Tineri efervescenți pe „Plantația de cuvinte”

Ioan Sabin Mureșan

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Palatul Copiilor Bistrița, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca, Cenaclul Literar Studențesc „Vox Napocensis” și Clubul Copiilor Năsăud au organizat lansarea cărții „Plantația de cuvinte”, antologie coordonată de poetul Victor Constantin Măruțoiu, Editura Ecou Transilvan, 2020, Cluj-Napoca, volum apărut cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, lansat la Bistrița vineri, 19 februarie a.c., la Biblioteca Județeană BN, Sala Gavril Scridon. Grafica afișului e realizată de bibliotecara Alina Pop.

Volumul, apărut în condiții grafice deosebite, include texte premiate la Festivalul Internațional Vox Napocensis, Cluj-Napoca, competiție literară organizată de Casa de Cultură a Sudenților „Dumitru Fărcaș”, Cluj-Napoca. Cartea conține pagini de poezie, proză, teatru, semnate de 20 de tineri din țară, printre care și unii condeieri în devenire ai județului nostru. Evenimentul a stat și sub auspiciile Proiectului „Șotron literar,” inițiat de Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu Secțiunea pentru Copii a Biblitecii Județene BN.

Cuvântul de întâmpinare a aparținut, firesc, poetului Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, care și-a exprimat prețuirea pentru preocupările frumoase ale tinerilor cuprinși în antologie și mulțumirea că premiile obținute de ei poartă numele unor buni scriitori ai țării, îndemnându-i să le citească cu atenție opera. De asemenea, și-a manifestat aprecierea pentru inițiatorii „Plantației de cuvinte”.

Coordonatorul și sufletul acestei antologii, dr. Victor Constantin Măruțoiu, a împărtășit celor prezenți, telefonic, încrederea în cei care vin, în scrisul lor curat, trasmițând și un cuvânt bun din partea drd. Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților clujeni, proiectând participarea în Tabăra de creație „Vox Napocensis” și a tinerilor premiați din județul nostru.

Alexandra Mânzat a făcut o analiză aplicată pe text, evidențiind în creațiile autorilor trăsături definitorii, de la figuri de stil, profunzime, calitatea textelor, la tehnici de lucru, perspective abordate. Scriitorii Victor Știr și Menuț Maximinian au încuviințat reușita debutului în volum, apreciind implicarea tinerilor antologați în manifestări culturale frumoase, urmărindu-i cu interes, pe parcursul anilor, în calitate de jurnaliști.

Moderatoarele Ionela-Silvia Nușfelean și Maria Rus, cordonatoarele liceenilor din județ publicați în „Plantația de cuvinte”, secondate de asistentele Teodora Alexandru, Daria Timiș-Varga și Maria Tăuth, au creat, cu sensibilitate, legăturile între momente, fiind încrezătoare în parcursul literar al tinerilor cuprinși în volumul lansat.

Prezenți la eveniment, autorii din județ – Elena-Ruxandra Câmpan (prin delegat: mama: profesoara Felicia Câmpan), Antonia Maria Chiciudean, Antonius Iosif Chiciudean, Elena Ciotmonda, Maria Matean, Oana Moldovan, Iulia Rebrean, de la Palatul Copiilor Bistrița, Nicola Timar, de la Clubul Copiilor Năsăud, și studenta bistrițeană Oana-Alexandra Vrînceanu, membră a Cenaclului Literar „Vox Napocensis”, Cluj-Napoca – au împărtășit un gând, o emoție, lecturând fiecare un poem propriu sau un fragment din proza lor, pasaje publicate în antologie.

E o onoare pentru autorii bistrițeni-năsăudeni ai „Plantației de cuvinte”, performeri și ei, să fie publicați în compania unor tineri din țară, membri ai unor cenacluri de prestigiu, care s-au remarcat la diverse festivaluri, au publicat în reviste literare sau chiar au debutat în volum propriu, tineri cu studii remarcabile, cu un scris elaborat, sigur, șlefuit – Alexandra-Emilia Bucur, Ioan-Radu Cora, Iulian-Emil Coțofană, Dan Florea, Iulia-Anamaria Ghidiu, Adriana-Ioana Lăcătuș, Diana Adriana Matei, Valeriu Nichitean, Elena Cristina Simion, Ioana Toloargă, Roxana Diana Toșu.

Liceenii și studenții din județ cuprinși în antologia „Plantația de cuvinte” au fost susținuți la evenimentul lansării de membri ai familiei, apropiați, colegi mai mici, care vin din urmă cu elan, bibliotecara Margareta Pop de la Casa Copului Didactic Bistrița, bibliotecara Isabela Andronesi, artistul Florin Săsărman, informaticianul/ fotograful Camil Hosu, de la Biblioteca Județeană BN, de scriitorul Olimpiu Nușfelean, președintele Cenaclului George Coșbuc, Bistrița, cenaclu în care acești tineri au citit, directorul Revistei „Mișcarea literară”, care îi girează, publicându-i.

Volumul „Plantația de cuvinte”, Editura Ecou Transilvan, 2020, Cluj-Napoca, e o frumoasă performanță a autorilor/ coordonatorului/ instituțiilor implicate. Cartea lansată poate fi consultată în județ, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” BN, la Casa Corpului Didactic Bistrița, la Clubul Copiilor Năsăud și la  Palatul Copiilor Bistrița. Lansarea acestei antologii s-a constituit într-un moment plin de emoție, cu reverberații pozitive autentice.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5