţa a aprobat preluarea imobilului, construcției și teren aferent, ”Cinematograful Bulevard”, de pe Bulevardul Republicii nr.39, cu 200 de locuri, din proprietatea Statului Român si administrarea R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm” în domeniul public al Municipiului Bistrița, prin protocol încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr.303/2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii nr.328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, cu modificările și completările ulterioare.

Protocolul de predare-preluare se va întocmi de către Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm” și va fi semnat de reprezentantul mandatat de către R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm”.

Imobilul, construcție și teren aferent, în incinta căruia a funcționat Cinematograful Bulevard, a fost dobândit de către Statul Român prin lege, cu titlu de naționalizare, în baza Decretelor nr.92/1950 și nr.303/1948. Cinematograful „Bulevard” a funcţionat ca sală de spectacole şi de cinematograf încă din perioada interbelică (fost Cinematograf Omnia, ulterior Cinematograf 23 August).

Imobilul nu este utilizat de cel puțin 20 de ani, aflându-se într-o stare avansată de degradare, fiind situat într-o zonă centrală și circulată a municipiului și în imediata vecinătate a unor instituții de învățământ preuniversitar și a unor instituții publice, reprezentând un real pericol pentru cetățenii din Bistrița.

CL Bistriţa a înaintat o cerere către Ministerul Culturii, cât și către administratorul R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm”. Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor și-a exprimat acordul pentru trecerea din proprietatea Statului Român și administrarea R.A.D.E.F. “RomâniaFilm”, în domeniul public al Municipiului Bistrița a imobilului ”Cinema Bulevard”, condiționat de respectarea prevederilor Legii nr.303/2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii nr.328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

Comentarii

28/05/21 18:31
Iuliu

Primarul Ioan Turc spunea că după preluarea de la R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm” a construcției și teren aferent, ”Cinematografului „23 August”, de pe Bulevardul Republicii nr.39, va reabilita clădirea fostului cinematograf indiferent de efortul financiar necesar. Chiar dacă initial intentia primarului Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, se pare că acest lucru nu este posibil deoarece Legea nr.303/2008, in baza căreia se face transferul prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Prin urmare, conform legii primarul Ioan Turc si să vrea nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. El a identificat ca o posibilă destinatie a clădirii fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita.
Totusi, pentru ca „Cinema 23 August” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5