PSIHOLOGIA VIEŢII

Prieteni de internet

Putem fi prieteni pe internet? Unii spun că NU. Dacă nu există întâlnire, nu există prietenie.

Un prieten este acela care te vede prin monitor, care se deranjează să-ţi scrie adeseori, să-ţi trimită un mesaj, nişte glume, vreo poveste.

Un prieten care îţi scrie în poşta electronică mereu găseşte ocazia de a se opri din treabă ca să-ţi trimită un mesaj pe planul său, o fotografie de râs. Importanţa trimiterii nu constă în ea însăşi, ci în toată acea dragoste care o insuflă în mesaj.

De multe ori trimiterile lui ajung chiar în momente de singurătate sau de nepăsare, iar în faţa monitorului se şterge indispoziţia. Un prieten nu este o ficţiune, adeseori cu atâta dor se entuziasmează încât ne umple cutia poştală de atâtea mesaje. Deseori poate fi chiar mai real sau loial decât putem atinge în viaţă. De multe ori ne deschidem sufletul în faţa acestui prieten, îi descriem problemele, primim sfaturi, mângăieri, încurajări.

Suntem conştienţi că ne prezentăm şi noi, şi prietenii lacunar, tinzând-ne să ne arătăm faţa noastră avantajoasă, dar oare în realitate întotdeauna ajungem la o cunoaştere integrală a celui de lângă noi sau putem proiecta în viitor compatibilitatea unui cuplu?

Prietenii ascunşi şi îndrăgiţi, ştiu de multe ori să ne suporte, să ne valorizeze, înfrumuseţând-ne fiecare zi. Existenţa lor pare a fi un surogat, dar adevărul este că omul are nevoie de surogate în viaţă, dacă nu se întâmplă totul aşa cum ne dorim.

Pe internet se leagă şi se dezleagă prietenii, se comunică, se nasc idei, sentimente, apar interrelaţionări umane, se dezvoltă şi se schimbă valori, te dezvolţi personal sub aspectul comunicării, abilităţilor sociale, îţi compensezi frustrările sau nu este exclus ca să adaugi noi frustrări la viaţa ta. Şi dacă vedem aceste relaţii de prietenie sub aspectul lor pozitiv sau negativ, ele contribuie la îmbogăţirea vieţii noastre sufleteşti, sociale, de multe chiar profesionale sau extraprofesionale, deci pot căpăta vectori de echilibrare emoţională în evoluţia individului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5