Mitropolitul Andrei, la Biserica „Sfânta Treime” Bistrița. Camelia Tabără - Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, Stelian Dolha - Ordinul „Mihai Vodă”
În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 20 februarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfânta Treime” din municipiul Bistrița. La finalul slujbei, ierarhul a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire tuturor celor care au avut un rol definitoriu în procesul de înființare a Școlii Primare „Sfântul Stelian” din Bistrița.
Cu acest prilej, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Tudor Mudure, care este și inspector eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud, preotul coslujitor Lucian Blaga, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre patima invidiei, făcând referire la fratele cel mare din pilda Întoarcerii Fiului risipitor.
„Invidia, așa cum citim în Catehismul nostru creștin, este o părere de rău față de binele și fericirea aproapelui și o bucurie față de necazurile lui. Sfântul Vasile cel Mare spune că pizma sau invidia e o patimă nenorocită care face mai mult rău celui ce o are, decât celuilalt, pe care îl pizmuiește. (…) Din pizmă sau invidie se nasc multe alte păcate. Cauza pizmei este mândria, dar ea naște ura față de aproapele, vorbirea de rău și defăimarea aproapelui, ocara și înșelăciunea aproapelui și, la urmă, chiar uciderea aproapelui.”
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Radu Ignat. La momentul chinonicului, copiii din grupul de tineret al parohiei, coordonați de prof. Nicoleta Țurca, au susținut un microrecital de pricesne.
La finalul slujbei, părintele paroh Tudor Mudure i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare și i-a oferit două plachete gravate pe piatră: una cu imaginea Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu”, unde în viitorul apropiat va funcționa Școala Primară „Sfântul Stelian”, și una cu imaginea Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeroz-Băi.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși bistrițeni, a oficialităților locale și județene, precum și a cadrelor didactice și a copiilor de la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița.
Prețuire și recunoștință
Tot astăzi, la finalul slujbei, pentru toată strădania și implicarea în procesul de înființare al Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița, în semn de prețuire și recunoștință, Părintele Mitropolit Andrei a acordat distincții și diplome de aleasă cinstire cadrelor didactice, membrilor fondatori ai școlii și altor binefăcători care au avut un rol definitoriu în procesul de întocmire a documentației și în etapele preliminare ale demersului educațional inițiat de Arhiepiscopia Clujului.
Astfel, prof. Camelia Tabără, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a fost distinsă cu Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnul Stelian Dolha, fost prefect al județului Bistrița-Năsăud, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit următorii: preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Ioan Turc – primarul municipiului Bistrița, prof. dr. Aurelia Dan, inspector școlar general al ISJ Bistrița-Năsăud, pr. prof. dr. Adrian Cherhaț – inspector școlar pentru disciplina Religie, prof. Simona Konradi – inspector școlar, prof. înv. Irina Matei – directorul Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița, prof. Andrea Amalia Pintiliescu, prof. Mariana Râpan, ec. Camelia Buidan – secretar voluntar al Școlii Primare, ec. Dana Șaișuc – administrator voluntar al Școlii Primare, ec. Eniko Andrea Decsei – contabil, arhid. Dan Văscum – director Radio Renașterea, și Marin Ecedi – manager Transilvania Print și Editura Nosa Nostra.
Școala Primară „Sfântul Stelian”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a intrat din luna septembrie 2021 în reţeaua şcolară a municipiului Bistriţa. Consiliul Local Bistriţa a aprobat în şedinţa din data de 8.09.2021 proiectul de hotărâre privind includerea acestei unităţi de învăţământ în reţeaua Ministerului Educaţiei, care a acordat anterior autorizaţia de funcţionare provizorie prin ordinal nr. 4973/23.08.2021.
ational al Audiovizualului Politica de cookie-uri Politica de confidențialitate
Radio Renașterea utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o exp
Citiţi şi:
- Școala Primară ”Sfântul Stelian” Bistrița face înscrieri pentru clasa pregătitoare
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Școala „Sfântul Stelian” din Bistrița
- Ateliere diverse și experiențe noi, în cadrul Zilelor Școlii Primare ”Sfântul Stelian” Bistrița
- Școala Primară ”Sfântul Stelian” Bistrița face înscrieri pentru clasa pregătitoare
- Activități culturale, educative, recreative, sportive și spirituale la Zilele Școlii Primare ”Sfântul Stelian” Bistrița
Comentarii
Hai politicieni la hramuri!
Hai cu Turcii la bairamuri,
Să plimbați Bistriței struții,
Unde servesc Andreicuții!
Prin taberi - Pașol, Ivane!
Umblă husari cu dolmane,
Și din Turceni la Dolhasca
Își ascund ochii cu masca,
Și din Dolhasca-n Turceni,
Demagogi împart pomeni.
Adaugă comentariu nou