Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, ocrotită de Sfinţii Mărturisitori Ardeleni

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, și-a prăznuit luni, 21 octombrie 2024, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului – arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Petru Rareș Vodă – protos. Teofan Timiș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dej – ierom. Rafail Kozma, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda – arhim. Ilie Hanuschi, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protos. Daniil Ureche, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca – ierom. Paisie Borza, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnând „să fim misionari ai Domnului nostru Iisus Hristos”, pornind de la versetul scripturistic: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, şi Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Iar cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, lepădat va fi înaintea îngerilor lui Dumnezeu” (Luca 12, 8-9). Ierarhul a vorbit despre importanța mărturisirii credinței în vremuri secularizare, dându-i ca modele de credință și mărturisire pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, părintele stareț Teofan Timiș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oficialităților, credincioșilor prezenți, precum și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

După oficierea Liturghiei, ierarhul a vizitat șantierul noii biserici și al complexului monahal. Lăcașul de rugăciune a fost ridicat doar într-un an de zile, în decursul anului 2022, fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. În prezent, se lucrează și la ridicarea clădirii complexului monahal, care va cuprinde stăreția, trapeza, chiliile, muzeul și alte anexe.

Scurt istoric

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înființată în anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorința credincioșilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureșan.

Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori și Mucenici Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

Părintele protosinghel Teofan Timiș, starețul mănăstirii, a reușit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis și să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii. În prezent, se lucrează la edificarea bisericii de zid a mănăstirii și la ridicarea clădirii complexului monahal care va cuprinde stăreția, trapeza, chiliile, muzeul și alte anexe.

Mănăstirea este localizată în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, a ridicat mai multe lăcașuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.

La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareș. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioși se adună aici, după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5