GEOLOGUL ZAHARIE ALBU ÎMPLINEŞTE 80 DE ANI
Născut la Prundu Bârgăului, în 31 iulie 1930, într-o numeroasă familie de ţarani în care erau şase fraţi, Geologul Albu Zaharie a urmat şcoala primară cu cinci clase, în comuna natală, după care, în 1941, în urma cedării Ardealului de Nord Ungariei, se înscrie şi termină primele doua clase la Liceul cu Limba de predare Română din Nasaud (Liceul Graniceresc), iar în 1944 (dupa realipirea Ardealului de Nord României), continuă pregatirea la ,,Liceul Alexandru Odobescu “ respectiv ,,Liceul Teoretic” din Bistrita , unde absolvă opt clase în anul 1949.
In perioada 1950-1954 urmeaza cursurile de zi ale Facultatii de Geologie-Geografie de la Universitatea ,,Victor Babes” din Cluj - Napoca, iar în urma susţinerii examenului de stat-sesiunea iunie 1954 - este declarat Diplomat universitar in specialitatea geologie.
După studiile universitare îşi satisface stagiul militar de patru luni, ca elev la Şcoala de Ofiţeri rezervă, din Beiuş, fiind avansat ca sublocotenent rezervă, iar la următoarele convocări şi aplicaţii militare, cu participare internaţională, în Făgăraş, ajunge la gradul de locotenent major.
Începe activitatea profesională de specialitate în anul 1955 in cadrul Ministerului Minelor Petrolului şi Geologiei, fiind angajat la Exploatarea Minieră Altân-Tepe (Dealul de Foc sau Dealul de Aur) în functia de Geolog Mină, după care, în 1956 se transferă la Intreprinderea Miniera ,,Dobrogea”- cu sediul in Constanţa. Aici este însărcinat cu coordonarea şi întocmirea de documentaţii geologice pentru zacămintele în exploatare existente, având o contribuţie deosebită, atât în ce priveşte elaboarea documentelor de exploatare şi valorificare, cât şi în ce priveşte extracţia raţională a rezervelor şi asigurarea condiţiilor de calitate impuse de activitatea extinsă pe tot cuprinsul Dobrogei (judeţele Constanţa şi Tulcea), geologul Albu Zaharie devenind, în 1958, şeful Serviciului Geologic-Topografic.
Pe tot parcursul activităţii de cercetare geologica si exploatare valorificare a rezervelor de substante minerale utile din Dobrogea, Albu Zaharie a fost remarcat de către conducerea şi cadrele de specialitate ale Ministerului Minelor şi M.M.P.G., ca fiind un geolog care imbina în mod armonios şi productiv, activitatea geologică cu cea de exploatare şi preparare, astfel încât a fost solicitat la toate controalele, analizele şi dezbaterile efectuate la obiectivele geologico-miniere din raza de activitate a Intreprinderii Miniere “Dobrogea”, unde va funcţiona în continuare, în funcţii de conducere, ca Inginer Şef Geolog, până la pensionare, în 1994.
Desfăşurând o intensă activitate şi având merite deosebite, în anul 1968, prin decretul nr. 681 al Consiliului de Stat, I s-a conferit Medalia Muncii, iar Ministerul Minelor, Petrolului şi Geologiei, i-a acordat gradul de Inginer Minier pentru activitatea geologică şi de producţie.
Geologul Albu Zaharie s-a căsatorit în anul 1967 cu Pălagieşu Tulia, farmacistă din Năsăud, având împreună un copil, Albu Ovidiu, absolvent al Facultăţii de Electrotehnică Bucureşti, în prezent Dr. Inginer, angajat la Societatea Româno-Franceză –Bucuresti, care la rândul lui are doi copii, pe nume Irina şi Marius.
În ultimii ani, Albu Zaharie şi Tulia, s-au retras la Prundu Bârgăului, unde şi-au construit o casă nouă, pe vatra strămoşească.
Citiţi şi:
- Geologul Zaharie Albu împlineşte 85 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Grigore Buia, Cetățean de onoare al orașului Sângeorz Băi! Distincția i-a fost conferită la Petroșani, în preajma aniversării a 65 de ani!
- Din istoria Mineritului Rodnean și Misterele geologice din regiunea Rodna
- Arheologie minieră la Bistriţa
- Prevederi ale constituţiilor României referitoare la proprietatea şi exploatarea bogăţiilor subsolului ţării
Adaugă comentariu nou