Năsăudeni la a 116-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA – Cahul, Republica Moldova

 

       Cea de 116-a adunare generală a ASTREI se realiza sub egida Conducerii Centrale a Asociațiunii ASTRA de la Sibiu, a Consiliului Raional Cahul, a Primăriei municipiului Cahul, a Direcției Generale de Învățământ Cahul, a Despărțământului ASTRA „Iulia Hașdeu” Cahul, a Episcopiei Basarabiei de Sud, și a Universității de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul.

       Programul adunării începea joi, 19 sept. cu primirea și cazarea delegaților ASTRA din țară și din R. Moldova la Tabăra de odihnă „Romantica” din comuna Moscovei, aflată la periferia municipiului. Vineri, 20 sept. toți invitații se deplasau la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din oraș unde avea loc deschiderea oficială a adunării. Programul ]ncepea cu ansamblul „Juventa” cu dansul „Moldoveanca”, care, prin ritm, dans și muzică românească a uluit întreaga sală. Ne da explicații în acest sens, D-na lector univ. dr. Natalia Luchianciuc, Ceremonia a continuat cu intonarea Imnului Național al Moldovei, al României și al Asociaíunii ASTRA, după care a urmat Binecuvântarea adunării de către Prea Sfinía Sa Veniamin Goreanu – Episcop al Basarabiei de Sud. Cuvântul de salut al gazdelor l-a prezentat președintele Despărțământului Cahul al ASTREI – prof. Valeriu Baban, inspectorul șef al Direcției raionale de Învățământ Cahul, care amintea participanților că Despărţământul ASTRA ,,Iulia Hasdeu” din Cahul  a luat fiinţă în anul 1998, având în componența sa intelectuali luminaţi, animaţi de dragoste de neam şi cultură, și a devenit, în scurt timp, unul foarte activ în Republica Moldova, prin organizarea de diverse activități sau evenimente culturale: medalioane literar-artistice, spectacole muzical-artistice ș.a, acțiuni care favorizau menținerea entității naționale și stimularea culturii românilor din Basarabia. Au urmat din nou copiii, cu ansamblul etnofolcloric „Ion Furnică”, CRCC (Centrul Raional de Creație al Copiilor) „Universul”, filiala Manta, conducător artistic Angela Șeremet – ansambluri care au emoționat și au ridicat cotele întregii festivități.

        La Adunarea ASTREI de la Cahul era prezent actualul președinte al Asociațiunii – profesorul universitar Dumitru Acu, de la Univ. „Lucian Blaga” din Sibiu, care s-a referit la condițiile de astăzi în care se afirmă ASTRA, asociație culturală de interes național căreia nu i s-au restituit proprietățile încă. Regretă că nu participă toate despărțămintele, nici din țară și nici din R Moldova, din 47 doar 17, făcând ca pentru luarea unor decizii importante, precum alegerea unei noi conduceri, adunarea să nu fie statutară. Nu toate despărțămintele au trimis rapoartele anuale sau cele financiare, nici tabelele cu membri cotizanți. Domnia Sa îndeamnă la respectarea Statutului, Regulamentului și Programului ASTREI de către toți membrii săi. Oferă diplome ASTRA de înaltă cinstire celor cu rezultate remarcabile – PSS Episcopul Veniamin, președintelui Ion Tudorean de la Feștelița, care a găzduit adunarea ASTREI anul trecut, apoi declară deschisă cea de-a 116-a adunare a ASTREI. Frumusețea și sensibilitatea mesajului popular românesc este pusă din nou în scenă de către Grupul etnofolcloric ,,Sânziene”, responsabil Gh. Nichiforeac.

        La microfon aduc saluturi oficiale deputatul Ion Groza, consulul general al României la Cahul, D-l Gabriel Nicola, secretarul de stat din Ministerul Educației din România, D-ul Ionel-Florian Lixandru, prof. univ dr. hab. Sergiu Cornea, rector al Universității de Stat ,,B.P.Hasdeu” și rectorul Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, profesorul universitar dr. Aurel Papari – președinte al Despărțământului ASTRA din aceeași localitate. Mesajul rectorului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan a fost transmis prin col. r, prof. univ. dr. Mircea Cosma din Sibiu.

Sesiunea de comunicări „ASTRA CULTURALĂ ȘI BASARABIA” își propune ca scop păstrarea și întărirea solidarității românilor prin cultură. Prof. dr. Veronica Popa prezintă Viața și opera Iuliei Hașdeu; Poetul Viorel Dinescu din Galați, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și Cernăuți - Rolul poetului este de a înviora și de a anima un popor atunci când acesta ațipește. Inspectorul șef al Direcției raionale de învățământ, prof. Valeriu Baban - președinte al ASTREI Cahul – Rolul ASTREI azi; Maricica Mihoianu din Iași cântă două cântece moldovenești. Despre Contribuția României la intergrarea R. Moldova în spațiul european a vorbit prof. univ. dr. Ion Ghelețchi, prorector, Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul. Valeriu Mocanu din Alba Iulia înviorează atmosfera prin cântecele Te salut, fratele meu de peste Prut și Ciuleandra din Cocui. Despre Andrei Ciurunga - figură emblematică a culturii Basarabiei, a vorbit prof. Doina Focșa – președintele de onoare al Desp. ASTRA din Cahul. Prof. Mihaela Gârlea – președinta Desp. ASTRA Făgăraș a vorbit despre Mitropolitul Antonie Plămădeală, care vedea poporul român ca un ctitor al ASTREI și vedea ASTRA ca un ctitor al Marii Uniri - o replică sinceră la politica de deznaționalizare a românilor.

       Sesiunea de comunicări continuă pe 3 secțiuni: I. Personalități și evenimente reprezentative în cultura Basarabiei. II. Probleme ale educației în activitatea Asociațiunii ASTRA. III. Arta și cultura în arealul românesc. Pe secțiuni au fost audiate expuneri care relatau aspecte din activitatea astristă băcăoană (Ioan Bălan), blăjeană (Călina Comșa), militară (col. Gabriel Stroilă), dobrogeană (Viorel Sârbu), năsăudeană (Ioan Seni), harghiteană (Maria Crețu Graur), ieșeană (Areta Moșu), reghineană (Stelian-Doru Cătană), strășeană (Claudia Nestor)...

       Un moment de reculegere s-a ținut pentru cei plecați în veșnicie: Dumitru Abrudan/ Sibiu – președinte ASTRA (1990-1992); Floarea Pleș/ Năsăud – președinte ASTRA oraș (2012-2024). În prezidiu: președinte - Prof. univ. dr. D-tru Acu/ Sibiu; primvicepreședinte – prof. Areta Moșu/ Iași; inspector șef Valeriu Baban/ președinte Desp. ASTRA Cahul, col. r. prof. univ. dr. Mircea Cosma – președinte Secțiunea militară ASTRA, av. Doru Cătană – președinte ASTRA Reghin. S-au audiat Raportul președintelui și raportul financiar iar la discuții și-au exprimat opiniile Valeriu Baban/ Cahul, Areta Moșu/ Iași, Maria Crețu Graur/ Harghita-Covasna, Mircea Cosma/ Sibiu, Mihaela Gârlea/ Făgăraș, Doru Cătană/ Reghin, Ioan Seni/ Năsăud, care s-a referit la perioada cât a fost președinte (1990-2020) și avea peste 1000 de membri în 35 de cercuri. Raportul de activitate prezentat de președintele D-tru Acu reflecta atât aspectele pozitive, cât și cele negative care umbresc imaginea ASTREI prin dezinteres și delăsare. Din discuțiile promovate de delegați rezultă perseverența unora și delăsarea altora, rezultă că astăzi avem elite puține și că ele sunt mai degrabă disprețuite, decât luate în seamă; rezultă că ASTRA nu poate exista decât dacă-i victorioasă și acest fapt trebuie înțeles atât de autorități, cât și de instituțiile de cultură: ASTRA este un colaborator, un punct de sprijin, nu un adversar; ASTRA își dorește ca sămânța aruncată în pământ să rodeacă binele; ASTRA vede cum mulți și-au multiplicat averile, în timp ce numărul valorilor scade vizibil; ASTRA își dorește o viață prestigioasă și demnă, așa cum au proiectat-o întâii ei stătători. Ea are un loc de cinste în freamătul național cultural și așa trebuie să rămână. N-avem voie să-i mânjim prestigiul. Delegații speră în vremuri mai bune...

În ultima zi delegații la adunare au vizitat Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu”, cu Centrul lor de documentare unde astriștii universitari au expus numeroase diplome, distincții, medalii și alte trofee din arealul ASTREI. inclusiv ștandul de carte și reviste al ASTREI năsăudene care s-a îmbogățit cu setul întreg al revistei „Glasul Armadiei”, revista „Astra Năsăudeană” și volumele scrise de Macedon Tofeni – vicepreședinte al Desp. ASTRA Năsăud. Întregul grup a fost invitat în Aula Universității unde s-a întreținut elegant cu prof. univ. dr. hab. Sergiu Cornea – rectorul Univeristății, după care au fost invitați de acelaș rector la Mitingul de alegeri pentru un nou mandat al președintei Maia Sandu. Unde au vorbit și Igor Grosu – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Ioan Dolganiuc – primarul din Colibași, Sergiu Cornea - Rectorul Universității B P Hasdeu – Cahul, iar online Victor Bostan – Director general Grup PURCARI – industria Vinicolă și Nicu Știrbeț - analist de supraveghere bancară la Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt.

       Astriștii gazdă în frunte cu președintele lor – Valeriu Baban/ inspectorul șef al Direcției raionale de Învățământ a oferit participanților la adunare posibilitatea explorării patrimoniului turistic din Lunca Prutului: Vadul lui Isac, Palatul Culturii Văleni și Casa Dorului, Slobozia Mare cu Muzeul etnografic și alte puncte de interes turistic. Cina festivă și programul artistic au încununat festivitățile adunării generale. Președintele ASTREI Cahul a oferit diplome de merit tuturor celor implicați în reușita adunării și diverse cadouri. A fost un bogat schimb de cărți și reviste din toate regiunile spațiului românesc. Duminică dimineața delegații se întâlneau la Biserica Episcopiei Basarabiei de Sud, luându-și rămas bun de la gazdele atât de generoase. Năsăudenii, pe lângă ce și-au cumpărat ei, veneau acasă cu o sumedenie de daruri oferite de președintele Valeriu Baban, de profesorii universitari Maria Barbă și familia Aurelia și Vasile Axinti. Pentru delegații năsăudeni: Ioan Seni – președinte de onoare, Macedon Tofeni – vicepreședinte, Ovidiu Maghiar – secretar, Mirela Maghiar – ASTRA tineret, va fi foarte greu să uite vreodată această minunată adunare generală sau să uite acest util și oportun schimb de experiență. Felicitări gazdelor, felicitări delegaților din țară și din loco. Mulțumiri deosebite președintelui Valeriu Baban, D-nelor Mihaela Bodescu și Maria Barbă, familiei Axinti și tuturor celorlalți astriști gazdă și oaspeți.

Prof. Ioan Seni, președinte de onoare Desp. ASTRA Năsăud

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5