Învățătoarea Fironica Bucilă de la Școala Gimnazială Șieuț

Înv. Mariana Prigon, din volumul în curs de apariţie "Am vrut să opresc timpul"

Doamna învățătoare Fironica Aluaș, căsătorită Bucilă, s-a născut în 3 aprilie 1952 în satul Sebiș, comuna Șieuț, județul Bistrița-Năsăud. După terminarea celor 8 clase, a frecventat cursurile Liceului Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1972. Are o vechime în învățământ de 39 de ani, pe care i-a sluijit în credință și cu suflet de mamă.

         A obținut prin muncă și strădanie, toate gradele didactice cu rezultate bune și foarte bune. În anul 1988 a obținut ”Titlul de învățător evidențiat”.

         Lucrarea pentru obținerea Gradului didactic I a fost din geografie: ”Activitățile extrașcolare și valențele lor formative”.

         Menționăm că domna învățătoare Fironica Bucilă a lucrat într-un colectiv de dascăli competenți și foarte implicați în actul didactic și în activitaea socio-culturală din comună. Amintim pe:

         Prof. Tudorel Bucilă – Fizică-Chimie

         Prof. Ana Farcaș - Biologie

         Prof. Ilie Aluaș - Matematică

         Prof. Floarea Aluaș - Geografie

         Înv. Livia Socaciu (pe post de educatoare)

         Prof. Lia Someșan – Limba română

         Înv. Ignat Pantea, care ani la rând s-a ocupat și de echipa de dansuri din Șieuț, cunoscută în țară și în străinătate. Această activitate o continuă băiatul său, prof. Ignat Pantea Jr.

         Am admirat întotdeauna colectivul de cadre din Școala Gimnazilă Șieuț (a fost în sectorul meu mulți ani cât am lucrat la ISJ Bistrița-Năsăud), pentru seriozitatea cu care au muncit și pentru atmosfera colegială, fără invidii și fără orgolii. ”Toți pentru unul și unul pentru toți”, aceasta a fost deviza lor.

         Învățătoarea Fironica Bucilă are înclinații mai mult spre matematică și le-a transmis dragostea pentru acest obiect și elevilor săi. Astfel, la Olimpiada de matematică a  clasei a IV-a, eleva ei, Cristina Farcaș, acum medic în Oradea, a obținut nota 10 la faza județeană.

         Pot să amintesc și alți elevi realizați frumos din seriile d-nei învățătoare Fironica Bucilă, cum ar fi: preotul Ioan Puiu sau Florina Gordon, care acum termină ”Academia de Poliție”, la București.

         Doamna învățătoare s-a bucurat de-a lungul vremii, alături de regretatul profesor Tudorel Bucilă (profesor de fizică-chimie), care a fost mulți ani directorul școlii, de prestigiu și recunoștință din partea elevilor, a părinților și a sătenilor din Șieuț și nu numai.

                 A conviețuit în bună înțelegere și respect reciproc cu soțul ei timp de 35 de ani, din 1974 până în 2009, când moartea fulgerătoare l-a strămutat la cer.

         I-a binecuvântat Dumnezeu cu 2 copii care acum sunt licențiați și la casele lor: fiul Cristian Bucilă, a terminat ”Facultatea de automatizări și calculatoare” și are un Masterat în Informatică la Cornell University, SUA, iar fiica Laura Bucilă, căsătorită  Hicks, are doctoratul  în economie la Clemson University în SUA. Menționăm, de asemenea, că ginerele Vincent Hicks, MBA IT, este Senior Manager.

         Doamna învățătoare Fironica Bucilă este modestă, smerită, milostivă și bună la suflet. O Super mamă și o Super bunică cum o numește fiica sa. Ajută pe oricine. De altfel, a fost noră în casa Bucilă și s-a înțeles foarte bine cu socrii.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

24/06/23 10:56
Puiu Lucian

Respect și mulțumiri din tot sufletul doamnei mele învățătoare Fironica Bucila și doamnei mele diriginte Ana Farcas. De asemenea mulțumesc tuturor profesorilor pentru tot efortul care l-au depus pentru noi. Fără domniile lor eram nimic. Va doresc multa sănătate și celor care nu mai sunt printre noi viata veșnică în împărăția lui Dumnezeu!

24/06/23 14:43
Ilie Aluas

Felicitări draga sora pt. munca depusă și rezultatele bune pe care le recunosc din cei 48 de ani din care am lucrat împreuna 35. Îți doresc sănătate multă sa poți ajuta pe cei dn jur, așa cum au făcut-o părinții noștri,mai ales mama noastră cu vecinii din Sebis.Ma bucur pt. frumoasa prezentare a activității de dascal

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5