Prezențe bistrițene în Tabăra „Literatura tinerilor” de la Neptun
Obișnuită să urmăresc primii pași literari ai copiilor, de la jocuri de rol, mici experimente creative, la provocări medii, concursuri școlare de profil, trebuie să recunosc că sunt mulțumită când îi văd că își cuceresc din ce în ce mai mult libertatea de expresie, în varii contexte, dezbateri în cadrul cercului, cenacluri județene, regionale, că participă la concursuri literare naționale, că obțin premii, dar mai ales mă bucur când văd că au primit girul unor reviste literare, fiind publicați în cadrul acestora sau când sunt cuprinși în tabere de creație specifice.
Sunt de părere că totul e posibil, când e talent, dăruire autentică, trudă consecventă pe o anumită direcție. De-a lungul anilor, am mijlocit publicarea unor tineri scriitori în multe reviste ale țării, de la suplimente culturale, „Răsunetul cultural”, reviste studențești, „Semn”, la reviste literare precum „Caiete Silvane”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Cronograf”, „Discobolul”, „Luceafărul de dimineață”, „Mișcarea literară”, „Neuma”, „Nord literar”, „Poesis”, „Tribuna”, „Saeculum” etc.
În mai multe ediții, am însoțit elevi din județul Bistrița-Năsăud și județele limitrofe în Tabăra „Tinere condeie”, organizată unori la Muncel, de câțiva ani la Călimănești, coordonată, de ani buni, de scriitorul Petre Crăciun, președintele Filialei pentru Copii și Tineret în cadrul USR. O experiență realmente utilă și reconfortantă pentru elevii de gimnaziu și liceu. Oportunitățile survin atât prin implicarea în activitățile specifice taberei – ateliere, întâlniri cu scriitori, cenacluri, concursuri, dar și din legăturile care se stabilesc, unele de cursă lungă și inspiratoare. Trebuie să recunosc că priveam admirativ spre Tabăra tinerilor literați de la Neptun, sperând să-i văd cuprinși într-o astfel de ecuație pe unii tineri aspiranți cunoscuți. Simțeam că aici se chiar triază raportul pe care tinerii îl au cu literatura lor, că această experiență ar putea să le edifice demersul scriitoricesc, să-i stimuleze pentru un mâine maiadevărat din punct de vedere literar și artistic.
Și vara aceasta, văzând, la Casa Scriitorilor de la Neptun, afișul cu participanții de anul trecut, m-am bucurat nespus să-l regăsesc printre ei și pe Horia David Munteanu, pe care l-am cunoscut în 2018 în Tabăra „Tinere condeie” de la Muncel, pe când era în clasa a VII-a. Scria o proză dârză, pe filiera lui Pavel Dan și Ion Agârbiceanu, astfel că l-am invitat să publice și-n revista „Mișcarea literară”. De atunci, a confirmat, inclusiv editorial, în 2023, prin cartea „Coliziuni”, apărută la editura bistrițeană Charmides.
Și oportunitatea participării unor tineri scriitori bistrițeni la tabăra visată s-a ivit. La inițiativa Filialei de Proză a USR, București, al cărei președinte este scriitorul Aurel Maria Baros, inspirat poate și de prezența lor în paginile revistei „Mișcarea literară”, s-au propus și două tinere prozatoare din Bistrița, Oana Floredana Moldovan și Alexandra Andreea Mânzat, pentru selecția participanților la Festivalul „Literatura tinerilor” de la Neptun. S-au depus cv-uri, proze edificatoare, așteptându-se cu emoție validările. Oana Moldovan este studentă în anul III la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie-Psihologie, Alexandra Mânzat este absolventă a Facultății de Litere, specializare Limbi Moderne Aplicate, în cadrul Universității Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, studentă la un masterat în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrație și ale Comunicării, în cadrul aceleiași universități, ambele, în decursul timpului, au obținut premii, au fost publicate în reviste, antologii, au citit în cenaclul „George Coșbuc”, Bistrița, dovedind interes real pentru literatură. Și au fost acceptate.
Astfel că au participat, alături de alți 19 tineri talentați din toată țara, propuși de diverse filiale ale USR, la Festivalul „Literatura tinerilor de la Neptun”, manifestare organizată de Uniunea Scriitorilor din România, cu girul direct al redacție revistei „România literară”. Programul a conținut lecturi în cenaclu, concurs, dezbateri. În revista „România literară”, nr 39-40, din 20 septembrie a.c., s-a oferit o sinteză edificatoare asupra structurii taberei, detalii legate de participanți, juriu, premii.
Organizată la Vila „Zaharia Stancu”, Casa Scriitorilor de la Neptun, cu marea de strajă, tabăra a fost un real succes. S-a citit poezie, proză, dramaturgie, creațiile „s-au bucurat de aprecierea juriului, care a constatat cu satisfacție că producția literară a participanților are o valoare semnificativă”. Juriul acestei ediții, format din Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu (președinte), Vasile Spiridon – a acordat Premiul I – poetelor Roxana Baltaru și Alexandra Stancu, recomandate de Filialele Uniunii Scriitorilor Brașov, respectiv Craiova. S-au mai oferit trei premii speciale Dariei Gheorghiță, Mariei Ciorbăceanu, recomandate de Filiala Dobrogea, și Iuliei Nia – Filiala Cluj. Revistele „Ex Ponto” și „Neuma” au oferit premii poeților Lázár Kinga, Târgu Mureș, și Florentin Pop, Cluj.
A avut loc și o dialog între tineri și scriitorii consacrați, la care a participat și președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, dialog care a vizat aspecte ale creației, cât și probleme ale editării și promovării literaturii tinere, „acestea constituind de altfel o prioritate a momentului pentru Uniunea Scriitorilor”.
Ecourile Taberei, în rândul tinerilor, sunt dintre cele mai bune:
„Participarea la acest festival a fost o incursiune specială în lumea cuvintelor și a imaginației. Într-o atmosferă plină de efervescență creativă, m-am simțit parte dintr-o comunitate de tineri care respiră poezie și proză, sub privirile atente ale unor scriitori consacrați. Competiția a fost intensă, dar prietenoasă, iar diversitatea vocilor literare m-a inspirat să-mi analizez și redescopăr stilul de scris. Dialogurile cu autorii m-au ajutat să-mi conturez mai clar drumul. Plec de aici cu noi idei, încredere și dorința de a continua să scriu. Acest festival a fost mai mult decât un concurs – a fost o celebrare a talentului și o poartă deschisă spre noi orizonturi literare.” – Oana Moldovan
„Tabăra de la Neptun a însemnat pentru mine mai mult decât o scurtă vacanță la mare. Găsindu-mă între atâția scriitori, am simțit că literatura prinde un iz exotic, personal, pe care deseori îl asociez cu deplinătatea oricărui fel de exprimare creativă. Provocările au
fost mai mult decât binevenite și m-au impulsionat să continui să scriu, având speranța că, la momentul potrivit, voi atinge potențialul scriitoricesc la care visez. Atât tineri alături de care mi-am petrecut în mod plăcut aceste câteva zile, cât și scriitori consacrați, din care a fost format juriul, m-au inspirat să privesc literatura ca pe cea mai înaltă formă de exprimare de sine și de mulțumire față de forța actului creativ și a conexiunilor extraordinare pe care acesta le creează între oameni. La un anume nivel, profund, suntem toți un întreg: niște visători care ne dorim ca visele noastre să devină visuri la finalul zilei.” – Alexandra Mânzat
Acum, spre finalul articolului, mi-am amintit de lacrimile Oanei la prima ei poezie, prin clasa a II-a, pe un fulg de hârtie, la Palatul Copiilor Bistrița, de prima cronică a Alexandrei în „Mișcarea literară”, legată de albumul „Amurgul manuscriselor”, și-mi revine adesea în minte, cum, în urma unei conferințe susținute la Biblioteca Județeană din Bistrița, domnul Nicolae Manolescu, într-un dialog ad hoc cu liceenii, ca semn de apreciere pentru preocupările lor de a scrie, le-a sărutat mâna tinerelor condeiere bistrițene, printre care și Oana Moldovan și Alexandra Mânzat. Ziceam atunci: „Mâna sărutată de Nicolae Manolescu va scrie mai bine”. Se pare că am avut dreptate.
Salutăm inițiativele Uniunii Scriitorilor din România, urmărim cu interes parcursul tinerilor scriitori.
Adaugă comentariu nou