Poezia română contemporană în dezbaterea Clubului Saeculum Beclean
La Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” Beclean a avut loc întâlnirea Clubului „Saeculum” care în colaborare cu Clubul cultural „Euphorion” Dej au organizat dezbaterea cu tema „Poezia română contemporană”, la acţiune participând un număr important de scriitori, jurnalişti, oameni de cultură, toţi iubitori de poezie, amintind aici pe: Aurel Podaru, Andrei Moldovan,Virgil Raţiu, Olimpiu Nuşfelean, Ion Moise, Niculae Vrăsmaş, Mircea Cupşa, Cornel Cotuţiu, Vasile şi Adrian Cherhaţ, Liuţa Zăgrean, Ioan Radu Zăgreanu, Vasile George Dâncu, Ionela Nuşfelean, Silvia Poenar, Liana Paşca, Vasile Vidican, Linda Taloş, Ştefan Mihuţ, Ioan Poenaru, Luigi Bambulea, Pop Ioan Bica, Magdalena Vajda.
Lucrările întâlnirii sunt deschise de scriitorul Aurel Podaru, preşedintele Clubului „Saeculum”,care salută în primul rând prezenţa la Beclean în calitate de invitat special pe prof. univ. dr. Ion Pop, poet, critic literar, publicist şi traducător, căruia Aurel Podaru îi face o amplă prezentare, reţinând şi noi faptul că Ion Pop este născut la 1 iulie 1941 în comuna Mireşul Mare, jud. Maramureş, studile primare le face în satul natal, liceul la Cluj şi Facultatea de Filologie din Cluj, secţia Română între anii 1959-l964. Doctoratul şi-l ia 1971 cu teza Avangardismul poetic românesc, iar din anul absolvirii, lucrează la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” ca preparator, asistent, lector, iar din 1990 ca profesor titular. Între anii 1969-1972 este redactor şef al revistei Echinox Dintre1973-1976- asistent asociat la Universitatea Paris III- Sorbone Nouvelle, între anii 1973-1983 – director la revista Echinocţiu, iar între 1990-1993- director al Centrului Cultural Român din Paris, apoi între 1996-2000 decan al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Este beneficiarul a numeroase premii şi distincţii. Debutează cu poezie în anul 1966 la E.P.L. Bucureşti cu volumul „Propuneri pentru o fântână”. Despre prima sa carte de poezie, Aurel Podaru, mărturiseşte că şi-a cumpărat-o din oraşul Săveni, jud. Botoşani, întâlnind pe autor după 40 de ani şi cerându-i un autograf, acesta dându-i autograful pe o carte veche, îngălbenită de vreme. Superb! Nu?. În activitatea sa, pe lângă poezie, unde înregistrăm 10 volume, mai are 18 volume de critică şi istorie literară, două de publicistică, 11de traduceri, îngrijând şi opt ediţii de volume şi opere la diferite edituri, înregistrând la fel şi opt volume de colaborări colective, înregistrând la fel circa 900 de articole la revistele literare din ţară, prefaţând şi 15 volume ale unor poeţi din diferite generaţii. Excepţionale realizări ! Nu?
După amplul expozeu de prezentare al lui Aurel Podaru, Ion Pop susţine la fel un expozeu despre poezia română contemporană, accentuându-se problematica poetică a generaţiilor în ultimii 40 de ani,care s-au configurat de la generaţia 80 încoace, dar după părerea sa literatura a început să se „relanseze” din deceniul 6 al sec. XX, generaţie în care cap de afiş ar fi Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu, dar şi ei la rândul lor având drept repere în nume consacrate, cum ar fi: Lucian Blaga, Ion Barbu şi Tudor Arghezi, despre toate acestea alăturându-se discuţiilor domnii Andrei Moldovan, la rândul său un excelent poet şi critic literar, Ioan Moise, prozator, dar şi cunoscător al poeziei, Luigi Bambulea, redactor la revista clujeană VERSO, un apreciat poet şi critic în devenire, luând cuvântul şi Mircea Cupşa, poet, care în cuvântul său încearcă să amestece politicul în lumea poeziei, reţinând în final că la Beclean în această zi a avut loc o generoasă lecţie a „poeziei despre poezie”. În continuare, Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea literară” face o prezentare a revistei bistriţene, în care cap de afiş este tocmai poetul, criticul şi istoricul literar Ion Pop, oapetele beclenarilor. Frumos cadou gândit de conducerea revistei, la ceas aniversar, la 1 iulie acesta aniversându-şi ziua de naştere, dorindu-i şi noi poetului, la ceas aniversar: La mulţi ani!
Cu ocazia întâlnirilor Clubului Saeculum de la Beclean, odată cu revista Mişcarea literară, George Vasile Dâncu, a adus şi Anuarul bârgăuan, o superbă lucrare editată de Fundaţia Culturală „Valea Bârgăului” despre Ţara Bârgaielor şi oamenii ei, ediţie îngrijită de scriitorul Niculae Vrăsmaş, redactor fondator, care cu această ocazie acordă şi câteva autografe, odată cu cartea despre care o să mai vorbim în curând. Deocamdată felicitări pentru harnicul publicist, care este Niculae Vrăsmaş, un venerabil bârgăuan !
Adaugă comentariu nou